Gözden kaçırmayın

Milletvekili Diktaş, Babaeski’de vatandaşlarla bir araya geldiMilletvekili Diktaş, Babaeski’de vatandaşlarla bir araya geldi

CHP’li Öztrak, gerçek işsiz sayısının yılın ilk iki çeyreğinde birer milyon kişi arttığına dikkat çekerek, “Gerçek işsiz sayısında iki çeyrek üst üste 1 milyon kişiden fazla artışı, daha önce sadece pandemi döneminde görmüştük. Saray’ın ‘faiz sebep’ politikalarının sebep olduğu enflasyon canavarını kontrol altına almanın işsizlik cinsinden faturası her geçen gün büyüyor” dedi. Yılın ikinci çeyreği itibariyle üniversite mezunu işsiz sayısının 1 milyona dayandığını; 6,3 milyon gencin ise ne okuduğunu, ne çalıştığını, ev genci olarak evde anasının babasının eline baktığını kaydeden Öztrak, “Ne emeklerle büyütülen, yetiştirilen, okutulan ve ülkemizin en önemli stratejik üstünlüğü olan gençlerimiz işsiz” dedi.

 

GEÇMİŞTEKİ HATALARIN SONUCU

 

Emeklilik nedeniyle işgücüne dahil olmayanların sayısında bir yılda 800 bin kişi azalış olduğuna dikkat çeken Öztrak, emeklilerin eriyen aylıkları nedeniyle çalışmak zorunda kaldıklarını belirtti. Hükümetin geçmişteki hatalarının bedelini, olan bitenden en ufak bir sorumluluğu olmayan vatandaşlara yüklediğini söyleyen Öztrak, “Bu sorunların sebebi olan eski strateji de, yeni strateji de irrasyonel, yani akıl dışıdır” değerlendirmesinde bulundu.

 

İŞSİZ SAYISINDA BÖYLE BİR ARTIŞI, SADECE PANDEMİ DÖNEMİNDE GÖRMÜŞTÜK

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, TÜİK tarafından yayınlanan 2024 yılı 2. Çeyrek İşsizlik verilerini, sosyal medya hesabından paylaştığı açıklamayla değerlendirdi. Öztrak, açıklamasında şunları ifade etti: “Yılın ikinci üç ayında gerçek işsiz sayısı 1 milyon kişiden fazla arttı. Ülkemizdeki işsizlerin sayısı 11 milyon kişiye dayandı. Gerçek işsiz sayısında iki çeyrek üst üste 1 milyon kişiden fazla artışı, daha önce sadece pandemi döneminde görmüştük. Saray’ın “faiz sebep” politikalarının sebep olduğu enflasyon canavarını kontrol altına almanın işsizlik cinsinden faturası her geçen gün büyüyor.

 

6,3 MİLYON EV GENCİ ANA BABASININ ELİNE BAKIYOR

 

Yine bu dönemde, 15-34 yaş aralığında ne bir işte çalışan ne de okuyan insanlarımızın sayısı 6 milyon 312 bin kişi oldu! Üniversite mezunu işsiz sayımız ise 837 bin kişi! Ne emeklerle büyütülen, yetiştirilen, okutulan ve ülkemizin en önemli stratejik üstünlüğü olan gençlerimiz işsiz! Taşı sıksa suyunu çıkaracak milyonlarca gencimiz, ev genci olmuş, evde oturup ana babasının eline bakıyor.

 

EMEKLİLİK NEDENİYLE İŞGÜCÜNE DAHİL OLMAYANLARIN SAYISINDA DİKKAT ÇEKİCİ DÜŞÜŞ

 

Önceki yılın aynı dönemine göre iş bulma ümidini yitirdiği için iş aramaktan vazgeçenlerin sayısı da 294 bin kişi artmış. 1 milyon 965 bin kişiye ulaşmış. Emekli olduğu için işgücüne dahil olmayanların sayısındaki düşüş ise dikkat çekici. Önceki yılın aynı dönemine göre “Emekli olduğu için” çalışmayanların sayısı 809 bin kişi azalışla 4 milyon 373 bin kişiye düşmüş. Emekli maaşları eridikçe onca yıl çalıştıktan sonra artık dinlenme zamanı gelen milyonlarca emeklimiz hayata tutunmak için ilerlemiş yaşına rağmen kayıtlı-kayıtsız çalışmak zorunda kalıyor.

 

YENİ STRATEJİ DE ESKİSİ GİBİ “İRRASYONEL”

 

Milleti enflasyon ile işsizlik arasında ezen, geçmişteki hataların bedelini olan bitenden en ufak bir sorumluluğu olmayan vatandaşlara yükleyen bir dezenflasyon stratejisine rasyonel denebilir mi? Bu sorunların sebebi olan eski strateji de, yeni strateji de irrasyonel yani akıl dışıdır…

 

Haber / Dilek Hilal DURAN