Bu nedenle işveren işçinin oy kullanmasını engelleyemez, gerekli izni vermek zorunda. Hangi koşullarda nasıl bir izin sağlanır? İşte ayrıntılar...
Türkiye'de 31 Mart Pazar günü yerel seçim heyecanı yaşanacak. Seçimlerde oy kullanmak demokratik bir hak ve bu hakkın kullanılması için işçilere izin verilmesi gerekebilir.
Oy kullanma saatleri içerisinde çalışacak işçilere oy kullanabilmeleri için gereken süre kadar izin verilmesi zorunlu. Ayrıca, oyunu çalıştığı şehir dışında kullanacak işçilere de izin verilmesi gerekiyor.
Bu nedenle 31 Mart Pazar günü çalışacak işçilerin oy kullanabilmeleri için, işyerlerinde gerekli planlamaların yapılmaya başlanması önemli. İşveren işçinin oy kullanmasını engelleyemez.
Oy kullanmak Anayasal bir görev ve oy kullanmamanın para cezası bulunuyor. 'ÖĞLEN KULLAN' DENEMEZ
İşveren, işçisine oyunu 'öğle molasında kullan' diyemez. İşçiye oy kullanması için saatlik izin verilmesi gerektiği gibi yemek yemesi için de ayrıca izin verilmesi gerekir.
Vardiyalı çalışanlardan, oy kullanma saatleri arasında çalışmayacak fakat oy kullandıktan sonra işe gideceklerin ise çalışma sürelerinde herhangi bir değişiklik olmaz.
Örneğin 31 Mart Pazar günü saat 20.00'de işe başlayacak ve 1 Nisan Pazartesi günü saat 08.00 itibarıyla vardiyası bitecek olan bir işçi, işe gelmeden önce oyunu kullanıp daha sonra işe gidebilir. Bu işçiye işveren tarafından izin verilmesi gerekmez.
ŞEHİR DIŞI BELGELENMELİ
İşçinin oy kullanmak için işe geç gelmesi söz konusu olacaksa, işçinin bu konuda işverene bilgi vermesi gerekiyor. Yani işçi kendi kafasına göre işe geç gelmemeli ve bu durumu birkaç gün önceden işverene bildirerek gerekli planlamanın yapılmasını sağlamalı.
İşyerinin bulunduğu il dışında oy kullanacak işçiler de bu durumu belgelendirmeleri halinde işveren tarafından izinli sayılmak zorunda.
Bu işçilere verilecek izin, işçinin onayı olursa yıllık izne sayılabilir ya da 3 ay içerisinde işveren bu izin için işçinin telafi çalışması yapmasını isteyebilir.
OY İÇİN GİDİP DÖNMEYEN TAZMİNATSIZ ÇIKARTILIR
Oy kullanma gerekçesi ile çalıştığı ilden farklı bir ile giden ve işverenin kendisine tanıdığı süre içerisinde işine yeniden başlamayan işçinin, iş sözleşmesi feshedilebilir. İş Kanunu'na göre işverenden izin almaksızın veya haklı bir nedene dayanmaksızın arka arkaya iki işgünü devamsızlık yapan işçinin iş sözleşmesi tazminatsız olarak feshedilebilir.
Diğer yandan çalıştığı ilde oy kullanacak kişiler de oy kullanma gerekçesi ile aldıkları izin süresince oy kullanmazlar ve işveren de bu durumu tespit ederse işlerinden olabilir.