Himmet ÇAKILCI


YENİ BİR EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILINA BAŞLARKEN

Değerli öğretmen arkadaşlarım, Yeni bir eğitim ve öğretim yılına başlamanınheyecanını ve artık karmaşaya dönüşen değişimlerin ve belirsizliklerin endişelerini,en yakından siz değerli öğretmenlerimizin hissettiği kuşkusuzdur.


       Yaşam boyu kazanımlarımız, doğuştan gelen yetilerimizin, aile, çevre ve eğitim faktörlerinin bileşkesidir. Hiç kuşkusuz ki bu faktörlerin içinde en örgütlü ve sistemli olanı daeğitimdir.
 
      Gerek, doğuştan gelen yetilerimizin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesinde,
 
      Gerek,özellikle emir kipleri ile istenmeyen davranışlar kazandıran ailesel faktörlerde,
 
      Gerekse olumsuzçevre faktörlerine karşı eğitimi belirleyici olarak hayata geçirebildiğimiz ölçüde donanımlı ve yararlı bireylerin topluma kazandırılması mümkündür.Atatürk ve arkadaşlarının bu öngörüleri ile Cumhuriyetimizin temelleri eğitimde yapılan büyük reformlarla atılmıştır.
 
      Siyaset, ekonomi, sağlık, sosyal hayat dâhil yaşadığımız her olumsuzluktaen büyük payı bir öğretmen olarak önce kendimizde aramamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle her toplumda olması muhtemel art niyetli oluşumlara karşı dün eğitimi belirleyici kılabilseydik…
 
      Cumhuriyetimize ve üniter yapımıza kastedecek uluslararası sinsi projelerin tereddüt ve endişelerini bugünyaşar mıydık?
 
      Atatürk İlke ve Devrimlerinin önemsizleştirilmesi, hatta ortaöğretim kurumlarımızın amaç ve ilkelerinden“Atatürk İlke ve İnkılaplarını benimsemiş bireyler yetiştirilir” hükmünün çıkarılması bugün mümkün müydü?
 
      Değerli öğretmen arkadaşlarım,
 
      Yaşadığımız bu kara tablolar siz Cumhuriyet Öğretmenlerimizin geleceğe olan güvenini hiçbir zaman sarsmasın. Unutmayın ki Milli Mücadele dönemimiz daha namüsait şartlarda zaferle sonuçlanmıştır. Ancak… kuşkusuz Cumhuriyetimizin bekası eğitimin temel taşı olan siz öğretmenlerimize bugün bütün zamanlardan çok daha büyük sorumluluklar yüklemektedir.
 
      Cumhuriyet değerlerini özümsemiş, düşünebilme, yorumlayabilme, bilgiye ulaşabilme davranışlarını kazandırmamızın hayati önem taşıdığına inanıyorum. Bunun için;  
 
      Yetiştirdiğimiz nesillere vatan sevgisini soyut bir kavramdan öte, geleceğimiz için görevini en iyi yapmakla somuta indirgeyebilmeliyiz.
 
      Tüm olanak ve imkânlarımızın geçmişten kalan bir miras değil, geleceğimizin emanetleri olduğu anlayışını hâkim kılabilmeliyiz.
 
      Farklılıkların yaratması muhtemel tüm problemlerin çözümünde her türlü açılımların, her türlü paketlerin ötesinde sihirli anahtar olarak hoşgörü anlayışını kazandırabilmeliyiz.
 
      Hayatın her alanında sorumluluğunu yerine getiren, onurlu, vefalı ve dik durabilme ilkelerini kazandırabildiğimiz nesiller, inanıyorum ki gelecekte çok daha mutlu ve güvende olacaktır.
 
      Tüm öğrencilerimiz ve idarecilerimizle birlikte siz değerli meslektaşlarımın yeni eğitim ve öğretim yılını kutlar, başarılar dilerim.                                                            
 
 
0282 726 91 91
0282 747 65 10