İşçinin, iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmesi durumunda, işveren, işçiye kıdem tazminatı ödemek durumundadır.  Ayrıca, işten çıkış koduna göre de (25), işçi bu durumda işsizlik maaşı almaya hak kazanmaktadır. Ancak, bazı işverenler, bu yükümlülüklerinin önüne geçmek için, uygulamada işçinin haklı nedenle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda, işten çıkış kodunu farklı göstermekte ve işçinin işsizlik maaşını almasını engellemektedir. Bu durumda, bir dilekçe ile işverene başvuru yaparak SGK çıkış kodunuzun değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin, fesih tarihinden itibaren 10 gün içerisinde SGK’ye verilmesi gerektiğinden, SGK’ye verilen sigortalı işten ayrılış bildirgesinde gerçeğe aykırı işten çıkış kodunun bildirilmiş olması halinde, işten çıkış tarihi üzerinden 10 gün geçmemişse, e-bildirge sitemi üzerinden işveren düzeltme yapabilme hakkına sahiptir ve yeni bildirge verebilir. Ancak, 10 günlük süre geçirilmiş ise, bu değişikliğin yapılması işveren açısından idari para cezasını gerektirdiği için işverenler genellikle bu değişikliği yapmazlar.

İşçinin tek başına yapmış olduğu başvuru da Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kabul edilmemektedir. 10 günlük bu süre geçtikten sonra, SGK’ye işverenle veya işvereni temsilen yetkili biriyle ilgili belgeler ile başvurursanız, Sosyal Güvenlik Kurumu, değişiklik talebini kabul edebilir.

Ancak, çalışma süreniz bir yılın üzerinde ise ve haklı nedenle yapmış olduğunuz feshe rağmen işveren ayrıca kıdem tazminatınızı ve varsa diğer işçilik alacaklarınızı da ödemiyorsa bu durumda işverene dava açmanız sizin için işten çıkış kodunu değiştirmek ve işsizlik ödeneğine de hak kazanabilmeniz için en doğru yol olacaktır. Bu dava açısından dava açılmadan önce yasa gereği zorunlu arabulucuya başvurmanız gerekmektedir. Eğer arabuluculuk aşamasında anlaşmanız durumunda arabuluculuk anlaşma belgesi ilam hükmünde kabul edilir ve bu belge ile de SGK’ye başvuru yapmanız halinde işsizlik ödeneğini tarafınıza ödenecektir.

Arabuluculuk aşamasında anlaşamamanız durumunda ise, açacağınız davada haklı sebebi ispatlamanız durumunda, kıdem tazminatınızı alabilmeye hak kazanacaksınız. Ayrıca, mahkeme kararı ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmanız durumunda işten çıkış kodunuz da bu karar gereğince değiştirilecektir.