Harun PEHLİVAN


ÜNİVERSİTEYİ KAZANMAK YETMEZ, HAZIRLIĞI GEÇEMEZSENİZ, ÖLÜM AYLIĞINIZ KESİLİR

Üniversiteyi kazanan öğrenciler, devletin sağladığı bursların yanı sıra vefat eden anne veya babalarından dolayı aldıkları 'ölüm aylığı' haklarını da kaybetmiyor. Ancak hazırlık sınıfını 2 yılda geçememe gibi nedenlerle kesilebilen bu haktan yararlanmanın bazı şartları var.


 

'Ölüm aylığı' alan öğrencilerin kafasında bazı sorular var. Gençler, eğitimlerine devam ettikleri sürece ölüm aylığı almayı da sürdürüyor. Ancak bunun bazı şartları var.


Vefat eden anne ya da babasından dolayı çocuğa 'ölüm aylığı' bağlanmasında çalışmamak ve emekli olmamak ana şart. Ayrıca kız çocuklarında evli olmamak aylık almaya yeterli iken erkek çocuklarda 18 yaşını, liseye devam ediyorsa 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorsa da 25 yaşını aşmama şartı var. 

 

Dolayısıyla üniversiteyi kazanmış erkek çocukları, öğrenimleri boyunca 25 yaşını aşmamaları şartıyla ölüm aylığı almaya devam edebiliyor. 25 yaşını geçen erkek öğrenci, eğitim hayatı devam etse bile haktan yararlanamıyor.


Erkek çocukların 25 yaşını geçinceye kadar ölüm aylığını almaya devam etmeleri için, azami öğrenim süresini geçmemeleri gerekiyor. Hazırlık sınıfı için azami öğrenim süresi 2 yılken, ön lisans da 4, lisans da ise 7 yıl. Dolayısıyla üniversiteyi kazanan ancak kazandığı bölümde hazırlık zorunluluğu bulunan bir erkek öğrenci, hazırlık sınıfını 2 yılda geçemezse, 25 yaşını geçmese dahi ölüm aylığını kaybeder. Aynı şekilde üniversite eğitimini 7 yıl içerisinde tamamlayamayan bir erkek çocuk, 25 yaşını geçmese dahi ölüm aylığı almaya devam edemez.

 

KAYIT DONDURMA HALİNDE


Kazandığı üniversitede herhangi bir nedenle kaydını dondurmak zorunda kalan erkek öğrencilerin, bir dönem kayıt dondurmaları ve bir sonraki dönemde yeniden kayıt yaptırmaları halinde, kayıt dondurdukları dönem içerisinde de ölüm aylığını almaları mümkün. Ancak bir dönemden uzun kayıt dondurmalarda ölüm aylığı kesilir.


DİSİPLİN CEZASI ALAN


Ölüm aylığı almakta olan erkek çocukları, bir dönemi geçen uzaklaştırma, yükseköğrenimden çıkartma gibi ceza alırsa, bu süre içerisinde öğrenci sayılmayacağından ölüm aylığını kaybeder. Diğer yandan eğer öğrencinin cezası bir dönemden daha az ise bu durumda cezalı olduğu sürede de ölüm aylığı alabilir.


ÇALIŞAN ÖĞRENCİNİN DURUMU


Öğrenciyken çalışan gençler, hem çalışıp hem ölüm aylığı alabiliyor. Yani öğrenciyken üniversite bünyesindeki geçici işlerde veya part–time (yarı zamanlı) olarak çalışan bir öğrencinin ölüm aylığı kesilmiyor.


KYK BURSU VERİLİYORSA


Ölüm aylığı almakta olan öğrenciler, kredi ve burs başvurusunda bulunabilir. Öğrencilerin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) burs ve kredileri ile ölüm aylıklarını birlikte almalarının önünde herhangi bir engel bulunmuyor.


ÜNİVERSİTE KAZANAMAYANA 2 YIL BEDAVA SAĞLIK


Üniversiteyi kazanıp kayıt telaşı yaşayan öğrencilerin yanında, bu yıl herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen gençlerimiz de var. Bu durumdaki gençlerimiz bu yıl daha fazla çalışarak sınavda başarılı olacaklardır. Bu gençlerimizin iki yıl boyunca sağlık sigortası primi ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı var.

0282 726 91 91
0282 747 65 10