Gözden kaçırmayın

Ambardere’de öğrencilerin ulaşım sorununa Büyükşehir el attıAmbardere’de öğrencilerin ulaşım sorununa Büyükşehir el attı


Sürdürülebilirlik adına çalışmalarını “Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık” prensipleriyle hayata geçiren BSH Türkiye, çalışanlarının hikayeleriyle de ilham veriyor.
Çerkezköy tesisleri içinde bulunan BSH Acil Durum ve Güvenlik Birimi’nden İtfaiyeci Selin Özel, itfaiyeci olma hayalini gerçeğe dönüştürdü.
Çevre, Toplum ve Yönetişim odaklarında rol model olan BSH, Tekirdağ, Çerkezköy’deki fabrikadaki çalışanlarının hikayeleriyle bu doğrultuda ilham vermeyi de sürdürüyor.
BSH Türkiye Çerkezköy tesisleri içinde bulunan BSH Acil Durum ve Güvenlik Birimi’nin tek kadın itfaiyecisi Selin Özel, bu anlamda örnek oluşturuyor.
“İTFAİYECİLİK, KALBİMİN BİR YERİNDE HER ZAMAN VARDI”
BSH tesisinde itfaiyeci olarak görev yapan Selin Özel, hayatı boyunca insanların yaşamına dokunabilmeyi hedeflediğini söylüyor.
Üniversitede sağlık bölümünde okuduktan sonra, ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan Selin Özel, ardından Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü’nü bitirdi.
Mezuniyetinin ardından BSH Çerkezköy Çamaşır Fabrikası’nda çalışan Özel, ikinci üniversitesi olan Acil Durum ve Afet Yönetimi’nde okurken stajını BSH İtfaiyesi’nde yaptı.
Staj sırasında temel yanma ve yangın bilgileri, yangınla müdahale ekipmanları ve yöntemleri, yangına karşı önlemler, kaza-kırım ekipmanları, hasta-yaralı kurtarma, itfaiye araçlarını mücadele ve müdahale anında kullanma gibi eğitimler aldı.
“İtfaiyecilik, kalbimin bir yerinde her zaman vardı” diyen Özel, yöneticilerine BSH İtfaiyesi’nde itfaiyeci olarak çalışmak istediğini belirtti ve kariyerinde yeni bir sayfa açılmış oldu.
‘İTFAİYECİLİK FEDAKARLIKTIR’
Mesleğini sevgi ve aşkla yapan Selin Özel itfaiyecilik mesleğini ise şu sözlerle açıklıyor;
“Kamuoyunda ‘itfaiyeci’ denince hemen ve doğal olarak akla yangınları söndürmek için var olan bir iş, alevler, yanan mekanlar ya da objeler geliyor.
Aslında itfaiyeciler, öncelikle yangının çıkmasını önlemeye veya ilk müdahale aşamasını geçmeden söndürebilme kapasitesinin güçlü olmasını sağlamaya gayret ediyorlar.
Yani bizim asıl ve en önemli görevimiz, yangını söndürmekten de öte, hiç çıkmamasını sağlayacak şekilde proaktif koşulları sağlamak.
İtfaiyecilik fedakârlık ve cesaret isteyen bir meslek.
Görevdeyken, her türlü koşulda hiçbir menfaat ve fayda gözetmeden düşündüğün tek şey kurtarmak ve söndürmektir.
Sevgisiz bir şey olmaz derler.
Bu söz, itfaiyecilik için başka bir anlam taşımaktadır.
Fedakârlık ve mesleğin getirdiği risk de yaralanmalara ve hatta ölümlere neden olabilmektedir.
İşte bu nedenle “İtfaiyecinin mesleği karşılıksız sevgidir.”
KADINLARA İLHAM VERİYOR
Özel, BSH Çerkezköy yerleşkesinde sıradan bir gününü şöyle anlatıyor:
“Tüm sıcak işler için kontrolleri gerçekleştiriyor, izinleri veriyor, dış depolarımızdaki yangına müdahale ekipmanlarını düzenli olarak denetliyor ve takip ediyoruz.
Bunların dışında hayvan kurtarma, aküsü biten araçlara takviye, ağaç devrilmesi veya karda kalan araçların çekilmesi gibi acil yaşamsal olaylara da destek veriyoruz.
Gerek yangına ileri müdahale gerekse de su baskını, dış alanda kimyasal döküntü vb. gibi profesyonel müdahale gerektiren durumlarda da her zaman hazırız.”
‘KADIN İTFAİYECİ HARİKA GÖRÜNÜYORSUN’
Hayallerin peşinden gitmenin, net kararlar vermenin önemine değinen Özel’in gelecek planları arasında kendisini itfaiyecilik alanında daha da geliştirerek kadınlara ilham veren bir rol model olmak yer alıyor.
Özel kadın itfaiyeci olarak karşılaştığı tepkileri ise şu sözlerle açıklıyor;
“Mesleğe ilk başladığımda ve aslında hala, kadın itfaiyeci gören insanlarla karşılaştığımda şu tepkiyi alıyorum; “Kadın itfaiyeci, harika görünüyorsun!”
Yıllar içinde tabii ki mesafe kat edildi.
Kadınların farklı mesleklerde çalışmasına biraz daha fazla alışıldı.
Ancak bu beni etkilemedi.
Ben her zaman üniformamı gururla taşıdım.
Taşımaya da devam edeceğim.
Fırsat eşitliği, cinsiyet eşitliği ve çeşitlilik konusunda BSH gibi bir şirkette çalıştığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.
Cinsiyetçiliğin ve fırsat eşitsizliğinin sona erdiği bir dünyada yaşamak, tüm kadınların hayali olmalı diye düşünüyorum.”
BSH tarafından yapılan açıklamada kadın istihdamı ile ilgili de şu bilgilere yer verildi;
“Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık, alanlarında gerçekleştirdikleri projeleriyle topluma katkı sunmayı amaçlayan BSH Türkiye, toplumsal cinsiyet eşitliğini birincil odak alanları arasında konumluyor.
Bu kapsamda kadın mühendis çalışanların, toplam mühendis sayısına oranının yüzde 35, toplam kadın çalışan sayısına oranının yüzde 44 ve toplam çalışan sayısına oranının yüzde 17 olduğu BSH Türkiye’de kadın istihdamı üzerinde çalışmalar hayata geçirilmeye devam ediyor.
Haber/Faik Onur KAYA