Gözden kaçırmayın
Açıklamada, 4 Nisan’ın sokakta yaşayan hayvanların haklarını hatırlamak için önemli bir gün olduğu vurgulanırken, 2024 yılında yürürlüğe giren 7527 sayılı yasanın, sahipsiz hayvanların yaşam alanlarından koparılıp barınaklara kapatılmasını zorunlu kıldığı ifade edildi. Tekirdağ Barosu, bu yaklaşımın bir çözüm değil, yaşam hakkına yönelik doğrudan bir müdahale olduğunu savundu.
BARINAK KOŞULLARI YETERLİ DÜZEYDE DEĞİL
Barınaklara toplama uygulamasının bir çözüm olmadığını ifade eden Baro, barınak koşullarının hiçbir açıdan yeterli düzeyde olmadığını, yasanın bağlamından koparıldığını ve meselenin sokaklarda hayvan görmenin değil yaşam hakkına yönelik bir müdahale olduğunu kaydetti. Bu yasanın uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ifade eden Barodan yapılan açıklamada, “Bu yasa, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 56. maddesi ile devlete çevreyi ve canlı yaşamını koruma yükümlülüğü yükleyen hükmüne ve 90. maddesi uyarınca iç hukukun parçası haline gelen hayvan haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelere açıkça aykırıdır” denildi.
ANAYASA MAHKEMESİ’NE SESLENDİLER
Açıklamanın devamında Anayasa’ya aykırı bu yasanın iptali için çağrıda bulunan Baro, “Hayvan haklarını savunan avukatlar olarak bir kez daha hatırlatıyoruz: Sokak hayvanlarının yaşam hakkı hem Anayasa hem de uluslararası hukuk normlarıyla güvence altındadır. Devletin görevi, bu hakkı ortadan kaldırmak değil, korumaktır. Tekirdağ Barosu olarak Anayasa Mahkemesi’ne sesleniyoruz: Canlıların yaşam hakkını yok sayan, barınaklara toplama esasına dayalı bu yasa, Anayasa’ya aykırıdır ve iptal edilmelidir. Bir kap mama, bir kap su bırakmak bugün için değerli bir dayanışmadır. Ancak sessiz kalmamak, hukukun ve vicdanın sesini yükseltmek de bir o kadar önemlidir.” ifadelerine yer verdi. Açıklama, “Ticareti yasakla, kısırlaştır, aşıla ve yerinde yaşat” çağrısıyla noktalandı.
Haber/Gülay YİĞİT SEZEN
Yorumlar
Yorum Yap