Gözden kaçırmayın

O kadın sığınma evinden kendi isteğiyle ayrılmışO kadın sığınma evinden kendi isteğiyle ayrılmış


Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen yapısal ve bitkisel çeşitli peyzaj düzenleme çalışmaları ile park yepyeni bir görünüme kavuşturuldu.
YENİ TÖREN ALANI OLUŞTURULDU
II. French Rakoczi’nin Tekirdağ’da karaya ayak bastığı bölge olan Barış ve Özgürlük Parkı alanı içerisinde, Macar Prensi II. French Rakoczi heykel kaidesi restore edilerek etrafına bitkisel peyzaj düzenleme çalışmaları yapıldığını kaydeden yetkililer, “Yeni tören alanı oluşturuldu. Parkın araç yoluna bakan dış kısmında eskimiş, atıl durumda bulunan korkuluklar değiştirilerek yerine yeni tasarlanan ahşap korkuluklar koyuldu. Korkuluklar içerisine yapılan çerçevelere, Türk-Macar dostluğunu anlatan fotoğraflar yerleştirildi.
Toplamda 230 metre uzunluğunda (araç yolu tarafı ve çocuk oyun alanı sınırı olmak üzere) ahşap çit imalatı yapıldı. Park alt girişinde 30 metre uzunluğunda, 2,5 metre yüksekliğinde bir alanda (toplam 70 metrekare), 38 fotoğraftan oluşan 2024 Türk-Macar Kültür Yılı sergi alanı oluşturuldu. Bu kısımda ziyaretçilere Türk-Macar dostluk hikâyeleri hakkında bilgi edinilmesi sağlanacak. Ayrıca 35 metrekarelik yan alanında Macar Parlamentosu ve Budapeşte Zincirli Köprü resmedildi” dedi.
DOĞAL DOKUYA UYUMLU ÇALIŞMALAR YAPILDI
Parkın içerisinde bulunan 330 metrekarelik mevcut şelalenin yeniden düzenlendiğini söyleyen yetkililer, “Alanın doğal dokusuna uygun renkte boyandı ve falez taşlarıyla kenarlarına çiçeklik alanlar oluşturuldu. Şelale üzerine sarılıcı yasemin bitki tagları koyuldu. Park kullanıcılarına bitkisel peyzajın zenginliği sayesinde görsel bir sunum hazırlandı. Formlu bitkiler kullanıldı.
300 m2 olan mevcut büyük havuzda yeni yapılan dairesel bitki adalarına palmiye bitkisi dikildi. Havuz içerisine ahşap iskele imalatı yapıldı ve seyir alanı oluşturuldu. Havuz etrafına çiçeklik alanlar oluşturuldu. Park içerisinde bulunan 8 bin metrekare alan üzerinde rulo çim döşemesi yapıldı. Aynı zamanda bu alanlarda eksik olan otomatik sulama sistemi kuruldu. Park içerisine toplamda 20 bin adet mevsimlik çiçek dikildi. 3 adet bonzai zeytin ağacı, 7 adet şemsiye Çınar ağacı, 3 adet palmiye, 9 adet tag yasemin, 4 adet tag loropetalum, 10 adet pon pon leylandi, 10 adet spiral leylandi, 17 adet top ilex, 18 adet süs iğdesi ve 3 bin 500 adet çeşitli çalı türleri park alanına dikildi. Park girişinde bulunan Namık Kemal Heykeli’nin çevre düzenlemesi ve bakımı yapıldı. Alan içerisinde yakın konumda bulunan çeşme ve ahşap su kuyusunda yenileme ve bakım çalışmaları tamamlandı” şeklinde konuştu.
AMFİ ALANI OLUŞTURULDU
II. French Rakoczi heykelinin bulunduğu alanın arka tarafında bulunan 30 metrekarelik eğimli bölümde, kullanıcıların çeşitli sanatsal aktivitelerini gerçekleştirebileceği amfi alanı oluşturulduğunu da sözlerine ekleyen yetkililer, “Park içerisinde ahşap heykellerin bulunduğu alana tarihi dokuya uygun, kenarları ahşap korkuluklarla çevrili kayrak taşından bir yürüyüş yolu yapıldı. Park içerisinde 600 metrekare alanda çocuklar için çeşitli oyun alanları oluşturuldu. Yer zemin oyun alanları, bisiklet yolu, satranç alanı, trambolinler, zıp zıplar, dönence, salıncaklar ve oyun grupları ile çocuklara eğlenceli vakit geçirebilecekleri oyun alanları yapıldı.
Türk-Macar Dostluk Parkı’nda yapılan en önemli yeniliklerden biri de Pati Park Köpek Eğitim Parkuru. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin bu yenilikçi ve hayvan dostu yaklaşımı, hayvan severler tarafından büyük beğeni ile karşılandı. Patili dostların da iyi vakit geçirebilmeleri, egzersiz, eğitim ve oyun ihtiyaçlarının karşılanması için inşa edilen Pati Park Köpek Eğitim Parkurunda 1 Adet tahterevalli, 1 adet tünel, 1 adet slalom, 1 adet zıplama dairesi, 1 adet denge yürüyüş ve 1 adet çember bulunuyor.
Sadece köpekler ve sahipleri için ayrılmış bu alan sayesinde hayvan sevgisi ve hayvanlarla iletişim daha da kuvvetlenmiş olacak” ifadelerini kullandı. HAYIRLI OLSUN
Türk-Macar dostluğunun 100’üncü yılı ve yine 2024 yılının Türk-Macar Kültür Yılı ilan edilmesi dolayısıyla Barış ve Özgürlük Parkı’nı baştan aşağı yenileyerek Türk-Macar Dostluk Parkı olarak hizmete açtıklarını belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, “Türk ve Macar halkları arasında yüz yıllara dayanan güçlü bir dostluk var. 100 yıl önce imzalanan dostluk anlaşması, 2 ülke arasındaki bağların daha da güçlenmesini sağladı.
Bu park, Macar Prensi II. Ferenc Rákóczi’nin Tekirdağ’a ayak bastığı alan olarak tarihi bir öneme sahiptir. Restore ettiğimiz Rákóczi’nin heykeli ve peyzaj düzenlemeleriyle, hem tarihi mirasımıza sahip çıkmak hem de yaşam alanlarımızı daha anlamlı kılmak istedik. Ayrıca parkımızın farklı bölgelerinde yaptığımız yeniliklerle ziyaretçilerimize, hemşehrilerimize yeni yaşam alanları yaratarak huzurlu ve keyifli bir vakit geçirebilmeleri için daha güzel bir mekân ortaya çıkardık. Gençlerimize, çocuklarımıza yönelik alanlar oluşturduk. Ayrıca patili dostlarımız için ‘Pati Park Köpek Eğitim Parkurunu inşa ettik.
Bu park ve bu heykel, tarihimize ve kültürümüze olan bağlılığımızın bir göstergesidir. Türk-Macar dostluğunun ebediyen sürmesini temenni ediyorum. Barış dolu, dostluk dolu nice yıllar diliyorum. Türk-Macar Dostluk Parkı’nın tüm hemşehrilerimize ve ziyaretçilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Haber / Sevay SÖNMEZ