Gözden kaçırmayın

ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler’in acı günüÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler’in acı günü

Saat 10.00’da Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantı saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ve çok kıymetli İçişleri Bakanımızın talimatlarıyla, şehrimizin güvenliği ve huzuru konusunda el birliğiyle çalışıyoruz. İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya’nın talimatı öncelikle şu: ‘Hapis cezası almış, sokakta gezen adam istemiyoruz. Bunları bulacaksınız, adalete teslim edeceksiniz. Olması gerektiği yerde, yani cezaevine olacaklar’ Bu anlamda 2023’ün ilk 9 ayı ile 2024’ün ilk 9 ayını karşılaştırdığımızda; 2023’te 2 bin 641 kesinleşmiş hapis cezası olan hükümlü yakalarken, 2024’te bu sayı 3 bin 260’a çıkmış, 600’ün üzerinde daha fazla kişiyi yakalamışız. Bu konuda emniyetimiz ve jandarmamız olağanüstü bir gayret gösteriyorlar. İfadeye yönelik olarak yakalama çok daha fazladır” dedi.

 

 

BU GÖREVLERİ DAHA İYİ YAPACAĞIZ

Soytürk, “ Asayiş olaylarında 2023 yılının ilk dokuz ayına göre 2024 yılında yüzde 13 azalma oldu. Bu olayları aydınlatma oranımız ise yüzde 93 olmuştur. Hırsızlık olayları bu yıl geçen yıla göre yüzde 47 düşerken, aydınlatma oranı ise yüzde 20 artmıştır.  Yağma, gasp olaylarıyla ilgili ise 2 yılı kıyas ettiğimizde yüzde 10 düşüş mevcut. Bu başarıyı yakalarken elbette ki devriye sayılarımızı artırıyoruz, geçen sene 39 bin civarında devriye atılırken bu sene ise 43 bin civarında devriye atıldı. Bu devriyelerin sayısını daha da arttırmak istiyoruz. Adliyenin önüne getirmeden suçu engelleyelim istiyoruz. Bu anlamda ilimize 201 tane yeni araç temini yaparken, bunların 94’ünü ise Tekirdağlı hayırseverlerimiz bağışladılar. Toplam 201 tane yeni aracımız geldi, geri kalanını da İçişleri Bakanlığımız gönderdi. Artık 71 tane 10 yaş üstü, ekonomik ömrünü doldurmuş araçları da HEK’e ayırdık. Araçlarımız hem daha yeni hem sayısı daha fazladır. Bununla birlikte daha fazla devriye atacağız. İçişleri Bakanımızın 203 tane ek polis memuru görevlendirmesiyle de bu görevleri daha iyi yapacağız” diye konuştu.

 

 

NARVAS PROJESİ ÇOK ÖNEMLİ

Narkotik suçlarla mücadelenin il genelinde kararlıkla sürdüğünü ifade eden Vali Soytürk, “ Emniyetimiz ve jandarma ekiplerimiz var güçleriyle çalışıyorlar. 2023’ün ilk 9 ayında 380 kişi tutuklanmıştı, bu yıl ise 444 kişi tutuklandı. Ama bunu sadece emniyet ve jandarmayla yapmak mümkün değil. Tüm kurumların yardımcı olması gerekir. Nitekim hem Milli Eğitim Müdürlüğü hem Sağlık Müdürlüğü hem de tüm kurumlarımız katkı sağlıyor. Yeşilay da YEDAM kurarak katkı sunuyor. Elbirliğiyle bunun üstesinden gelmemiz gerekiyor. Evet devlet kurumları, STK’lar çalışıyor ama vatandaşımız da bu işin için de olmalıdır. Bunlarla ilgili birçok proje hayata geçirilirken, en önemlisi ise ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne’ projesidir. Bugün bu vesile ile bir aradayız ve sizlere de büyük iş düşmektedir. Sokağınızda gördüğünüz, bildiğiniz bir uyuşturucu kullanımı varsa lütfen haber verin, biz gereğini yapalım. İçişleri Bakanımızın, İstanbul’daki uygulaması olan NARVAS Türkiye genelinde uygulanıyor. Yeni atanan Emniyet Müdürümüz İçişleri Bakanlığında Narkotik Şubeye bakıyordu ve NARVAS projesinin başındaydı. Şehrimiz için büyük bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Onun oradaki tecrübelerini ilimize yansıtmaya başladığını ve bunun olumlu sonuçlarını da yakın tarihte alacağımızı düşünüyorum. O yüzden NARVAS projesi çok önemli. Sokağınızda bir uyuşturucu kullanımı gördüğünüzde NARVAS’a bildirin. Hangi sokakta uyuşturucu kullanımı fazlaysa önlem alınıyor, o sokakta daha çok devriye atılıyor” dedi.

 

 

O yüzden NARVAS projesi çok önemli. Sokağınızda bir uyuşturucu kullanımı gördüğünüzde NARVAS’a bildirin. Hangi sokakta uyuşturucu kullanımı fazlaysa önlem alınıyor, o sokakta daha çok devriye atılıyor” diye konuştu.

 

 

HEM BİZİM PARAMIZI HEM NESLİMİZİ ALIYORLAR

Vali Soytürk’ün konuşmasının ardından Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Polis Memuru Mehmet Özdoğan; ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne’, UYUMA ve NARVAS projelerinin tanıtımını yaptı. Uyuşturucunun genç nesilleri tehdit ederek geleceğimize zarar veren, yine terör örgütleri ve diğer suç örgütlerinin önemli bir finans kaynağı olduğunu ifade eden Özdoğan, “ Uyuşturucu sorunu özellikle genç nesilleri tehdit eden ve toplumun geleceğine zarar veren ciddi bir problemdir. Uyuşturucu 15-25 yaş arası gençleri de tehdit ediyor. Terör örgütlerinin en büyük finans kaynakları maalesef ki uyuşturucu madde ticaretinden elde ettikleridir” dedi. ‘Hem bizim paramızı hem neslimizi alıyorlar’ diyen Özdoğan, uyuşturucu maddeye başlama nedenleri, bağımlılık döngüsü, madde bağımlılığına giden yol, madde kullanım belirtileri hakkında da kapsamlı bilgiler verdi.

 

BAHİS, KUMAR, DOLANDIRICILIK VE KADES HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI

Çocuklara ilgi ve şefkatin öneminden bahseden Özdoğan, “Bizler göstermezsek dışarıda onlara ilgi gösterenler maalesef ki çocuklarımızı kandırıyorlar. Çocuklarımızı kurda kuşa yem etmeyeceğiz. Şüpheci olacağız. Ama bu şüpheyi de hayatımıza makul ve mantıklı yayacağız. Çocuklarımıza sonsuz güveniyoruz bunda sıkıntı yok ama onların da hata yapabileceğini mutlaka düşünmek zorundayız” dedi. Programda Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü SİBER Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Umut Samet İçkedal ise katılımcılara bahis, kumar ve dolandırıcılık hakkında bilgiler verirken,  Jandarma Astsubay Nurten Korkmaz da Kadınlara Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgilendirmede bulundu. Programda Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler tarafından öğrencilere trafik kuralları hakkında bilgiler verilip, günün anısına çeşitli hediyeler takdim edildi.

 

Haber/Faik Onur KAYA