Gözden kaçırmayın

Ambardere’de öğrencilerin ulaşım sorununa Büyükşehir el attıAmbardere’de öğrencilerin ulaşım sorununa Büyükşehir el attı


Ankara’da gerçekleşen toplantıya İç İşleri Bakanı Ali Yerlikaya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin ve 365 Oda Borsa Başkanı katıldı.

BÖLGENİN TANITIMINI YAPTI

Yabancıların iş hayatındaki işçilik politikası ana başlıklı toplantıda söz alan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Çerkezköy’ün üretimde ülkeye kattığı değerden bahsederek, bölgenin tanıtımını yaptı. Sigortalı işçi nüfusa oranla en yüksek bölgelerden birinin Çerkezköy olduğunun altını çizen Başkan Çetin, bölgedeki işçi gücü sorununa da değindi. Ülkemize yerleşen başta Suriye uyruklu vatandaşların düzensiz ve sigortasız çalışma oranının fazla olduğunu, Türkiye’ye yerleşmiş yabancının adaptasyonu ve iş bulması için 6 ay süre tanınabileceğini belirten Çetin, 6 ay süre sonunda çalışmaya uygun olan yabancının herhangi bir sigorta girişi tespit edilmemişse gerçekleştirilen yardımların sonlandırılması gerektiğini ifade etti.

“ULUSLARARASI KORUMA BULMAK AMACIYLA GELİYORLAR”

2011 yılının Mart ayında, iç karışıklıkların başlamasından bu yana, günden güne artan sayıda Suriye vatandaşının Türkiye’ye uluslararası koruma bulmak amacıyla geldiğini söyleyen Ahmet Çetin, “Ülkemiz bu kişilere ’’geçici koruma’’ sağlamaktadır. Türkiye’ye yerleşmiş yabancının adaptasyonu ve iş bulması için 6 ay süre tanınabilir, 6 ay süre sonunda çalışmaya uygun olan yabancının herhangi bir sigorta girişi tespit edilmemişse gerçekleştirilen yardımların sonlandırılması sağlanabilir. Eğer yabancı Türkiye de bekar bir yetişkin ise 6 ay içinde sigorta girişi veya vergi mükellefiyet kaydı tespit edilememiş ise ülkesine geri gönderilmesi değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.

“YABANCI UYRUKLU VATANDAŞLAR İŞ HAYATINA KAZANDIRILABİLİR”

Çetin, “İç İşleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde İŞKUR ve Göç İdaresi iş birliğinde Göç İdaresi envanterinde bulunan kişiler iş hayatına kazandırılabilir. Bunun yanı sıra İŞKUR veya yetkilendirdiği istihdam büroları tarafından yabancı uyruklu vatandaşlar iş hayatına kazandırılabilir. Daha önce sanayileşen toplumlarda işçi gücü açığının giderilmesinde izlenilen yollar bizde de uyarlanabilir. Ayrıca yerli ve yabancı işçi arasındaki iş hukuklarının birlikte ele alınması ve iş barışı sağlanmasına yönelik yönetmeliğin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenmeli” dedi.

BÖLGEDEKİ SU SORUNUNA DEĞİNDİ

Trakya’daki su sorununa da dikkat çeken Çetin, “Doğal kaynaklarımızı korumamız gerekiyor. Bölgemizdeki su sorununun ivedilikle çözülmesi gerekiyor. Hem sanayide hem yerleşim ve tarım alanları için hayati önem taşımaktadır. Barajlar ve Tunca ile Meriç sularının bize ait olan kısmının bölgemize aktarılması gerekmektedir. Sayın Bakanımızın Valiliği döneminde başlayan projenin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN