Çerkezköy Yazarlar Birliği, ilk etkinliğinde kitapseverlerle bir araya geldi

Çerkezköy Yazarlar Birliği ilk etkinliğinde Cumartesi günü saat 13.00’da Çerkezköy Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen etkinlikte kitapseverlerle bir araya geldi.

Çerkezköy 11.02.2024 14:48:00 0
Çerkezköy Yazarlar Birliği, ilk etkinliğinde kitapseverlerle bir araya geldi

Yazar Hayri Varol'un başkanlığında kurulan Yürütme Kurulu'nda; Funda Serfiçe, Nilgün Zaimoğlu, Fahrettin Masum Budak, Yasemen Altay Görür ve Muharrem Kalkan’ın bulunduğu Çerkezköy Yazarlar Birliği’nde bölgeden de yazar ve şairler de yer aldı. 

 

“BU ŞEHRİN BÜYÜMESİNE GELİŞMESİNE KATKI GÖSTERDİK” 

Çerkezköy Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Daha sonra programın açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Yazarlar Birliği Başkanı Hayri Varol, “Biz Çerkezköy'e 1993 yılında geldiğimizde, küçük bir belediye binası vardı. Yer topraktı, toz kalkardı, çamur olurdu. İşçi servisleri bizi şu anki meydanın köşesinden alır, akşamları geri getirirdi. 'Ayçiçeği Tarlalarına Beton Dökülürken' isimli kitabıma şöyle başlamıştım: 'Toz kalkardı yollarından hafif bir yel esse Çerkezköy'ün' İşte biz Çerkezköy'ü o zamanlardan bugüne her beraber her birimiz bir taş, tuğla koyarak getirdik. Bu şehre benim gibi 30 yıl önce gelen de benden sonra gelen de benden önce gelen aynı şekilde bu şehrin büyümesine, gelişmesine katkı gösterdi” dedi. 

 

“HEPİMİZ BU ŞEHRİN BİRER TAŞIYIZ”

Varol, “Hepimiz bu şehrin birer taşıyız. Ancak bu şehrin bir de temeli var ki onlar da bu şehrin emekçileri ve işçileridir. Onlardan sonra biz geliyoruz. Şunu söylemek istiyorum, binalar yaptık, insan sayısı çoğaldı ama bir şehrin gerçek bir şehir olabilmesi için o şehrin bir de edebiyatı ve o bölgeye özgü sanatı olması gerekiyor. Bunlar tamamlanmadığı sürece o şehir kimliğini tamamlamış sayılamaz" diye konuştu. 

“SANATIN VE EDEBİYATIN DA MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ” 

15 kişiyle Çerkezköy Yazarlar Birliği'ni oluşturduklarını kaydeden Varol,  edebiyatı, sanatı geliştirmek, çoğaltmak ve gençlere de özendirmek istediklerini söyledi. 'Emeğin Kenti' diye adlandırılan Çerkezköy’ü aynı zamanda sanatın ve edebiyatın da merkezi yapmak üzere yola çıktıklarını dile getiren Varol, “Bugün de ilk programımızla sizlerleyiz. Burada olduğunuz ve bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum. Bugün aynı zamanda benim yazarlığa başlayışımın 4’üncü yılıdır. Çok mutlu ve gururluyum" ifadelerini kullandı. 

“ÇOCUKLARIMIZDA KARAKTER ANALİZİ YAPMIŞ OLUYORUZ”

Varol’un ardından 'Çocuklarda Hayal Dünyası ve Yaratıcı Yazarlık' konusu hakkında konuşma yapan yazar Yasemen Altay Görür, ebeveynlerin kitap okuma konusunda çocuklarına rol model olmalaları gerektiğinin altını çizdi. Görür, “Çocuklarımızla birlikte onlara ortam sağlayarak, okudukları her kitaba dahil olmamız lazım. Her çocuk her kitabı sevmez, her kitabı sunamayız. Çocuklarımızın ne istediğine kulak vermeliyiz. Kitap okurken çocuklarımızda en çok dikkat etmemiz gereken husus ne biliyor musunuz? Kitapları okuduktan sonra çocuklara onu en etkileyen karakterin hangisi olduğunu sormalıyız. Güçlü karakterle mi, kendini ifade edemeyen bir karakterle mi özdeşim kuruyor buna dikkat etmeliyiz. Bu sorunun cevabı ile çocuklarımızda karakter analizi yapmış oluyoruz " dedi.

 

“EN GÜZEL DEŞARJ OLMA ALANI” 

Görür, “Çocuklarımıza okuma becerisinin yanında yazma becerisini de kazandırmamız gerekiyor. Yazmak, kendini ifade etmek için en güzel deşarj olma alanı. Yazmak da çok önemli. Ben kitaplarımın özgeçmiş kısmında özellikle şunu vurgularım; gülmek için okuyun ama güzel konuşmak için de bol bol okuyun. Günümüzde en büyük problemimiz çocukların kendini ifade etme becerisine sahip olmaması. En büyük sıkıntımız. Bu bireyler toplumda zorluk yaşıyor. Bunu aşmak için bol bol okumak lazım. Her şeye fırsat bulabiliyoruz ama söz konusu kitap olduğunda fırsat yaratamıyoruz. Kitabın yerini başka bir şeyle dolduruyoruz. Ama unutmamak lazım ki bizi okumak kurtarır" dedi. 

 

TOPLUMCA ANLAŞILIP, BEĞENİLMELİ”

Görür'ün ardından yazar Meral Çetin, ‘Güneşin Işığı Ayın Büyüsü’ isimli kitabından birkaç şiirini okudu. Daha sonra 'Edebiyat ve Şehirler, Edebiyatın Şehirlerin Gelişimine Katkısı' üzerine bir konuşma yapan Funda Serfiçe, "Edebi eser okuyanı etkilemelidir, anlamı güzel, düşüncesi sağlam olmalıdır. Konusu ait olduğu toplumun ve yazıldığı dönemin özelliklerini yansıtmalıdır. Her eser zamanın süzgecinden geçtikten sonra toplumca anlaşılıp, beğenilmelidir. Duygu ve düşünceler belli bir edebi türe uygun olarak anlatılmalıdır" dedi. 

 

 

“ŞEHİR EDEBİYATA DEĞMELİ, EDEBİYAT DA ŞEHRE”

Serfiçe, “Şehir edebiyata değmeli, edebiyat da şehre. Bir şehir rengi, kokusu, tınısı ve ruhu ile var olacaktır. Elbette bu ruhu işleyerek, bu manayı dile aktaracak, şehri konuşturacak, şiire, öyküye, romana ve denemeye aktaracak edebiyatçıları ile var olacaktır. Sokağı, meydanı, mahallesi ve pazarı ile şehrin kalbi olan mekanların, dili ve dilin ortaya konulması ile şehir ayağa kaldırılacaktır. Dile gelmeli şehir, edebiyatla buluşmalı. Edebiyatı, anlatısı, bir hikayesi olmalı. Bir şehir hikayeleri ile vardır madem hikayeler ile hikayelere yelken açmalı" diye konuştu. 

 

 

“VATANIMIZIN EN GÜZİDE YERLERİNDEN BİRİ”

Programda konuşan gazeteci Şaban Kardeş ise, “Ülkemde, ilimde, ilçemde gördüğüm her türlü yanlışı yazmaya çalışıyorum ama her şeyde merkeze insanı koyuyorum. Akıl ve gönül pergelimi insana göre açıyorum. Rengine, diline, dinine bakmaksızın. Bu ülkede yaşayan herkes bu ülkenin değeri. Çerkezköy bizim doğduğumuz yer olmayabilir ama Çerkezköy bizim doyduğumuz yer. Vatanımızın en güzide yerlerinden biri. Biz Çerkezköy’ün değeriyiz, biz bu ülkenin değeriyiz. Tüm yazar arkadaşlara bundan sonraki yazacakları kitaplar için teşekkür ediyorum. Bugünlerde gelecek seçimlerin hesabını yapanlar çok var. Gelecek seçimlerin değil gelecek nesillerin hesabını yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Kardeş’in ardından konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan bu tarz etkinliklerin çok önemli ve kıymetli olduğunu ifade etti. 

 

 

KİTAPLARINI OKURLARI İÇİN İMZALADILAR

KAGEDER Dernek Başkanı Zeynep Bozkurt’un yazarlara çiçek takdim etmesinin ardından Hayri Varol, Yasemen Altay Görür, Funda Serfiçe, Meral Çetin, Kalbiye Marangoz, Fahrettin Masum Budak, Muharrem Kalkan ve Nilgün Zaimoğlu, kitaplarını okurları için imzaladı. 

Haber / Sevay SÖNMEZ 

 

 


0282 747 65 10