Gözden kaçırmayın

Minibüste dehşet anları: Husumetlisine döner bıçağı ile saldırdıMinibüste dehşet anları: Husumetlisine döner bıçağı ile saldırdı

Önemli tarımsal üretim merkezlerinden Trakya'da çiftçiler kuraklıkla boğuşuyor. Yağış olmadığı için çiftçilerin bir kısmı kuru toprağa ekim yaparken, bir kısmı ekimi erteliyor. Üreticiler ve uzmanlar, yağış gelmezse buğdayda verimin düşeceğini vurguluyor.


GECİKMELİ EKİM YAPILDI


Çerkezköy Ziraat Odası Başkanvekili Kaan Kafalı, Çerkezköy ve Kapaklı’daki buğday ekiminin son durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Çiftçilerin buğday ekimine 40 günlük gecikme ile başladığını ifade eden Kafalı, “Şu an normalde buğdayda ekim döneminin geçmiş olması lazım. Bir aylık, 40 günlük bir gecikmeden söz ediyoruz. Ekim aynın ilk haftasında, en geç ikinci haftasında ekim sürecinin bitmiş olması gerekiyordu ama maalesef ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Çok uzun zamandır istediğimiz ciddi yağmurları alamadık. Çiftçilerimiz de ekelim mi ekmeyelim mi, yağmur yağar mı yağmaz mı diye çok kararsız kaldılar. Bir noktada ekimlere başlamamız gerekiyor. Çünkü bir anda yağmurlar bastırırsa yani çok aşırı yağış alırsa bölge, bu sefer tarlaya girmemiz zorlaşacak. Ayrıca tarlalardaki çamurdan dolayı ekim çok zor olacak. Böyle bir sıkıntıyla karşı karşıyayız” dedi.


ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 70’İ TARLALARINI EKTİ 


Çiftçilerin buğday ve ayçiçeğinden istediği fiyatı ve verimi alamadığını ifade eden Kafalı, “Çiftçimiz bu sene buğdaydan istediği fiyatları, ayçiçeğinden de istediği verimi alamadı. Birkaç senedir özellikle ayçiçeğinde çok ciddi verim düşüklüğü var. Bunun etkilerini daha tam olarak atlatamamışken şimdi önümüzdeki seneyi planlarken buğday ekiminde bir geç kalmışlık durumu söz konusu oluyor. Bölgemizde gördüğümüz kadarıyla çiftçilerimizin yüzde 70’lik bir kısmı tarlalarını ekti. Yüzde 30’luk bir kesim var onlar da yağmurların yağmasını bekliyor. Şu an toprağın ciddi anlamda suya ihtiyacı var ama bunu şu anda alamıyoruz” dedi. 


SIKINTILARLA KARŞI KARŞIYAYIZ 


Buğday ekimini gerçekleştiren çiftçilerin kuruma riskiyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Kafalı, “Ekimini gerçekleştirenlerde de şöyle bir sıkıntı var. Tarlanın belirli kesimlerinde daha fazla nem alıp, bazı yerlerinde hiç nem almamasından dolayı tarlada dengesiz çıkışlar olmaktadır. Sabahları çiğ yağıyor ya mesela, bu çiğde tarlanın belli bölgelerinde buğday çıkabiliyor. Fakat sonrasında yeterli yağışları alamadığı için çıkan çimlenen buğdaylar da kuruyor. Böyle bir durumla da karşı karşıyayız ama artık zamanı da geldiği için ekmek zorunda kaldık. Buğdayın geç ekilmesi nedeniyle diğer bütün işlemlerde gecikme yaşanıyor. Buğdayı geç ektiğimiz için bizim buğdaya atacağımız ilaç sezonu da geçmiş oluyor. Atacağımız gübre sezonu da ileriye kaymış oluyor. Böyle bir dengesizlikle karşı karşıyayız. Bazı çiftçilerimiz şu anda ‘ektik ama üzerine yabancı ot ilacını atalım mı atmayalım mı’ bunun kararsızlığını yaşıyor. Buğdayda bu tarz sıkıntılarla karşı karşıyayız” diye konuştu.


GİRDİ FİYATLARI ÇOK ARTTI 


Çiftçilerin son dönemlerde maliyetlerinin çok arttığını ifade eden Kafalı, “Özellikle tarımsal üretimde girdi fiyatlarımız çok arttı. Son dönemlerde bu bizi sıkıntıya sokuyor. Mazot fiyatları, gübre fiyatları, ilaç fiyatları, tohum fiyatları bunlar ciddi anlamda çiftçiyi zorlayacak duruma geldi. Buna karşılık ürünleri sattığımız zaman beklediğimiz fiyatları da alamıyoruz” dedi. 


Haber / Faik Onur KAYA