Gözden kaçırmayın

Çerkezköy’de başıboş köpekler tehdit oluşturuyorÇerkezköy’de başıboş köpekler tehdit oluşturuyor

Çerkezköy Belediyesi, bir yol düzenlemesi yapılacağı gerekçesiyle Bağlık Mahallesi Dere karşısında Kümeevler mevkiinde bulunan mülkiyeti kamuya ait olan 16 izinsiz yapının yıkılması için, uzun yıllardır bölgede yaşayan Roman vatandaşlara tebligat gönderilerek evlerini 15 gün içerisinde boşaltmaları  gün içerisinde evlerini boşaltmaları istendi. Kendilerine yer gösterilmeden evlerinin yıkılmasını istemediklerini belirten Roman vatandaşlar, “Biz devletten, bizim için konut yapıp bize anahtarlarımızı vermesini beklerken, devlet bizden barakalarımızın anahtarlarını istiyor. Bize yer versinler, evlerimizi biz kendimiz yapalım. Belediyenin ya da hükümetin kalıcı çözüm üretmesini bekliyoruz. Yıkım değil, çözüm istiyoruz” dedi. 

Çerkezköy Romanlar Derneği Başkanı Okan Sevgi, “Bize bir hafta bir tebligat gönderildi. Altında iki tane zabıta memurunun imzası var. Yapının 15 gün içinde boşaltılması tebliğ edildi. Şu anda piyasayı herkes biliyor. Kira bedelleri yüksek. Maalesef ki Roman toplumunu dışarıdaki insanların hepsi sevdiğini söylüyor ama bu vatandaşlarımıza kimse kiralık ev vermiyor. Bu insanlar evleri yıkıldığı zaman dışarıda kalacaklar, mağdur olacaklar. Yıkacağız deniyor ama arkası söylenmiyor. Yıksın ama bizi mağdur etmesin. Bir yıllık kira bedeli dedikleri para ile şu anda 2 ay kirada oturamayız. İnsanlarımız zor durumda. Bugün bir sokak hayvanına taş atıldığında binlerce hayvansever çıkıyor, milyonlarca tepki yağıyor. Bu kadar Roman vatandaş sokakta kalacak. Hiç mi bunları düşünen yok” dedi. 


“MEZARLIKTA YERİMİZ VAR AMA DÜNYADA YAŞARKEN YERİMİZ YOK”

Bu insanların 40-45 yılı aşkın süredir bu bölgede oturduğunu söyleyen Okan Sevgi, Belediye Başkanı Vahap Akay’ın izlenecek yolla ilgili kendilerini bilgilendirmelerini isteyerek “Bu evler yıkılsın ama bu insanlara yer göstersin” dedi. Roman vatandaşlar da “En azından bize bir yer göstersinler. Suriye’den gelenlere kimlik verildi, ev verildi. Bize niye verilmiyor? Biz Türkiye’de yaşamıyor muyuz? Biz de buranın vatandaşıyız. Türk bayrağının altında yaşıyoruz. Bizim mezarlıkta yerimiz var ama dünyada yaşarken yerimiz yok” ifadelerini kullandı. 

“YIKIM DEĞİL, ÇÖZÜM İSTİYORUZ”

Yıkım değil çözüm istediklerini dile getiren Sevgi, “Madem yıkacaklar, hane hane herkesi kiraya yerleştirsinler, sonra gelsinler buraları yıksınlar. Bize yer versinler, burada herkes kendi evini kendi yıkar, dozere yıkım ekibine gerek yok. Biz sadece çözüm istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum buraya geldi ve yerinde gördü. Herkesin ağzından bir söz çıktı. ‘Burada iyileştirme yapacağız, TOKİ yapacağız’ denildi. Ama maalesef ki verdikleri sözler hep havada kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanımız kendisi gelsin bize prefabrik ev yapsın. Kuşbahçe’de 30 dönüm yer var. Burayı belediyeye versin. Belediye başkanımız oraya altyapı yapsın, biz kendi evimizi yaparız”. Şu anda çoğu insanımız hurdadan ve at arabacılığından geçiniyor. Kendini geliştirememiş insanlarımız ama geleceğimiz gençlerimiz var. Bunların elinden tutulmasını istiyoruz. Biz 45 yılı aşkın süredir buradayız. Çocuklarımıza burada doğdu, burada büyüdü. Devlet büyüklerimiz, belediye başkanımız sesimizi duysun. Herkes taşın altına elini koysun. Emin olsunlar ki bu insanların hepsi taşın altına elini koyar” diye konuştu. Dernek Başkanı Sevgi, avukatlarla görüşüp bu konuda neler yapılabileceğini de konuşacaklarını dile getirdi. 

“BİZ NEREDE YAŞAYACAĞIZ?”

“Biz nerede yaşayacağız” diye soran vatandaşlar, “Önümüz kış. Kimse ev vermiyor bize.  Belediye binasının önüne çadır mı kuralım? Bizim evimizi yıkarken bize bir yer göstermesi lazım. Yeri versin biz kendimiz yapalım. Bize ama belediyenin ama hükümetin kalıcı bir çözüm üretmesini bekliyoruz. Burada zengin bir insan yok, hepsi gariban. Bizi çoluk çocuk sokağa attıklarında biz nereye gideceğiz?” ifadelerini kullandı.  

“BİZE YER VERSİNLER, BAŞKA BİR ŞEY İSTEMİYORUZ”

Yaşar Dalgın isimli vatandaş da “Ben bu mahallede doğdum. 1989’da geldim buraya. Ben 40 senedir bu mahalledeyim. 40 seneden beri bize hiçbir belediye başkanı ‘Alın size bu 100 metrekare yer. Biz altyapısını yapalım, siz de bunun üstünü yapın’ demedi. Öyle bir belediye başkanı daha çıkmadı. Babaeski’de, Vize’de, Saray’da, Tekirdağ’da, Çatalca’da, İstanbul’da, Çanakkale’de her yerde bu yerler verildi. Sadece bizim belediyemiz vermedi. Bizim belediyemiz ‘benim bütçede param yok’ diyor. Bizim Çerkezköy’de bin tane fabrika var. Bu fabrikalardan gelen geliri Çerkezköy Belediyesi yiyiyor. Belediye sadece yolları yapıyor, başka bir şey yaptığı yok. Çocuklara 50-60 tane park yaptı. Bizim çocuklarımıza yaptığın parkı açmadın sen. Niye, biz Roman vatandaşı olduğumuz için. Burada kilise çanı çalmıyor, burada ezan okunuyor. Bize yer vermeye gücü yoksa toplasın bizi ‘siz de aranızda para toplayın, ben de yardım yapayım, size bir yer alalım, ben altyapısını yapayım, siz de üstünü yapın’ desin. Biz başka bir şey istemiyoruz” dedi. 

“BİZ DEVLETTEN ANAHTAR BEKLERKEN BİZDEN ANAHTAR İSTİYORLAR”

Çerkezköy’de Koko olarak tanınan Bayram Dellal da “Biz devletten, bizim için konut yapıp bize anahtarlarımızı vermesini beklerken, devlet bizden yıkılan evlerin anahtarlarını istiyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bize bir yer göstersin, evimizi yapsın. Biz bunu istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Haber / Şaban KARDEŞ