Gözden kaçırmayın

O kadın sığınma evinden kendi isteğiyle ayrılmışO kadın sığınma evinden kendi isteğiyle ayrılmış

CHP’li Öztrak, Haziran ayında gerçek işsiz sayısının rekor kırarak 11,5 milyon kişinin üzerine çıktığına ve ilk kez resmi işsiz sayısının 3,5 katına ulaştığına dikkat çekti. Hükümetin geçen yıl genel seçimleri kazanmak için uyguladığı faizleri yüzde 8’lerde tutma politikasının faturasının giderek daha net ortaya çıktığını ifade eden Öztrak, “Şimdi önemli olan bu faturayı, bu faiz hovardalığından yararlananlara ödettirecek bir stratejinin izlenmesi. Ama ortada bunun emaresi yok. Bu gidişle olan bir kere daha orta direğe, dar ve sabit gelirlilere olacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

İŞSİZ SAYISI 111 ÜLKENİN NÜFUSUNU AŞTI

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, bugün açıklanan 2024 Haziran ayı işsizlik verileriyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti: “Haziran ayında gerçek işsiz sayısı rekor kırdı. Resmi işsizlik oranı da birkaç aylık düşüşün ardından yeniden artışa geçti. Resmi işsizlerin sayısı bir ayda 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişiye ulaştı. Bu, 2021 Şubat ayından sonra işsiz sayısına kaydedilen en yüksek artış. Gerçek işsiz sayısı ise daha önce görülmemiş şekilde, tek bir ayda 2 milyon 129 bin kişi artarak 11 milyon 553 bin kişiye çıktı. Türkiye’deki gerçek işsizlerin sayısı, dünya üzerindeki 111 ülkenin nüfusunu aştı.

 

RESMİ İŞSİZ SAYISI İLE GERÇEK İŞSİZ SAYISI ARASINDAKİ FARK GÖRÜLMEMİŞ ŞEKİLDE AÇILDI

 

Haziran ayında gerçek işsiz sayısı ile resmi işsiz sayısı arasındaki fark da daha önce görülmemiş bir biçimde açıldı, 8 milyon 248 bin kişiye ulaştı. Gerçek işsiz sayısı, ilk kez resmi işsiz sayısının 3,5 katına ulaştı! Gerçek işsiz sayısında 2 milyon 129 bin kişilik artışın; 234 bin kişilik kısmı resmi işsiz sayısındaki artıştan, 895 bin kişilik kısmı daha fazla çalışmak istediği halde bu imkanı bulamayan ve haftada 40 saatten az çalışmak zorunda kalanları ifade eden “zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin” sayısındaki artıştan, 1 milyon kişilik kısmı ise iş bulma ümidini yitirdiği için ya da başka bir sebeple iş aramaktan vazgeçenleri ifade eden “iş aramadığı halde çalışmaya hazır olanların” sayısındaki artıştan kaynaklanıyor.

 

TÜİK’İN SİHİRLİ DEĞNEĞİ

 

Ekonominin iş imkanı sağlama kapasitesini gösteren istihdam edilenlerin sayısı ve istihdamın kalitesi de çok ciddi alarm veriyor. Çalışanların sayısında Haziran’da 341 bin kişilik düşüş dikkat çekiyor. Zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısı ise yılın ikinci çeyreğinde her ay 1 milyon kişi yukarı ya da aşağı yönlü oynamış görünüyor. Bu da toplam istihdamın ve işsiz sayısının yönünü yukarı ya da aşağı çeviriyor… Bu durum, işsizlik sayılarına sihirli bir değneğin dokunduğu şüphelerini artırıyor.

 

“FAİZ SEBEP” POLİTİKALARININ FATURASINI, FAİZ HOVARDALIĞINDAN YARARLANANLAR ÖDEMELİ

 

TÜİK verileri ne kadar makyajlarsa makyajlasın, vatandaşlarımız yaşadığını biliyor. “Faiz sebep” diyerek ekonomiyi kimin alt üst ettiğini, kendisinin hayat pahalılığı ile işsizlik arasına sıkışmasına kimlerin sebep olduğunu çok net görüyor. Ekonomide genel seçimleri kazanmak için faizleri yüzde 8’lerde tutmanın faturası giderek daha net ortaya çıkıyor. Şimdi önemli olan bu faturayı, bu faiz hovardalığından yararlananlara ödettirecek bir stratejinin izlenmesi. Ama ortada bunun emaresi yok. Bu gidişle olan bir kere daha orta direğe, dar ve sabit gelirlilere olacak.

 

Haber / Dilek Hilal DURAN