Aralık ayında Çin`in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsü kısa sürede tüm dünyanın gündemine oturdu. Özellikle solunum yoluyla insandan insana bulaşan koronavirüsü; hapşırma, baş ağrısı, öksürük, nefes darlığı ve özellikle de yüksek ateş belirtileriyle ortaya çıkıyor. Bu çerçevede 31 ülkede görülen ve hızla yayılan koronavirüsü toplam 2 bin 464 can alırken, vaka sayısı ise 78 bin 771’e ulaştı. Virüsün ciddiyeti nedeniyle dünya kamuoyunda Çin`in gerçek ölüm oranlarını gizlediği iddiası da dolaşıyor.
Hastalığın çıktığı günden itibaren bu virüs sadece Çin`in gündeminde kalmamakla beraber tüm dünyanın ve uluslararası basınla birlikte hükümetlerin de gündemine oturdu. Koronavirüsünün çok hızlı bir şekilde yayılması ve hastalığın yayıldığı şehirlerin karantina altına alınmasına rağmen sınır tanımaması riskin boyutunu arttırdı. İsrail, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada, ABD ve Rusya gibi gelişmiş ülkelerde de virüse rastlanırken henüz ölüm gerçekleşmedi. Özellikle Türkiye için risk oluşturan ise son olarak İran`da 43, Irak ve Lübnan`da 1 vaka görülmesiyle birlikte virüsün kapımıza dayanmış olması oldu. Sağlık Bakanlığı, havalimanlarında termal kameralar kurulduğu ve antiviral ilaç stokunun hazırlandığını belirtirken, virüsün İran`a nüksetmesi ve hızlı bir şekilde yayılmasıyla 23 Şubat`ta tedbir olarak Uluslararası Sağlık tüzüğü çerçevesinde İran`la olan karayolu, demiryolu ve havayolu geçişlerinin durdurulduğunu duyurdu. Koronavirüsüne karşı Ulusal Pandemi Planının hazır olduğu da yapılan açıklamalar arasında. Türkiye`de bazı koronavirüsü haberleri yazılırken, resmi kurumlarca bu haberler yalanlandı ve yine resmi kurumlarca yapılan açıklamalara göre henüz Türkiye`de koronavirüsü görülmedi.
Dünya Sağlık Örgütü ise virüse karşı koruyucu önlem olarak; elleri sık sık yıkamak, hapşıran ve ateşi olan insanlarla en az 1 metre mesafe koymak, maske takmak, ellerinizle yüzünüze dokunmamak, çiğ et veya süt tüketiminde dikkatli olmak tavsiyelerinde bulunurken, gereksiz seyahatlerden kaçınılması uyarısını yaptı.
Sağlık bilimleri hastalığın tedavisi için henüz kesin bir çözüm bulamadı ancak bu durum şimdilik tamamen karamsar olmayı gerektirmiyor. New York Times gazetesindeki bir habere göre Vietnam`da 16 vakaya rastlanırken 14 kişi iyileşti ve henüz ölüm yok. Virüs vakalarının rastlandığı ülkelerin birçoğunda da hastalık ölümle sonuçlanmadı.
Virüs ile ilişiği olan ve tehdit algılayan ülkeler ise virüse karşı tedbir olarak acil durum politikaları uyguluyor. Özellikle Çin`e sınırı olan ülkeler sınır kapılarını kapatırken, birçok ülke Çin`le olan ticari faaliyetlerini askıya almış veya azaltmış durumda. Yine bazı önlem yöntemlerinden biri de Çin ile olan havayolu seferlerini iptal etmek olurken, havalimanlarında virüsü tespit edebilmek için termal kamera tipi tedbirler alındı. Çoğu ülkenin de koronavirüsünün mutasyon geçirmesi veya çok ciddi bir tehdit oluşturması halinde uygulamaya geçirecekleri tedbirler aldığı ve planlar yaptığı biliniyor. Son bir ayda uluslararası ve ulusal basında en çok haber olan konuların başında da koronavirüsü hastalığı geliyor.
Yorumlar