Gözden kaçırmayın

Çerkezköy’de 109 kilogram kaçak tütün ele geçirildiÇerkezköy’de 109 kilogram kaçak tütün ele geçirildi

Açılış ve yoklama ile başlayan toplantıda ilk olarak Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 2025 yılı Performans Programı görüşüldü. Gündem maddesi oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Toplantıda daha sonra yine Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 2025 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesi görüşüldü. 3 milyar 50 milyon Lira olarak tespit edilen tahmini 2025 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçesi görüşülmek üzere oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderildi.

KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ

2025 mali yılı ücret tarifesinin tarife komisyonuna havale edilmesinin ardından gündemin dördüncü maddesinde 2025 mali yılı uhdelerinde resmi görev bulunmayanlara verilecek ücretin tespiti de Tarife Komisyonuna gönderildi. 2025 mali yılında zabıta personelinin fazla çalışma mesai ücretinin tespiti Tarife Komisyonuna havale edilirken, başkan yardımcısı maaşının belirlenmesi konusu da Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderildi. Meclis üyelerinin huzur hakkının Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildiği toplantının sekizinci gündem maddesinde ise 2024 ücret tarife değişikliği görüşüldü.

BELEDİYE KENT LOKANTASI AÇACAK

Gündem maddesiyle alakalı konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “ 2025 ücret tarifesini üçüncü maddede sunduk. Kasım ayında kent lokantası açma sürecimiz başladı. Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Köşem mevkiinde belediyeye ait dükkanı kiraladık. Kiralanan dükkanda düzenlemeler başladı. Kasım ayının ilk veya ikinci haftası devreye girmesini bekliyoruz. O yüzden 2024 tarifesinde yazdık. 2024 yılındaki kent lokantasının ücretinin satış talebi 2024 tarifenin içine girsin. Dolayısıyla 2024’te yazdığımız tarife 2025 yılı tarifesine de girecek. Kasım ayından itibaren kent lokantasının satış fiyatı belirlenecek. Benim önerilerim var bunu da grubumda paylaştım. Kent lokantasının ücretini belirleyip 2024 fiyatını yazmış olacağız. Bu fiyat 2025 yılında da devam edecek. Herhangi bir değişiklik olduğu takdirde yeniden gündeme getirebiliriz” dedi. İlgili gündem maddesi ise görüşülmek üzere Tarife Komisyonuna havale edildi.

ÜÇ İLÇE İLE KARDEŞ BELEDİYE OLACAK

Gündemin dokuzuncu maddesinde  G.M.K.P Mah. 1241 -1, 1252-1, 1256-1 , 1257- 1 ,1258-1 ve 1259-1 parsellere ilişkin U.İ.P değişikliği konusu İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilirken, Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğüne yetki verilmesi konusu da Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderildi. Gündemin 11’inci maddesinde kardeş kent ilişkisi kurulması konusu görüşülürken, yapılan bilgilendirmede Küplü, Havza ve Turhal Belediyeleri ile ekonomik ve sosyal ilişkileri geliştirme, kültür ve sanat gibi alanlarda ortak faaliyetler ve projeler gerçekleştirmek için kardeş kent olunması ve bununla alakalı protokol yapılması gerektiği kaydedildi. İlgili gündem maddesi ile alakalı konuşan Başkan Vahap Akay, “ Kardeşlerimizi çoğaltıyoruz. CHP Genel Merkezi tarafından bir eşleme oluyor. Bu eşlemelere göre onlarla kardeş kentte uyumlamaya çalışıyoruz. Bakalım bize de inşallah ağabey bulurlar” diye konuştu.  İlgili gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.

YENİDEN KOMİSYONA GÖNDERİLDİ

Gazi Osman Paşa Mahallesi 557 Ada 6,7,8,9 ve 30 No’lu Parsellere ait 1/1000 Ölçekli Uygulamalı İmar Planı değişikliği konusu  İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi. İstasyon Mah.1620 Ada'ya (239 Ada 54,55,56,57 ve 58 No'lu parseller Uygulama İmar Planı Değişikliğine ait plan notu değişikliği İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi. Bir önceki toplantıda İmar Komisyonuna havale edilen plan notu değişikliği maddesi de detaylı şekilde görüşülmek üzere yeniden İmar ve Bayındırlık Komisyonuna gönderildi. Gündemin son maddesinde belediye hisselerinin satışı konulu gündem maddesi ise oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi.

İKİ CADDEDE ÜCRETLİ SİSTEME GEÇECEĞİZ

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından söz alan AK Partili Belediye Meclis üyesi Adem İçli, “ Muhtarlarla geçtiğimiz günlerde bir toplantı gerçekleştirdiniz. Atatürk ve Öztrak Caddelerinde paralel parklanma ile ilgili çalışma başlatacağını söylediniz. Sizlerden açıklama bekliyoruz. Bizleri aydınlatabilir misiniz?” diye konuştu. Atatürk ve Öztrak Caddelerinde paralel park uygulaması var. İki caddede bir ücretli sisteme geçeceğiz. Bununla ilgili çalışmamız var. Büyükşehir Meclisinden yetki alacağız. Hazır olduğumuz zaman iki caddede uzun süreli parklanmayı önlemekle ilgili işe başlayacağız. Bununla ilgili çalışma yapılıyor. İki caddede çift sıra parklanma ile ilgili yaşanan sorun ve sıkıntı buradaki herkesin ortak kanaatidir. Seçim dönemi verdiğimiz sözlerden birisidir. Uzun süreli parklanmanın önüne geçebilmek için çalıştığımızı söyledik. Kasım ayında muhtemelen alt yapı çalışmaları da hızlanacak” dedi.

TEBRİK MERASİMLERİ BİTMEDİ Mİ ?

Çerkezköy’ün bir çok sorunun olduğunu kaydeden AK Partili İçli, “ Seçimi kazandıktan sonra geldiğimiz süreçte belediye çalışmaları hakkında eleştirilerimiz olacak. Her gün sular kesiliyor, çamur akıyor. Bununla alakalı Büyükşehir Meclisinde mücadele edeceksiniz. Yaz aylarının bittiği dönemde toz, toprak ve çukurları görüyoruz. Bütün yol, cadde ve sokaklar berbat durumda. Temizlik konusu yok.

Sahaya inip çalışmayacak mısınız? Tebrik merasimleri bitmedi mi ? Bunları merak ediyoruz” diye konuştu.

VAATLERİNİZDEN Mİ VAZGEÇİNİZ

Çerkezköy’de otopark sorununun çileye dönüştüğünü ifade eden İçli, “ Hastane ve merkezde acil otopark ihtiyacı var. Üzülerek söylüyorum ki beş yılda kapalı otopark vaadiniz 110 adet gördüm. Bu beni çok üzdü. İkinci beşinci yılda açık otopark vadiniz 130’larda. On yıldır otopark sorunu halledilmemiş belediyenin çileye dönmüş park sorununu 2025 performans programında göremedim. Bunlarla ilgili tedbirleriniz nelerdir? Meydan düzenlemesi adı altında vaatleriniz vardı. Vaatleriniz arasında yer alan Kızılpınar ve Veliköy’deki meydan düzenlemelerini de stratejik planda göremedim. Bunu hedeflemiyor musunuz? Vaatlerinizden mi vazgeçtiniz” dedi. Aşevi konusunda önerge verdiklerini ve stratejik planda göremediklerini ifade eden İçli, “ Aşevi kurmak bu kadar zor mu? Satın alma yollarıyla geçmiş dönemlerde ihtiyaçları karşıladınız. Bunlar yeterli değil” diye konuştu.

 

EN BÜYÜK SORUN SU PATLAKLARI

İçli’nin eleştirilerine cevap veren Başkan Akay, “ Biz tebrik merasimini bitireli ve Çerkezköy için çalışmaya başlayalı çok oldu. Mesai gözetmeksizin ben ve arkadaşlarımız özverili bir şekilde Çerkezköy için çalışıyorlar. Bundan yana da hiç şüpheniz olmasın. 2024 faaliyet raporunda çalışmaları göreceksiniz. 2024 yılının ilk üç ayı seçim dönemi yaşandı.  Seçim döneminden kalan dokuz aylık dönemin stratejik plan hazırlığı, yeni dönem hazırlığı olduğunu ifade etmiştim. Çukurlarla ilgili TREDAŞ’ın Fevzipaşa Mahallesinde kazıları oldu. En büyük sorun ise su patlaklarıdır. Geçmiş dönemde TESKİ eksik kaldı. TESKİ bu anlamda üstüne düşeni yapmak zorundadır. Kendi kazdığı yolları kendi tamir ederek bu sıkıntıları bu dönemde yaşatmayacağını öngörüyorum. Yaşadığımız ve gördüğümüz kazıların birçoğu kendi kendine kazılar değil, hizmet getirmeye çalışan kurumlarındır” dedi.

ELEŞTİRMEKTE HAKLISINIZ, BİZDE DİLLENDİRMEKTE HAKLIYIZ

Su kesintilerinden bir vatandaş olarak muzdarip olduğunu kaydeden Akay, “ Aynı çukurlar defalarca kazılıp yeniden yapılıyor. Çerkezköy’ün yatırama ihtiyacı var. Bu yatırımların ihtiyaçları da her geçen gün artıyor. Bugün bunları eleştirmekte haklısınız, bizde dillendirmekte haklıyız. Seçime dair anlattıklarımız ve TESKİ’nin Çerkezköy’e getireceği çalışmaların da takipçisi olacağız” dedi.

OTOPARK YAPACAĞIZ

“ Tebrik merasimlerini bitireli çok, çalışmaya başlayalı epey oldu” diyen Akay, “ Açık otopark hedefimiz var. Çerkezköy Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesinin ilçeye yapacağı otopark projesi var. Bunun alt yapı hazırlıkları da sürüyor. Otopark meselesi 2019 öncesi ve sonrasında iki dönemde iki defa değişiklik gördü. Önce sorumluluk Büyükşehir Belediyesin verildi sonra ilçe belediyesine verildi. Daha sonra ise kısmi paylaşımlar yapıldı. Otopark yapımı meselesinde hem Büyükşehir Belediyesinin hem de Çerkezköy Belediyesinin kendisine göre sorumlulukları var. Hem kendi adımıza hem de Büyükşehir Belediyesinin yapacağı otoparklar adına mücadele vereceğiz” diye konuştu.

BELEDİYE ARSASINDA VATANDAŞIN HİSSESİ ÇIKTI

Veliköy’de bir meydan düzenlemesi projelerinin olduğunu ifade eden Akay, “ Bu stratejik planda da var. Camiyi meydana katma fikri olabilir. Kızılpınar mevcut bina ile ilgili yeniden yapımı ve orada hem meydan hem de ek hizmet binası oluşturma konusunda seçim beyannamemizde ve stratejik planda var. Bunlara dair ön hazırlıklar yapıyoruz. Kızılpınar Belediyesinden bina kaldı diye sevindik. Arsanın içinde vatandaşın birisinin 600 metrekare hissesi çıktı. Alan miraslık olduğu için toprağında vatandan hissesi var. Bu işi nasıl başarmışlar. Bu kadar işi birbirine nasıl sokmuşlar. Böyle bir mirası teslim aldık.

Bu binaya dair kamulaştırma sürecine dair yetkiler alacağız. Kızılpınar’a ek hizmet binası çalışmaları da stratejik planda vardır” dedi.

SATIN ALMAYI TERCİH ETTİK

Aşevi ile ilgili eleştiriye de cevap veren Akay, “ Kent lokantasını hayata geçireceğiz. Bunları satın alma süreçleriyle yönetiyoruz. Bu konuyla alakalı mümkün olduğunca belediyenin en ekonomik şekilde bunları yapması taraftarıyız. Bugüne kadar aş evini yapmak mı? satın almak mı? yönetmek mi ? kısımlarında satın almayı tercih ettik. Bunların benzer örneklerini arıyoruz. Kent lokantasını hayata geçireceğiz. Çorba çeşmesi, yaşlılarımıza yemek hizmetlerini tek ihale ile sürdüreceğiz. Aşevi yapmakta bir tercihtir. Bunun iyi örneklerini de araştırıyorum. Seçim öncesi vaatlerimiz arasında yer alan halk et ile ilgili İzmir ve Aydın’da ziyaretler gerçekleştirdik. İki Büyükşehir Belediyesinin hayata geçirdiği projelerden İzmir’i beğenmedim fakat Aydın güzeldi. Teraziye koyarak, artısını eksisini hesap ederek, kamu tarafını düşünerek hareket ediyoruz. Bugün bin kişiye yemek vermektense bin 100- bin 200 kişiye nasıl veririz hesabını yapıyoruz. Yapmaya da devam ediyoruz. Bugüne kadar hedeflerimiz bu yöndeydi. Tercihimizi de bu yönde kullandık” dedi.

OTOPARK YAPACAĞIZ

Ak Partili İçli “ Bu süreçte otopark üzerinde durmadınız. Çerkezköy’de otoparkla ilgili çilekeşlik var. Çerkezköy Belediyesi olarak bu otopark sorunun ivedikle hayata geçirmeniz gerekiyor. Stratejik planda yeterli görmediğim için söyledim” dedi. Hastane bölgesinde belediyenin mülkiyetinde otoparkla ilgili bir alan olduğunu ve bu alanla ilgili proje hazırladıklarını kaydeden Akay, “ Hem meydan hemde hastane bölgesiyle alakalı çalışmalarımız sürüyor. Bu dönem Çerkezköy’e otopark yapacağız. Büyükşehir Belediyesi tarafından da yapılması için irademizi ortaya koyacağız. İlçenin büyüdüğünü öngörüyoruz. Göreve geldiğimizde tabelada 115 bin yazıyordu. Şimdi ise 230 bin yazıyor. 10 yıl sonra Çerkezköy 400 bin nüfusu görecek. Bununla alakalı önümüzdeki toplantıda imar düzenlemeleri meclise gelecektir. Bunları hep birlikte kamuoyuna paylaşacağız” dedi. Belediye Başkanı Vahap Akay, bir sonraki toplantının 7 Ekim Pazartesi günü saat 15.00’da yapılacağını belirterek oturumu sonlandırdı.  

Haber/Faik Onur KAYA