Gözden kaçırmayın

Çerkezköy’de başıboş köpekler tehdit oluşturuyorÇerkezköy’de başıboş köpekler tehdit oluşturuyor

Açık alan ya da açık ve yeşil alan olarak da isimlendirilen kentsel mekânlar; kentsel dokuda yapılı çevredeki boşluklar olup beşeri faaliyetlerin şekillendiği toplumun tüm kesimlerinin serbestçe kullanımına yönelik ortak alanları ifade etmektedir. Kent planlama pratiği açısından daha çok aktif yeşil alanlar anlaşılsa da buna ek olarak pasif yeşil alan, yol ve meydan gibi kullanımlarla da yakından ilişkilidir. Kent bütünü içinde kentsel mekânların en önemli kısmını oluşturan kentsel açık alanlar günümüz modern Çerkezköy’de kentsel yaşam kalitenin bir göstergesi olarak sunulmaktadır.

 

MEKANSAL PLANLAMALAR ÇOK ÖNEMLİDİR

 

Kentsel yaşam kalitesinin ölçülmesinde aktif ve pasif yeşil alanlara erişim önemli bir göstergedir. Bununla birlikte açık ve yeşil alanlar kentliye rekreasyon kullanımları açısından sportif faaliyetlerden eğlence-dinlenme mekanlarına kadar geniş bir kullanım imkanı sunmaktadır. Aynı zamanda mekân organizasyonu sayesinde kent mekânlarında yapılı - yapılı olmayan çevre arasında denge oluşturmaktadırlar. Kamu yararı açısından kent içindeki yeşil alanlar ile diğer kentsel işlevler arasındaki bu dengenin gözetilmesinde ise mekânsal planlamanın önemi büyüktür.

 

HERKES SORUMLU OLMALI!

 

Çerkezköy’deki en büyük kentsel birleşme noktamız, yakın bölgede vatandaşın nefes alabildiği tek mesire alanı olan Kartaltepe Piknik Alanı, Çerkezköy Belediyesi’nin de genişletme çabalarıyla büyük bir alana dönüştü. Bu tip alanları oluşturup, altyapısını bitirip vatandaşların kullanıma hazır hale getirmek yerel yönetimlerin sorumluluğunda olsa da, koruyup kollamak da vatandaşın sorumluluğunda olmalı.

 

TOZ DUMAN İÇİNDE MANGAL KEYFİ

 

Bu sorumluluk duygusu kapsamında, Kartaltepe Piknik Alanında özellikle mangal yakılan alanların zemini ise görenleri hayretler içerisinde bırakıyor. Mangal yakılan alanların zemininde ot bitmezken, vatandaş toz-duman içinde mangal keyfi yapmaya çalışıyor. Vatandaşın bilinçsiz kullanımı ve Belediyenin yeterince ilgi göstermemesinden kaynaklı piknik alanındaki meşe ağaçlarının altı adete bir çorak bir araziyi andırıyor.

 

 

BİRKAÇ METRE ÖTESİ YEM YEŞİL

 

Mangal yakılan alanların birkaç metre ötesinde, mangal yakmanın da yasak olduğu alanlarda ise zemin yemyeşil bir durumda. Piknik alanında tüm alanın yeşil örtüyle kaplanması gerektiğini kaydeden vatandaşlar ise birkaç metre arayla bu kadar fark olmasına bir anlam veremediklerini belirtiyor. Gelişmiş ülkelerde bu tür manzaraların olmadığını, mangal ve semaver yakmanın bize has bir kültür olduğunu belirten vatandaşlar bunun doğal sonucu olarak da bu tür manzaraların oluştuğunu kaydediyor.

 

KABUKLARI YERE ATMAYIN!

 

Piknik alanlarındaki bir başka sorun ise doymak bir şekilde yenilen kuruyemişler ve yere atılan kabuklar. Bazen kabuklardan bir beyaz örtü oluşan park zeminlerinde vatandaşın bilinçlenmesiyle ancak bu sorun çözülebilir.

 

İÇKİ ALIP ÇEVREYİ RAHATSIZ EDİYORLAR

 

Piknik alanlarındaki sorunlar sadece bunlarla da bitmiyor. Bir de gece geç saatlerde alkol alıp, çevreyi rahatsız ettikleri gibi, alanları çöplük yuvasına çeviren sorumsuzlar var. Bunlara da ne Zabıta yetişebiliyor, ne de Polis. Toplum olarak farkındalığımızın az olmasından kaynaklı yaşadığımız birçok sorunun altında karşımızdaki insana saygımızın olmaması yatıyor. Sorumlu ve bilinçli vatandaşların, sorumsuz ve bilinçsiz vatandaşlardan beklentisi, biraz empati, biraz insana saygı, biraz da farkındalık.

 

Haber / Şaban KARDEŞ