Gözden kaçırmayın

Ambardere’de öğrencilerin ulaşım sorununa Büyükşehir el attıAmbardere’de öğrencilerin ulaşım sorununa Büyükşehir el attı


10 Ağustos 2010 tarihinde Çerkezköy’de doğan, İlkokulu Şehir Dinçer Ersoy İlkokulu’nda, Ortaokulu ise, Yusuf Şenel Ortaokulu’nda okuyan, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) 2024 sınavında, 487,6466 Puan, 0.34’lük dilime sahip olarak Çerkezköy LGS Şampiyonu olan Beytullah Asil Pehlivan, Çapa Fen Lisesi’ne yerleşti.

BAŞARISININ SIRLARINI ANLATTI

LGS’deki başarısı ve yerleştiği okul hakkındaki görüş ve düşüncelerini paylaşan Beytullah Asil Pehlivan’dan ayrıca, LGS’ye hazırlanan öğrencilere, önemli öğütler de geldi. Devlet okulunda okurken başarı göstererek Çapa Fen Lisesi’ne yerleştiği için çok mutlu olduğunu kaydeden Pehlivan şunları söyledi; “Aldığım puanı ve dilimi de göz önüne alarak, sayısal derslere daha çok ilgi duymamdan dolayı, mühendislik dalını hedeflememden dolayı, Çapa Fen Lisesi’ni tercih ettim. Eğitim öğretim hayatım boyunca, ders çalışmayı, konulara ilişkin ek kitaplar okumayı, konuları derinlemesine öğrenmeyi, bol bol test çözmeyi hiçbir zaman bırakmadım. Okulların pandemiden dolayı kapalı olduğu zaman, yani ben 5. Sınıfta iken, Bursluluk Sınavı’nda, 100 sorudan 1 boş 1 yanlış yaparak, Türkiye’de derece elde etmiştim. Aynı sene ise, Bilsem Genel Yetenek sınavını da kazanmıştım. Eğitim öğretim hayatım boyunca, başarılarla çok karşılaştım. 5. Sınıftan beri, tek hedefim Galatasaray Lisesi’ne gidebilmekti. Bu uğurda, gerçekten çok çalışmıştım ama nasip olmadı. Şimdi ise, kazandığım Çapa Fen Lisesi’nde, başarılı olabilmek için, gayret göstereceğim.

‘HEDEFİNİ NET OLARAK ORTAYA KOYMALI’

Pehlivan sınava girecek öğrencilere ise şu tavsiyelerde bulundu; “LGS’ye hazırlanan bir öğrenci, ilk önce, hedefini net olarak ortaya koymalı, hedeflerini, 8. Sınıfın başında değil, daha önceki dönemlerde hedefini belirlemeli. Çünkü hiçbir sınavda, yüksek başarı, 1-2 sene çalışmayla gelmez. Hedefini belirlediği anda, şu anki seviyesini, deneme yaparak tespit etmeli. Şu anki seviyesi ve hedefi arasındaki açığı kapatmak için, ders çalışma sistemi ne şekil olmalı, onu hemen kararlaştırmalı. Hangi ders olursa olsun, sorular gerçekten uzun; ayda 1 kitap bitirmeyi sakın ihmal etmesinler. Sınavlara hazırlanırken, psikolojik olarak çok zorlandıkları anlar olacak. Örneğin, arkadaşlarıyla etkinliklere katılamadığı, onlarla buluşamadığı zamanlar olacaktır. Bu durumun geçici olduğunun bilincinde olsunlar ve gayret etsinler. En önemlisi, cep telefonları olanlar, bir an önce bıraksınlar; benim ilkokul ve ortaokul hayatım boyunca cep telefonum yoktu ve hala da yok. Sosyal yaşamlarına, spor faaliyetlerine vakit ayırmak isterlerse çok dengeli olsunlar. Örneğin, 1. gün 1 saat, 2. gün 2 saat, 3. gün 2,5 saat çok yanlış bir yöntemdir. Mümkün olan en kısa süre ve bunun üstüne çıkılmaması gerekir. Unutulmamalıdır ki, onlar için en önemli yarış ve hedef, şu anda sadece LGS’dir.”

‘AİLELERE DE SESLENDİ’

Açıklamasında ailelere de seslenen Pehlivan bu konuyla ilgili de şunları söyledi; “Aileler de duyarlı olmalı. Çocukların dikkatini dağıtacak faaliyetlere girmemeli. Örneğin, televizyonun sesini yükseltmek, yüksek sesle müzik dinlemek, yüksek sesle tartışmak-konuşmak, yüksek sesle cep telefonuyla konuşmak vb. Mümkünse, ders çalışma esnasında, çocuğun yanında bulunmamaya, hatta evde elektronik hiçbir alet kullanmamaya gayret etsinler. Benim öğrencilik hayatım boyunca, evimizde, televizyon yoktu. Test çözerken, Kazanım Kavrama ve Beceri Temelli Testlerin yoğun olduğu testleri çözsünler. Yanlış yaptığı, anlamadığı sorunun peşine mutlaka düşsünler. Her ay 2 adet deneme sınavı çözerek, seviyelerinde ilerleme olup olmadığını tespit etsinler. 8. sınıf öğrencileri, okulları, şimdiden incelemeye, gezmeye başlasınlar. Okulların, yatılılık, ulaşım, hazırlık sınıfı vb. durumlarını, tercih dönemlerinde öğrenmek, hiçbir fayda sağlamaz. LGS hazırlık sürecinde olan öğrencilere, edindiğim bilgi ve tecrübelerimi, her zaman aktarmaya hazırım. Hiç çekinmeden, düşünmeden bana ulaşabilirler. LGS hazırlık sürecimde bana destek olan yayınevlerine, okul hocalarıma çok teşekkür eder, önümüzdeki dönemlerde, Çerkezköy’den nice LGS şampiyonları çıkmasını dilerim.”

Haber / Gülay Yiğit SEZEN