Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından yayımlanan verilere göre ülkemizde 20-79 yaş aralığında yaklaşık 7 milyon diyabet hastası (toplam yetişkin nüfusun yaklaşık %15'i) bulunmaktadır bununla birlikte tüm dünyada 2035 yılında toplam diyabet hasta sayısının 592 milyona çıkması bekleniyor.
Diyabet, vücutta insülinin üretilmediği, az üretildiği veya üretilen insülinin etkili bir şekilde kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkan, kan şekeri yüksekliğiyle seyreden kronik bir hastalıktır.
Diyabet 2 türde karşımıza çıkar: Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet. Tip 1 diyabet insülin yokluğundan kaynaklanır; çoğunlukla çocukluk ve gençlik yıllarında rastlanır. Tip 2 diyabette ise insülin görevini yeteri kadar gerçekleştiremez ve çoğunlukla yetişkinlerde görülür.
Yeterli ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz, yeterli su tüketimi, yeterli ve kaliteli uyku, sigara ve alkol tüketiminin olmaması, varsa fazla kiloları vermek, kaliteli stres yönetimi ve bir hekime düzenli kontrolleri yaptırmak diyabet için alınabilecek başlıca önlemler arasındadır.
Bunların dışında ben de bu hafta diyabete pozitif etkisi olan TARÇIN üzerinde durmak ve yapılan araştırmaları sizlerle paylaşmak istiyorum.
TARÇIN KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR MÜ?
Bu alanda 2003 yılında yayınlanan ilk klinik çalışmada tip-2 diyabet hastası 60 gönüllü üzerinde 40 gün boyunca 1, 3 ve 6 gram Çin tarçını ya da boş ilaç (plasebo) uygulanmış.
Tarçın verilen tüm hastalarda açlık kan şekeri ortalama yüzde 29 azalma ile 236’dan 175 mg/dl’ye düşürülmüş. Ayrıca trigliserit seviyesinde yüzde 23-30, LDL kolesterolde yüzde 7-27 ve total kolesterolde yüzde 12-26 düşme gözlenmiş.
Sinnamil Aldehit Mucizesi!
Tarçın’ın kan şekerini, kolesterolü ve düşüren bileşeni; sinnamil aldehittir. 2007 yılında yapılan bir çalışma tarçının kokulu kısmında bulunan temel bileşen olan sinnamil aldehit üzerinde yürütülmüştür.
Sıçanlara 45 gün boyunca sinnamil aldehit uygulanması ile, normal sıçanlarda kan şekeri ve trigliserit değerleri üzerinde herhangi bir belirgin etki gözlenmezken, diyabetli sıçanlarda 45 gün sonunda kan şekerinde yüzde 70 kadar düşme sağlanmıştır.
Bu değer, şeker ilacı verilen deney hayvanlarının kan şekerinde sağlanan düşmeye yakın bir miktardır. Diğer dikkat çeken nokta bu süreç içerisinde de herhangi bir deneysel toksisite bulgusu tespit edilmemiştir.
Diğer önemli bulgu ise, diyabetlilerde kan kolesterol, trigliserit seviyelerinde sağlanan belirgin derecede azalmanın yanı sıra, iyi kolesterol (HDL) düzeyinin yükselmesidir.
DİYABET İÇİN TARÇIN ÇAYI
Yarım çay kaşığı tarçına 1 bardak sıcak su ekleyerek ağzını kapatıp 10 dakika kadar demlenmeye bırakalım. Ağzını kapatmamızın sebebi faydalı bileşenlerin kaybolmasını önlemektir.
Demlendikten sonra süzüp günde 2 defa sabah ve akşam tüketimi sağlanması kan şeker düzeyi üstünde pozitif sonuçlar verecektir.
EN FAZLA 6 GRAM
Tarçının en fazla tüketimi günde 6 gram kadar olmalıdır. Bu miktar da yaklaşık 1 tatlı kaşığına denk gelir. Gün içinde tarçın çayını yapamayanlar 1 adet elma ya da armutun üstüne serptikleri ya da 1 bardak süte/yoğurda ekledikleri tarçınla kan şekerlerini dengeleyebilirler.
Hepimiz için diyabet başta olmak üzere birçok hastalığa temel hazırlamamak için beslenmemizin bilincinde olduğumuz, yıllık hekim kontrollerimizi aksatmadığımız sağlık dolu güzel günler diliyorum.
Diyetisyen Reyhan TEMEL
Yorumlar