Gözden kaçırmayın
Defineciler suçüstü yakalandıEtkinliğe Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Çek, DEVA Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Saray Kaymakamı Refik Özsoy, Saray Belediye Başkanı Abdül Taşyasan, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler ve vatandaşlar katıldı.
“TESCİLLİ ÜRÜNLER KONUSUNDA FARKINDALIK YARATMAK İSTEDİK”
Programda konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Trakya Kalkınma Ajansı olarak biz, bölgenin yöresel değerlerini korumak, bu değerlerin gelecek nesillere aktarılmasına aracılık etmek ve hem üretici hem de tüketiciyi korumak amacıyla coğrafi işaret çalışmalarına büyük önem vermekteyiz. Bu konuda çalışmalara başladığımız 2017 yılından bu yana kurumumuzun temel hedeflerinden biri bölgede coğrafi işaret tescilli ürünlerin sayısını artırmak ve bu konuda bir farkındalık yaratmak olmuştur” dedi.
TRAKYA’DA 33 COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ ÜRÜN BULUNUYOR
Yerel paydaşlarla etkili iş birliğinin önemine değinen Şahin, “Kurum olarak bölgemizde faaliyet gösteren ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları, kooperatifler ve kamu kurumlarıyla yapılan iş birliği protokolleriyle coğrafi işaret başvuru sürecinde sıfırdan tescil işlemleri gerçekleşene kadar tüm aşamalarda başvuru sahibi kurumlara yardımcı olmaktayız. Coğrafi işaret tescilli ürünlerin tanıtımı amacıyla gıda ve yöresel ürünler fuarlarına bölge olarak katılımı desteklemekteyiz. Trakya bölgemizde coğrafi işaretlerle ilgili artan farkındalığın yanı sıra ajansımızın diğer hedefi coğrafi işaretli ürün üreticileri ile satım alım heyetlerini buluşturmak, ürünlerin restoran menülerinde yerini almasını sağlamaktır. Biz bu kapsamda geliştirilecek her türlü projede iş birliği yapmaya hazırız. İçinde bulunduğumuz Kasım 2024 itibariyle Edirne’de 13, Tekirdağ’da 13 ve Kırklareli’nde 7 olmak üzere Trakya Bölgemizde toplam 33 coğrafi işaret tescilli ürünümüz bulunuyor” diye konuştu.
SARAY KÜÇÜKYONCALI KEŞKEĞİ
Küçükyoncalı Keşkeği hakkında bilgi veren yetkililer, “İnek sütü, keşkeklik buğday, kırmızı toz biber ve tereyağı ile yapılan Tekirdağ ili Saray ilçemizde üretilen keşkektir. Küçükyoncalı Keşkeği yapımında inek sütünün kullanılması ve üretiminde et kullanılmaması ile özelleşmiştir. Keşkek, 93 Harbi’nden sonra yapılan mübadelede Bulgaristan’dan gelenlerin kurduğu Küçükyoncalı’da yapılmaya başlanmıştır. Keşkek geleneğini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla her yıl belirli günlerde Küçükyoncalı Keşkek Şenliği düzenlenmektedir. Küçükyoncalı Keşkeği, Saray ilçesinde uzun bir geçmişe sahiptir. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yeri vardır. Özellikle doğum, asker uğurlama, düğün, kutlama, bayram, hacı uğurlama, adak, hayır, buluşma gibi özel günlerde üretilir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur” dedi.
Haber / Semih SARMA
Yorumlar
Yorum Yap