Gözden kaçırmayın

1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti

Sapa sağlam, taşı sıksa suyunu çıkaracak genç, elinde bir koltuk değneğiyle topallayarak, kendine sakat süsü vererek yürüyüp dileniyor. Dilencilik günlük yaşamda sık karşılaşılan bir sosyal sorun olmaya başladı. Modern toplumlarda dahi, yaygın bir biçimde görülen dilencilik, bireysel ahlaki kötülük olmaktan çıkıp, kadim bir meslek haline geldi.

 

 

DİLENCİLİK SUÇU VE KABAHATİ

 

Dilenciliğin, ekonomik, sosyal, kültürel pek çok sebebi bulunmaktadır. Bu sebepler ortadan kaldırılmaksızın dilencilikle mücadele edilebilmesi mümkün değildir. Türk Hukuku’nda dilencilik eylemi ile hukuki alanda mücadele amacıyla iki farklı düzenleme getirilmiştir. Bunlardan ilki, dilencilik kabahati; ikincisi ise dilencilik suçu. Dilencilik suçu ile dilencilik kabahatini ayıran husus, dilencilik kabahatinde bireysel dilenme söz konusu iken; dilencilik suçunda, bir çocuk veya engellinin dilencilikte araç olarak kullanılmasıdır.

 

 

 

 

İNSANLARIN VİCDANIYLA OYNUYORLAR

 

Dilencilik, insanlık tarihiyle yaşıt bir “meslek” olup; yer ve zaman farkı gözetmeksizin hemen her toplumda görülen ve doğrudan insanların “merhamet” ve vicdan duygularını istismar ederek menfaat elde etmeyi temel ilke olarak benimseyen bir davranıştır.

 

 

DİLENCİLİK MESLEK OLDU

 

Dilenciliğin arka planında, muhtaç insanların toplumsal dayanışmayla ihtiyaçlarının giderilmesi gibi makul bir gerekçe bulunsa da; dilenenlerin büyük çoğunluğu için dilenmek, muhtaç olmak ile bunu meslek haline getirip kolay yoldan hayatı devam ettirmek arasında ince bir çizgiyi ifade eder hale gelmiştir. Dilencilik, kültürdeki “iyinin ve iyiliğin kötüye kullanımı” olarak kendini gösteren ve gelenekte zuhur eden bir “ur”dur. Bu yönüyle dilencilik “ahlaki bir kötülüğü” de ifade etmektedir. Karşısındaki insanın merhamet damarını ortaya çıkarma, merhamet ve digergamlık hislerini sömürmeyi amaç edinen, bunun için kendi çocuğunu ve gerçekse bedensel engellerini/sakatlıklarını dahi araç olarak kullanmayı “meşru” görebilen, bu yönüyle insan onurunu hiçe sayan bu “meslek”; mücadele edilmesi gereken toplumsal bir sorun ve “utanç” haline gelmiştir.

 

 

 

ÇERKEZKÖY’DE ADIM BAŞI DİLENCİ VAR

Çerkezköy’de neredeyse adım başı vatandaşların karşısına çıkan dilenciler kimi zaman kibarca kimi zaman da zorla para istiyorlar. Kendi içlerinde koordine olup, zabıta ve polisi gördüklerinde haber verip kaçacak derecede organize olan bu şebeke mensupları dilenciler toplumun huzurunu da bozuyor. Kendilerini görüntüleyenlere de tepki gösteren dilenciler pişkinlikleri ve özgüvenleriyle de pes dedirtiyor.

 

ZABITANIN DENETİMLERİ SÜRÜYOR

Çerkezköy’de görülmeye sıkça rastlanılan dilencilerle ilgili vatandaşlardan gelen yoğun şikayet üzerine harekete geçen Çerkezköy Belediyesi Zabıta ekipleri dilencileri yakaladıktan sonra üzerindeki paralara el koyarak, haklarında yasal işlem başlatıyor.

 

 

Haber / Şaban KARDEŞ