Gözden kaçırmayın

1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti

Çerkezköy'de artan karasinekler vatandaşı tedirgin ediyor. Çerkezköy Belediyesi'nin yaz boyunca yeterince ilaçlama yapmadığından şikayet eden vatandaşlar daha fazla ilaçlama ve çalışması bekliyor. Karasineklerin artmasıyla birlikte hastalık risklerinin de arttığına dikkat çeken vatandaşlar, restoranlarda ve manavların meyve-sebze reyonlarıyla gıra reyonlarındaki artışlara dikkat çekiyor.

 

BELEDİYE YETERLİ ÇALIŞMAYI YAPMIYOR

 

Vatandaşlar, Çerkezköy Belediyesi'nin yaz boyunca sineklerle mücadele konusunda yeterli önlemleri almadığından şikayet ediyor. Birçok vatandaş, Çerkezköy Belediyesi'ne sitem ederek, "Belediye yetkilileri, en son ne zaman ilaçlama yaptıklarını kamuoyuna açıklasınlar. Ya yapılan ilaçlamalar etkisiz ya da ilaçlama yaptık diyen yetkililer bilgisiz," şeklinde tepkilerini dile getiriyorlar. Özellikle yaz aylarında artan sinek popülasyonu, hem halk sağlığını tehdit ediyor hem de işletmelerin hijyen standartlarını zorlaştırıyor. Çerkezköy halkı, belediyeden acil ve etkili bir çözüm bekliyor. Yaz aylarının başından bu yana sineklerle mücadelede yetersiz kalan belediyenin, bu konuyla ilgili ne gibi önlemler alacağını merak ediyor. Halk, yetkililerin bir an önce harekete geçerek, gerekli ilaçlama çalışmalarını yapmalarını talep ediyor.

 

 

SAĞLIK TEHDİTLERİ

 

Uzmanlar, karasineklerin çeşitli hastalıkları taşıyabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar, “Karasinekler, tifo, dizanteri, kolera ve salmonella gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bakterileri taşıyabilirler. Bu durum, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için ciddi bir tehdit oluşturuyor” şeklinde konuşuyor.

 

 

MÜCADELE ETKİN BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLMELİ

 

Uzmanlar karasineklerle ilgili şunları söylüyor; “Sinek popülasyonunun artmasında iklim değişikliğinin de oldukça etkilidir. Sayıları günden güne çoğalan ve giderek tehlikeli hale gelen karasinek ve sivrisineklerle mücadele daha etkin sürmeli. Bu noktada hem bireysel hem de kamusal önlemler oldukça önemli. Bu sineklerin popülasyonunun artmasında iklim değişikliğinin önemli bir rolü var.

 

 

ÇÖPLERLE ARTIŞ ORANLARI YÜKSELİYOR

 

Karasinek bütün dünyada yaygın olan bir sinek. Kozmopolit sinek diyoruz bunlara. Bütün dünyanın hemen hemen her ülkesinde görülebilen türden sinekler. Bunların çöplerle ilişkili olduğunu söylemek yanlış olmaz. Nemli ama kuru yerlere yumurtalarını bırakıyorlar, yavrular da çöp ve organik atıklarla besleniyor. Sonrasında da gelişerek ergen hale geliyorlar. Sivrisineklerde ise sucul ya da sucul ortamların yakınlarına yumurtalarını bırakıyor ama yavruları suyun içerisinde yaşayarak büyüyor. Bu yüzden de bu iki türün yaşam alanları ve istekleri çok farklı. Sivrisinek yavruları sadece suyun içindeki mikropları yiyerek beslenirken, karasinekler çöpleri yok ediyor. Bu anlamda iki sineğin de çoğalmasında bir ilişki yok.

 

 

 

EN BÜYÜK ETKEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

 

Ama hepsinin genel olarak çoğalmasının iklimsel değişikliklerle çok ilişkisi var. Çünkü böcekler iklim şartlarına doğrudan bağımlılar. Böcek kendi vücut ısısını üretemediği için dış sıcaklık çok önemli bir faktör. Metabolizmasını, yaşamını idare ettiren bütün sistemlerini belirleyen en temek faktör ısı ve bu da dışarıdan aldığı sıcaklıkla ancak belirleniyor. O yüzden eğer iklim şartları çok hızlı gelişmesini sağlarsa çok kısa sürede yaşam döngüsünü tamamlıyor. Tabii bu bir gecede olmuyor, bunun biyolojik bir zamanı var. Bu da pek çok böcek için yaklaşık 1 aylık bir süreçtir. Ancak iklimin ya da çevre sıcaklığının etkisi tabii ki bir yere kadar. Çünkü eğer ortamda besin yoksa istediği kadar hava şartları güzel olsun yine de çoğalamaz. Çünkü beslenmeleri gerekiyor.

 

KAMUSAL ALANLAR SÜREKLİ TEMİZLENMELİ

 

Sivrisinekler, doğal kaynakların haricinde insan kanını da besin olarak da kullandıkları için bizi rahatsız ediyor. Karasinekler için ise besin çöp yığınları, organik atıklar hatta farklı canlıların ölüleri oluyor. Ve karasinekler bunların üzerine yumurtluyor. O yumurtalardan çıkan yavrular da bu çöplerle beslenerek gelişiyor. Bu açıdan karasineklerin çok önemli pozisyonu var insana katkıları anlamında. Ama bunların şehirlerde çok fazla olması insanın rahatsız olmasına neden oluyor. Karasineklerin yavrularını yumurtlamak için aradıkları çöplere dokunup sonrasında tekrar insanın eli ve yüzüyle temasta bulunması, mutfağına girmesi, yiyeceklerinin üzerine konması gibi durumlar insanlarda tiksinti oluşturuyor. Bu da karasineklerle en bariz çekişmemiz ve onları istenmeyen canlılar ilan etmemizdeki temel neden.

 

AYAKLARIYLA HASTALIK TAŞIYORLAR

 

Karasineklerin aynı zamanda bu dolaştıkları alanlardan vücutlarına yapışarak taşıdıkları çeşitli bakteriler yani patojenler dediğimiz mikroplar var. Ve bu mikropları insana bulaştırma ihtimalleri oluyor. Bunun neticesinde de çeşitli hastalıklar bulaşabilir. Sineklerin böyle bir potansiyeli olduğu için bu onları halk sağlığını tehdit eden önemli bir canlı yapıyor. Bu yüzden de belediyelerin, kurumların karasineklerle mücadele konusunda önlem almaları gerekiyor. Popülasyonlarının aşırı çoğalmasını da engellememiz gerekiyor. Kamusal önlemlerde de çöp konteynerlerini sık sık boşaltarak gerekli dezenfeksiyon işlemlerini yapmak oldukça mühim. Belediyelerin yaptığı ilaçlamalarda da önemli husus ilaçlamanın doğru zamanda, doğru yerde ve doğru dozlarda yapılması. Çünkü uygulanan ilaçların dozları veya uygulama biçimi eğer eksik kalırsa, bu ilaca maruz kalıp da hayatta olanlar o ilaca artık direnç kazanmaya başlayacak. O yüzden bu ilaç direncini düşünerek mücadele yöntemleri geliştirilmelidir.”

 

Haber / Şaban KARDEŞ