Kıdem tazminatını zaten geç alarak mağduriyet yaşayan işçi, işleyecek faiz alacağı hakkını da saklı tutması gerektiğini bilmemesi nedeni ile ayrıca bir mağduriyet daha yaşamaktadır.
İşverenler, genellikle işçinin kıdem tazminatını, mali durumlarının kötü olduğu bahanesi ile geciktirmeyi tercih etmektedirler.
“Ya taksitle ödemeyi kabul edersin ya da dava açıp beklersin” işçilerin en çok karşılaştıkları ikilemdir.
İşverenin kıdem tazminatını çekle ödemesi geçerli bir uygulamadır.
Ancak gününde ödenmemesi durumunda tüm alacağınız için icra takibi açma hakkınız vardır.
Yine, faiz alacağı için hakkınızı saklı tutmuş iseniz bu alacağınızı da talep edebilirsiniz.
Yargıtay konu ile ilgili verdiği kararlarında, “Çek, bir ödeme vasıtası olup, Türk Ticaret Kanunu’nun 707. maddesinin birinci fıkrasında, çekin görüldüğünde ödeneceği, ikinci fıkrasında ise keşide günü olarak gösterilen günden önce ödenmek için ibraz olunan bir çekin ibraz günü ödeneceği öngörülmüştür.
Çekin bu özelliğine göre alacaklıya teslim edildiği gün ödemenin gerçekleştiği kabul edilmektedir.
Çekin ileri tarihli olarak düzenlenmiş olmasının varılan bu sonuca etkisi yoktur.
Somut olayda, kıdem tazminatı karşılığı verilen çeklerin davacıya teslim edildiği gün çekin yukarıda belirtilen özelliği nedeniyle ödemenin gerçekleştiğinin kabul edilmesi gerektiğinden davacının daha önce ya da en geç ödenme sırasında faiz hakkını saklı tutup tutmadığı önem kazanmaktadır.” (Yargıtay 9.HD, 21.06.2004 Tarih, 2004/13272 E, 2004/15479 K)
Yargıtay aynı kararının devamında, “Davacı, çekle yapılan ödemeden önce ya da bu ödeme sırasında, faiz haklarını saklı tutmadığı gibi, ödeme sırasında imzaladığı ibranamede çeklerin gününde ödenmesi durumunda davalı şirketi ibra ettiğini belirttiği ve söz konusu çeklerin gününde ödendiği anlaşılmaktadır.
Her ne kadar davacı anılan ibranamenin baskı altında iradesinin fesada uğratılarak imzalatıldığını ileri sürmüş ise de, bu iddiasını ispata yarar bir delil sunmamıştır.
Mevcut maddi ve hukuki olgulara göre davacı asıl alacağın ödenmesi sırasında haklarını saklı tutmadığından ve işvereni ibra ettiğinden faiz alacağı isteğinin reddi gerekirken...” diyerek faiz talebini reddetmiştir.
Yorumlar