Buna göre, günlük çalışma süresi 4 saat veya daha kısa olan işçilere, 15 dakika, 4 saatten fazla 7.5 saatten düşük olan işçilere 30 dakika, 7.5 saatten fazla olan işçilere ise 60 dakika ara dinlenmesi (çay içilmesi, yemek yenmesi vb.) verilmesi gereklidir.

Ramazan ayında ara dinlenmesinde çay, sigara içemeyecek ve yemek de yiyemeyecek işçilerin akıllarına, işe ara dinlenmesi kadar geç gelmek veya işten ara dinlenmesi kadar erken çıkmak gelebilir.

Yani sabah 09:00'da başlanıp akşam 19:00'da bitirilen bir vardiyada çalışan işçinin, 1 saat olan toplam ara dinlenmesi süresini, işten 18:00'de ayrılarak iftara evine yetişmesi ve zaten sigara içemeyeceği, yemek yiyemeyeceği ara dinlenmesini daha etkin kullanması gibi bir düşünce oluşabilir.

Ancak ara dinlenmesinin bu şekilde kullanılması Yargıtay'a göre kanuna aykırı. İşveren, 'ara dinlenmesi yok, erken çık' diyemez.

Mesai erken bitirilebilir mi?: İşveren isterse Ramazan'da oruçlu ya da bütün çalışanlarının mesailerini 1 saat erken bitirip, Ramazan sonrası telafi çalışması yaptırma yoluna gidebilir. Ancak bu durumda günlük çalışma süresinin 11 saati aşmıyor olması şartı söz konusu.

Yani Ramazan sonrası 1 saat fazla çalışma ile günlük çalışma süresi 11 saati geçecekse bu durumda böyle bir uygulamaya gidilemez.

RAMAZAN’DA YILLIK İZİN YAPILIR MI?

Yıllık izin zorunlu mu?: İşçilerin yıllık izinlerinin planlaması, işverenin yönetim hakkı kapsamında değerlendiriliyor.

Bu doğrultuda, işveren, aynı departmanda benzer işleri yapan iki kişiye aynı anda yıllık izin vermeyebilir. Diğer yandan işçiler yıllık izin kullanacakları tarihi, makul bir süre önceden işverene bildirmek durumunda.