Gözden kaçırmayın

Fabrikada feci ölümFabrikada feci ölüm

Okullarda 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte özellikle özel okullarda kaynak kitap çilesi başladı. Devlet tarafından ülke genelindeki tüm okullarda ücretsiz ders kitabı dağıtılıyor olmasına rağmen öğrencilerden talep edilen 30-40 bin TL bandındaki kaynak kitaplar alileri büyük mali külfet altına sokuyor.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

16 Şubat 2024'te Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren yönetmelik, özel okullarda MEB tarafından dağıtılan ders kitaplarının ücretsiz olarak kullanılmasını zorunlu hale getiriyor. Buna rağmen, ülke genelinde olduğu gibi Çerkezköy’deki bazı özel okullar da öğrencilere yüksek maliyetli kaynak kitaplar dayatıyor ve bu durum aileler üzerinde büyük bir mali yük oluşturuyor. Veliler, yüksek kitap ücretlerinden şikayetçi olduklarını ve durumu Bakanlık, Milli Eğitim Müdürlükleri ve CİMER’e bildirdiklerini belirtti. Veliler, devlet tarafından dağıtılan ücretsiz ders kitaplarının bazı okullarda kullanılmadığını ve geri dönüştürüldüğünü, buna rağmen yüksek fiyatlı kaynak kitaplar için ödeme yapmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor.

TEPKİ GÖSTERDİLER

Devlet bir yandan kitapları dağıtıp genelge yayımlarken, özel okulların genelgeyi hiçe sayarak ailelerden kaynak ders kitabı istemesine tepki gösteren veliler, "MEB bu yönetmeliği 16 Şubat'ta çıkardı ve özel okullar aslında buna uymayacağını el altından gösterdi. Çünkü kayıtlar başlar başlamaz özel okullar, kaynak kitapları için, İngilizce kitapları için ve diğer masraflar için fahiş fiyatlar istedi. Özel okullara dağıtılan ders kitapları yıllardır hiçbir şekilde kapağı açılmadan geri dönüşüme gönderiliyor. Servis ücretleri, yemek ücretleri, kitap ücretleri, zaten özel okul ücretleri de çok yüksek. Bu ülkede başıboşluğu kim kontrol edecek. “Madem okullarda ücretsiz olarak dağıtılan kitaplar hiçbir işe yaramıyor o halde bu kitapların dağıtımı neden yapılıyor? Madem okullarda ücretsiz kitap dağıtılıyor o halde öğrencilerden neden kaynak kitap isteniyor?” Bir ders yılı boyunca neredeyse 5-6 kaynak kitap satın almak zorunda kalıyoruz. Kaynak kitaplar çok pahalı ve deyim yerindeyse el yakıyor. Böylesine anlamsız ve mantık dışı bir durum nedeniyle hem devletin parası boşa gidiyor hem de öğrenci velileri olarak bizler, çok büyük maddi külfet altına giriyoruz. Bu kitapları alamayan aileler var.” şeklinde konuştular.

Haber/Şaban KARDEŞ