Gözden kaçırmayın

O kadın sığınma evinden kendi isteğiyle ayrılmışO kadın sığınma evinden kendi isteğiyle ayrılmış

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı TESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Albayrak, düzenlediği basın toplantısında, TESKİ Genel Müdürlüğü’nün, Tekirdağ il genelinde hayata geçirdiği projeler ile devam eden ve tamamlanan altyapı çalışmalarını basın mensupları ile paylaştı. 11 Belediye Başkanını davet ederek Ankara’ya gideceğini ifade eden Albayrak, “ TBMM Başkanımız Mustafa Şentop’tan ve Faik Öztrak Beyden başlayarak, milletvekillerinizden başlayarak İller Bankası’na kadar giderek projelerimizi vereceğiz. Çorlu’da alt yapı sorunu yaşanmaması için içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon için 2 milyar TL’ye paraya ihtiyaç vardır.  Kapaklı, Çerkezköy’ün 1 milyar 200 milyon TL altyapı yatırımına ihtiyacı var” dedi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı ve TESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Albayrak, dün saat 09.00’da DES Otel’de gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltı ile başlayan programın basın toplantısı bölümünde TESKİ Genel Müdürü Turhan Toprak tarafından, TESKİ’nin 11 ilçede yaptığı yatırım ve çalışmalar ayrıntılı bir şekilde sunum eşliğinde basın mensupları ile paylaşıldı.

TEKİRDAĞ HALKINA OLAN SAYGISINDAN DOLAYIDIR
Toplantıda konuşma gerçekleştiren Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “ TESKİ sürekli gündeme geliyor. “’TESKİ bu şehre ihanet ediyor’, ‘TESKİ çalışanlarının aldıkları para haram’, ‘Büyükşehir en pahalı suyu veriyor’, ‘Büyükşehir Tekirdağ halkına zulmediyor’ ifadelerini kullanan yerel yöneticiler ellerini biraz vicdanlarına koyacaklar ve ona göre de konuşacaklar. Bin 272 tane TESKİ personeline ‘Sizin aldığınız para haramdır’, ‘Şehre ihanet ediyorsunuz’ diye söyleyen bir yerel yöneticinin mesajlarının altına genel müdür dahil hiçbir arkadaşım yorum yazmıyorsa bu TESKİ çalışanlarının Tekirdağ halkına olan saygısından dolayıdır” diye konuştu.
1 MİLYAR 200 MİLYON ALTYAPI YATIRIMINA İHTİYAÇ VAR
Albayrak, “ Bu sabah itibariyle 3 bin 72 gündür TESKİ’nin Yönetim Kurulu Başkanıyım. Bugüne kadar yaptığımız çalışmaları ve ne zor günlerden bugünlere geldiğimizi de bilmenizi istiyorum. Bugüne yaptığımız yatırımların çoğu il genelinin sorunlarını bitirmedi. 11 ilçe için tamamen altyapı sorunu bundan sonra yaşanmazsa ne kadar yatırıma ihtiyacı var, rakamsal bedeli nedir, ilçe ilçe bunları çıkarıyorum. Projeleri de hazır. 11 belediye başkanı arkadaşımı davet edeceğim, birlikte Ankara’ya gideceğiz. TBMM Başkanımız Mustafa Şentop’tan ve Faik Öztrak Beyden başlayarak, milletvekillerinizden başlayarak İller Bankası’na kadar giderek projelerimizi vereceğiz. Çorlu’da alt yapı sorunu yaşanmaması için içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon için 2 milyar TL’ye paraya ihtiyaç vardır.  Kapaklı, Çerkezköy’ün 1 milyar 200 milyon TL altyapı yatırımına ihtiyacı var. Eğer seçimi kazanmayacağımı bilsem bile o ilçenin ihtiyacı varsa o krediyi alıp o ilçeye yatırımımızı yapacağız” dedi.
SUYUN YÜZDE 85.8’İNİ YERALTINDAN KULLANIYORUZ
Kamuoyunda “ Türkiye’nin en pahalı suyunu Tekirdağ kullanıyor” eleştirilerine de cevap veren Albayrak, “ Tekirdağ 30 Büyükşehir Belediyesi arasında 3’üncü sıradadır. Atık su bedeli dahil olmak üzere ton başına Antalya 19,66 TL, İzmir 17,22 TL, Tekirdağ 16,99 TL. İlk 10 arasında Cumhuriyet Halk Partili ve AK Partili belediyeler de var. Bu işin CHP’si ve AK Partisi yoktur. Bizim bu belediyelerden farkımız ise suyun yüzde 85.8’ini yeraltından, 420 tane kuyudan kullanan belediyeyizdir” dedi.
KAPAKLI’DA CİDDİ BOYUTTA
Sularda demir ve manganın çıkmaya başladığını kaydeden Albayrak, “ İlk olarak Kapaklı’nın Pınarca mahallesinde bu sorunu yaşadık. Oraya arıtma tesisi kazandırdık. Kapaklı’da ciddi boyutta, kuyuların seviyesi azaldıkça aşağıda bulunan istenmeyen maddeler, demir, mangan da ortaya çıkmaya başladı.O bölgeye yaklaşık 50-60 milyon TL civarında büyük bir demir mangan giderici koyuyoruz. Aynı sorun Ergene’nin iki mahallesinde de var. Gereken tedbirleri almaya çalışacağız” dedi.
TESKİ’YE 2 MİLYON TL’YE YAKIN CEZA KESİLDİ
Albayrak, “ Buradan yaşadığımız bürokratik sorunlara da değinmek istiyorum. Tekirdağ Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından bugüne kadar TESKİ’ye yaklaşık 2 milyon TL’ye yakın ceza kesildi. 21 arıtma tesisimizin 10 tanesi biyolojik arıtmadır. Bu gerçekten kolay bir çalışma değildir. Mahkemeler devam ediyor, kısmet olursa da kazanacağız. Kazandığımız takdirde bunu Türkiye’ye anlatacağız.Tekirdağ çok güzel hizmetler almaya devam edecek. Yapamadıklarının bedelini TESKİ’ye yükleyerek prim yapmak isteyen belediye başkanlarımıza ben ‘yapmasınlar’ diyorum” diye konuştu.
İLÇELERİN İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA YATIRIMLAR YAPIYORUZ
Albayrak, “ İçme suyu hatlarının yenilenmesinden kanalizasyon hatlarına, ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinden enerji üretimine kadar her alanda önemli projeler, önemli yatırımları hayata geçireceğiz. Eksiklerimiz tabi ki var ama TESKİ her geçen gün kendini yeniliyor. TESKİ teknolojik gelişmeleri hizmetlerine yansıtan ve halkımıza en kaliteli hizmeti en hızlı bir şekilde ulaştırma gayreti içerisinde olan bir kurumdur. Her geçen yıl arıza rakamları da kademeli olarak düşmektedir. 2017 yılında 50 bin olan arıza sayısı bugün itibariyle 12 bin civarındadır. Sorunların çözümü için ilçelerde gezilerimizi sürdürüyoruz. Bugüne kadar 8 ilçemizi gezdik, önümüzdeki günlerde Malkara, Şarköy ve Hayrabolu’ya gideceğiz. Her zaman halk ile iç içe olmaya çalışıyoruz. İlçelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda yatırımlar yapıyoruz. Hem Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak hem de TESKİ olarak Tekirdağ’ı geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçiriyoruz” açıklamasında bulundu.
EN İYİSİNİ SUNACAĞIZ
Albayrak, “ Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, 30 büyükşehir içerisinde borcu olmayan tek büyükşehir belediyesi konumundadır ve bunu da büyük bir gururla söylüyorum. Bizler ilk günkü heyecanımızı hiç kaybetmeden ve mesai kavramı tanımaksızın yapmış olduğumuz çalışmalar, vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükselttiği gibi kentimizin çehresini de değiştirmektedir. Görev süremizde edindiğimiz deneyimi başarıya dönüştürerek, ülkemizde ve dünyada uygulanan hizmet modellerini de takip ediyoruz ve en iyisini hak eden halkımıza sunmaya devam edeceğiz” dedi.
EKİM AYINDA BİTECEK
TESKİ’nin yatırımları ve projeleriyle ilgili sunum yaparak basın mensuplarını bilgilendiren TESKİ Genel Müdür Vekil Turhan Toprak, “ Kuruluşumuzda 376 bin 692 olan abone sayımız 622 bin 252’ye çıkmıştır. Nisan 2014- Ağustos 2022 döneminde TESKİ tarafından il genelinde 1 milyar 618 milyon 277 bin 344 TL’lik yatırım ile 3 bin 213 kilometre altyapı yapılmıştır. Ayrıca 96 proje tamamlanmış ve 8 proje de devam ediyor” dedi. Çerkezköy’de devam eden çalışmalarla ilgili de konuşan Toprak, “ Çerkezköy Atatürk ve Öztrak Caddeleri İçmesuyu, Kanalizasyon ve Yağmursuyu İnşaatının yüzde 73’ü tamamlandı. İşin bitiş tarihi Ekim 2022’dir” dedi.
BAĞLIK KÖPRÜSÜNÜN TEMELİNİ ATACAĞIZ
Basın mensuplarının Çerkezköy’de son yağışlarla birlikte bazı bölgelerinde yaşanan su baskınlarıyla ilgili sorusu üzerine konuşan Albayrak, konuyla alakalı gerekli çalışmaların yapılacağı müjdesini verdi. Albayrak, “ Çerkezköy’ün trafiğini rahatlatacak olan Tepe Emlak Konutları İstanbul Bağlantı yolu kavşağında çalışmalar devam ediyor. Kısa süre içinde Bağlık Köprüsünün de temelini atacağız. Çerkezköy ilçemizde diğer ilçeler gibi hizmet almaya devam edecek” diye konuştu.
ÖDE ÖDE BİTMEYEN BORÇ
TESKİ’nin borcunun 1 milyar 550 milyon TL olduğunu ifade eden Albayrak, “ Bu borcun 1 milyar 350 milyon TL’si göreve başladığımızda masamızın üzerindeydi. Dövize endeksli olduğu için 158 milyon TL olan para bugün öde öde kur farkından dolayı 590 milyona çıktı. Artı Tekirdağ’a Naip Barajı yapmışlar. Göreve geldiğimiz zaman ‘Al bakalım 160 milyon TL faturan var’ dediler. Daha önce yaptıkları arıtma tesisleri için de 250-300 milyon TL borç var dediler. O günkü şartlarda senin borcun 600 bin TL dediler. Ödemeye kalktığımızda altında bir madde gördük, ‘her sene suya yaptığınız zam kadar bu borç yeniden güncellenecek’ maddesi koymuşlar. Öde öde bitmeyen borç. Bizim yaptığımız borç miktarı 120-130 milyon TL kadar. Onu da program dahilinde ödüyoruz. Bu borcun bu şartlar altında bitmesi de mümkün değil. Bunu ben yapmadım” dedi.
ÇERKEZKÖY’E 374 MİLYON HARCADIK
Albayrak, “ 31 Mart 2014 – 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ olarak toplam 3.5 milyar TL para harcadık. Bu rakamın 676 milyon TL’sini Çorlu’ya, 800 milyon TL’sini Süleymanpaşa Belediyesi’ne harcadık. Hiçbir ayrım yapmadan her ilçenin neye ihtiyacı varsa oraya yatırım yapıyoruz. Çerkezköy’ün nüfusu 196 bin Çerkezköy’e 374 milyon TL harcarken, 51 bin nüfuslu Malkara’ya 360 milyon TL harcamışız” açıklamasında bulundu.
ÖNÜMÜZDE 570 GÜN VAR
Basın mensuplarının “ Önümüzdeki dönem yeniden aday olacak mısınız? Sorusu üzerine Albayrak, “ Önümüzde 570 günümüz var. Halkın bana verdiği süreyi kullanayım, 570 gün sonunda onun muhasebesini Kadir Albayrak yapar. Kamuoyunda anketlerde de bizi mutlu eden sonuçlar çıkıyor. Buna rağmen şu an adayım ya da değilim demek için önümüzde 570 gün var” dedi.
Haber/Faik Onur KAYA