Bunun dışında kalan ücretsiz izin hakkının kullanılması işçi ile işverenin anlaşmasına bağlı iken doğum sonrası kadın işçiye verilen bu azami 6 aylık ücretsiz izin hakkı açısından işverenin onayı gerekmemektedir.

Yani kadın işçi iş yerine yazacağı bir dilekçe ile doğum izni sonrası ücretsiz izin hakkını kullanacağını belirtmesi durumunda işverenin bu talebe onay verip vermemesi gibi bir durum yoktur.

İş Kanunu’nun 74. maddesinin 6. fıkrasında, “İsteği halinde kadın işçiye, on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir” şeklinde yer alan düzenlemeye göre Kanun metninden de görüleceği üzere işverene burada bir takdir hakkı veya onay verme gibi bir düzenleme yer almamaktadır.

İşverenin bir takdir hakkı bulunmamaktadır.

İşverenin bunu reddetmesi yani kadın işçinin ücretsiz izin hakkını kullanmasını engellemesi işçi açısından haklı nedenle fesih sebebi olup kıdem tazminatı hakkı doğmaktadır.

Kaldı ki bu durumun işveren açısından geçerli fesih sebebi olamayacağına ilişkin sayılan haller içinde kadın işçinin doğum izinlerini kullanması da sayılmaktadır.

İş Kanunu’nun 18. maddesinde, “...Özellikle aşağıdaki hususlar fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz:

a) Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak.

b) İş yeri sendika temsilciliği yapmak.

c) Mevzuattan veya sözleşmeden doğan haklarını takip veya yükümlülüklerini yerine getirmek için işveren aleyhine idari veya adli makamlara başvurmak veya bu hususta başlatılmış sürece katılmak.

d) Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenler.

e) 74. maddede öngörülen ve kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde işe gelmemek” şeklinde düzenlenmiştir.

Dolayısıyla 6 aylık ücretsiz iznin kullanılabilmesinin önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.