Özgür Özel: “Buğdayın fiyatının 15 TL olması lazım”

Buğday Mitinginde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel; “Mutlaka taban fiyatların maliyetlerin çok üzerinde makul bir karla belirlenmesi lazım" dedi.

Hayrabolu 14.06.2024 18:01:00 0
Özgür Özel: “Buğdayın fiyatının 15 TL olması lazım”

Hayrabolu’daki ‘Buğday Mitingi’ne katılan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, çiftçilerle birlikte, hububat alım fiyatının düşük açıklanmasını traktörlü konvoyla protesto etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bu konvoya dahil olarak çiftçilere destek verdi.

 

GÜÇ VERİN SİZİ UNUTMAYACAĞIZ

 

Özel, kendisine kasket hediye eden ve ''Siz bizim sesimiz oldunuz. Buraya geldiğiniz için teşekkür ediyoruz” diyen çiftçilerin ardından pancar üreticisini dinledi. Daha sonra mitinge geçen Özel şunları söyledi: “Biz demiştik ki 31 Mart'ta güç verin; sizi unutmayacağız. 10 bin lira ile geçinmek zorunda bırakılan emeklinin sesini duyuracağız. Asgari ücretine zam yapılmayan işçinin sesini duyuracağız. Ürünü para etmeyen, desteklemelerini alamayan, hakkını alamayan çiftçilerin sesini duyuracağız dedik ve 31 Mart'ta sizin verdiğiniz güçten, destek sonra biz asla bir zafer sarhoşluğuna kapılmadık. Dedik ki bu bir zafer değildir bu sadece bir vazifedir, bir görevdir. Belediye başkanlarımız işlerini iyi yapacaklar, hepsi çok çalışacaklar, biz çok çalışacağız. Ve biz bu ülkede bir kez daha halkın iktidarını, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Milletin efendisidir' dediği köylülerin iktidarını kuracağız.

 

 

 

CUMHURBAŞKANI’NA DA SÖYLEDİM

 

6 Haziran günüydü hububat alım fiyatları açıklandı. Fiyatları görünce üretici feryat etmeye başladı. Daha önceden kendisi de Ziraat Odası Başkanı olan 31 Mart tarihinde kendisine Hayrabolu'nun 5 yıl boyunca hizmet etmek için yetkisini verdiğiniz başkanınız bize seslendi: 'Genel başkan buraya gel sesimizi Türkiye'ye duyur' dedi. Tekirdağ’da sizin evladınız Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, çalışkan, gayretli, tarladan gelen çiftçi kardeşim, çok sevgili dostum, sizin evladınız İlhami Özcan Aygun ve partimizi Türkiye’nin değil dünyanın dört bir tarafında temsil eden, son göreviyle hepimizi gururlandıran NATO-PA Başkan Yardımcısı Sayın Faik Öztrak dedi ki; ‘Hayrabolu’nun, Tekirdağ’ın, Trakya’nın ve Türkiye’nin dört yanındaki buğday üreticisinin sesini duyurmalısınız’ İşte, çıktık geldik. İl Başkanımızla, İlçe Başkanlarımızla birlikte buradayız. Hepiniz bize sahip çıktınız, biz sizin sesinizi duyuracağız. En son geçen hafta sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede şunu söyledim: 'Memleketiniz Rize'deydim. Çaya verilen fiyat 14 lira, maliyetin 3 lira altında. Buğdaya verilen fiyat 9 lira 25 kuruş. Ziraat Odaları'nın hesapladığı maliyetin 2 buçuk lira altında. Yarın fındık gelir, üzüm gelir, diğer ürünler gelir. Ama çiftçiye bu hesap doğru gelmez. Bu hesap tutmaz, bu borçlar ödenmez. Bu iş böyle yapılmaz. Çiftçiye bunu yaparsanız bu memleketin beli doğrulmaz dedim. 

 

 

 

3 MİLYON HEKTAR TARIM ALANI AZALDI

 

Mutlaka taban fiyatların maliyetlerin çok üzerinde makul bir karla belirlenmesi lazım. Desteklemelerin zamanında belirlenmesi lazım. Buğdayın gerçekten para kazandırması, çocukları okutması, karınları doyurması için 15 lira olması lazım. Türkiye kişi başı yıllık ekmek tüketiminde 200 kilo ile dünya birincisi. Bu bir gerçeklik. Bunun bir sebebi alışkanlıklarımız ama önemli bir sebebi de yoksulluğumuz. Ekmek fiyatları bu Türkiye'nin en önemli meselelerinden bir tanesi. Bugün buğdayın ekim alanları 1998'de 9.8 milyon hektarken bugün 6.8 hektara geriledi. Yani 25 yıl geriledi nüfusumuz 25 milyon arttı ama buğday tarımı yaptığımız alan 3 milyon hektar azaldı. 3 milyon hektar 5 tane Tekirdağ demek. Oysa nüfus arttı, boğaz arttı, ihtiyaç arttı. 2002 yılında AKP iktidarı geldiğinde 67 milyon nüfusumuz vardı ve o tarihte 20 milyon ton buğday üretiyorduk. Şimdi nüfusumuz 84 milyon, yine 20 milyon ton buğday üretiyoruz. O günden bugüne 48 milyon ton buğday ithal ettik. Türkiye kendi kendine yeten, kendi karnını doyurabilen bir ülkeyken şimdi buğdayı bile samanı bile ithal eden bir ülke haline geldi.”

 

Haber / Faik Onur KAYA 


0282 747 65 10