Gözden kaçırmayın
Viyadükteki çukur tehlike saçıyorAfacan Kreş ve Anaokulu ev sahipliğinde Sürdürülebilir Yeşil Gelecek Derneği’nin katkılarıyla önceki gün saat 17.00’de Atatürk Kültür Merkezi’nde 1. Çevre Çalıştayı gerçekleştirildi.
25 YIL ÖNCEKİ ÖĞRENCİLERİMİZ EN BÜYÜK SERMAYE VE GURURUMUZ OLDU
Moderatörlüğünü gazeteci Şaban Kardeş’in yaptığı çalıştaya Prof. Dr. Esra Yüksel Acı, Uzm. Nehide Tuna ve Doç. Dr. Can Burak Özkal konuşmacı olarak katıldı. Programda konuşma gerçekleştiren Afacan Anaokulu Kurucusu ve Sorumlu Müdürü Güniz Güven, “Bundan 25 yıl önce Çerkezköy’de kreş anaokulu uygulamasını başlattığımızda verilen tepkilere rağmen öğrenmenin daha anne karnında başladığının vurgusunu yaparak kapı kapı çocuklarımızı servisle kreşe getirdiğimiz günleri hatırlıyorum. Bu günleri buradaki bir çok kişide biliyordur. O günlerde biz bu yola çıktık ve bugün de çok şükür ilerlemekteyiz. Afacan Kreş Anaokulu artık rüştünü ispatlamıştır. Kurumumuzda çocukluk dönemini gülerek hatırlayan bireyler yetiştirmek vizyonumuz ve çocuklarımızın hayata 1-0 önde başlamaları misyonumuzu yıllardır uyguladık ve gerçekleştirdik. 25 yıl önce kurumumuza gelen 2-3 yaşlarındaki çocuklarımız bugün 27-28 yaşlarında güzel işlere imza atan ve gurur duyduğumuz başarılı bireyler olmuşlardır. Onlar bugün bizim en büyük sermaye ve gururumuz oldular” diye konuştu.
BİZ İLKLERİ BAŞLATMAYI SEVİYORUZ
Güven, “ Afacan 25 yıl önce Çerkezköy’de ilk kreş anaokulu uygulamasını başlatmıştır. İlk minikler resim sergisini yaptı, ilk minikler proje çalışmalarını, ilk yılsonu gösterilerini yaptı. Şimdi de dünyamızı ve nesillerimizi ilgilendiren ilk yeşil adımlar projemizi başlattık. Her zaman biz ilkleri başlatmayı seviyoruz. Önce öğretmen eğitimleriyle başladık, çocuklarımızla çevre bilinci eğitimleri, etkinlikler, takım çalışmaları, çevreye duyarlılık oyunları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bu eğitimleri ise çocuklarımız çok iyi şekilde idrak ediyor. Bu bilincin sürdürülmesi için ailelerin de desteğine ihtiyacımız vardır. Çocuklarımız ile aldığımız bu konu tüm dünyayı ve nesillerimizi ilgilendirmektedir. İstediğimiz her şeye sahip olsak da yaşadığımız dünya, yaşadığımız çevre sağlıklı değilse, sağlıklı birey olamayız, sağlıklı nesillerimiz olamaz. Bu nedenle sahip olduklarımızın anlamı kalmaz. Biz bu projemizle çevremizi, yeryüzünü atalarımızdan miras değil de çocuklarımızdan ödünç aldığımızı vurgulamak istiyoruz. Bize bu projede uzun süre rehberlik eden ve yolumuza ışık tutan Yeşil Okul Kurucusu Uzman Nehide Tuna hocamıza, çok kıymetli bilgileriyle bize destek olacak Prof. Dr. Esra Yüksel Acı ile Doç. Dr. Can Burak Özkal hocamıza ve çalışayımızın moderatörlüğünü üstlenen gazeteci Şaban Kardeş’e teşekkür ediyorum” dedi.
2023 YILI EN SICAK YIL OLDU
Çalıştayda sunum yapan Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Esra Yüksel Acı, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 2024 Küresel Riskler Raporu’na değinerek, dünyayı bekleyen en büyük 10 riski sıraladı. Acı, bu riskler arasında ‘aşırı hava olayları’, ‘iklimdeki kritik değişimler’, ‘biyoçeşitlilik kaybı’, ‘doğal kaynak kıtlığı’ ve ‘siber güvenlik sorunları’ gibi çevresel ve toplumsal tehditlerin bulunduğunu vurguladı. Prof. Dr. Acı, 2023 yılının 174 yıllık gözlem verilerine göre, tarihin en sıcak yılı olduğunu belirterek, Bakü’de yapılan bir toplantıda 2024’ün, 2023’ün rekorunu kırarak en sıcak yıl olacağının öngörüldüğünü aktardı. Acı, iklim değişikliğiyle ilgili sistemdeki bozulmaların tedavi edilebilmesi için 2030 yılına kadar 1,5 trilyon dolar harcama yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, yeşil enerjiye geçiş ve sıfır atık uygulamaları gibi adımların atılmasının önemini vurguladı. Prof. Dr. Acı, Türkiye’de Eylül 2023’te bazı bölgelerde, yıl boyunca yağması gereken yağışın bir ayda yağdığını belirterek, iklim değişikliğinin etkilerini daha da derinleştirdiğini ifade etti.Sürdürebilirlir konusunda da katılımcılara bilgi veren Acı, “ Gezegensel bir değişiklikten dezavantajlı gruplar daha çok etkileniyor. Küresel ısınma sadece yerkürenin ısınması değil. Çok fazla artçı şoku var” diye konuştu. Acı, “Yıkıcı ego sistemi terk etmemiz lazım. Onun yerine ekolojiyi, gezegeni, toplumsal barışı, huzuru, ekonomik dayanıklılığı üçünü bir potada eriten anlayışa ihtiyacımız var” diye konuştu.
10 KONU 10 HEDEF VAR
Etkinlikte konuşan Uzman Nehide Tuna, birkaç ay önce kurdukları Sürdürülebilir Yeşil Gelecek Derneği'nin çalışmalarını tanıtarak, çocuklara yönelik çevre eğitimine dikkat çekti. Tuna, “Çocukların çevre bilincini erken yaşta kazanmaları, hepimiz için yarar sağlayacak. Biz çocuklar aracılığıyla ebeveynlerine ve yakın çevrelerine ulaşacağız” dedi. Tuna, Yeşil Okul programlarında tüm yıl boyunca verdikleri eğitimdeki 10 konu ve 10 hedefi de paylaştı.Tuna, “En çok önemsediğimiz nitelikli eğitim, havada, karada, suda iklim eylemi, yoksulluğa son, barış, adalet, sağlıklı bireyler. Sürdürülebilirlik ekonomik, sosyal ve çevresel alanda bizi etkiliyor” ifadelerini kullandı. İklim değişikliğinde asıl mağdurun çocuklar olacağını kaydeden Tuna, “ Çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Yoksa nefes almak artık daha da zorlaştı. Kaynıyoruz, daha da kaynadığımızda ne oluruz bilemiyorum. İklim değişikliği çocukların psikolojik sağlıkları üzerinde ciddi tehditler oluşturmaktadır. Kaygı, stres, korku gibi duygusal yükler, uzun vadede travma ve depresyon gibi sorunlara yol açabilir. Bizler de eğitimden yola çıkarak çocukların erken yaşta var olan sorunlara çözümler getirmelerini sağlıyoruz. Eğitim ve bilinçlendirme çocukların kaygılarını hafifletebilir. Okullarda çevresel eğitim ve ailelerin açık iletişimi çocukların ruhsal sağlıklarını destekleyebilir. Bu yıl ebeveynleri de dahil ettik. Bu çok kıymetli. Okul içerisinde çocuklar bu süreci deneyimliyorlar fakat sizlerle beraber deneyimlemeleri de çok kıymetlidir” dedi.
GELİŞTİRME BECELERİ KAZANDIRMAK İSTİYORUZ
Tuna, derneklerinin öncülüğünde yürütülen Yeşil Okul Programı hakkında bilgi verdi. Tuna, programın amacının çocuklara erken yaşta çevresel sorunları anlama ve bu sorunlara çözüm geliştirme becerileri kazandırmak olduğunu belirtti. Tuna, "Enerji tasarrufu, geri dönüşüm, atık yönetimi ve doğal kaynakların korunması gibi konularda eğitim vererek, çocukların sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olmayı hedefliyoruz" dedi. Ayrıca, programın okulda öğrenilen çevre bilincinin hızla evde de uygulanmasına olanak sağladığını vurgulayan Tuna, "Çocuklarda hızlı bir uyum söz konusu, onlar çok hazırlar" şeklinde konuştu.Yeşil Okul Programı, çocuklara çevre bilincini kazandırmanın yanı sıra, sürdürülebilir alışkanlıkları erken yaşta hayatlarına entegre etmelerini sağlıyor. Bu program, çevre eğitiminde etkili bir model olarak dikkat çekiyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SAĞLIĞA ETKİLERİ
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Can Burak Özkal da çevredeki bir olay veya olgunun sağlıkla ilişkisini anlattı. Kentlerde iklim değişikliğine uygum ve dirençlilik, halk sağlığı planlaması, tek sağlık ve eco sağlık, gezegen sağlığı, hava kirliliği türleri/kaynakları, hava kirliliği bileşenlerinin ölçümü ve izlenmesi, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, sürdürülebilir kalkınma amaçları, küresel iklim değişikliğine uyum ve dirençliliğe yönelik çözümler konularında bilgi veren Doç. Dr. Özkal, iklim değişikliğinin sağlığa etkilerini anlattı.
PLAKET VERİLDİ
Programda Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Özel, Özen Mensucat İnsan Kaynakları Müdürü Handan İnanç ve Afacan Kreş ve Anaokulu Sorumlu Müdürü Güniz Güven’in kızı Sena Işıl Güven tarafından Prof. Dr. Esra Yüksel Acı, Uzm. Nehide Tuna ve Doç. Dr. Can Burak Özkal’a plaket takdim edildi. Çalıştayın düzenlendiği Atatürk Kültür Merkezi’nde Afacan Kreş ve Anaokulu öğrencilerinin, yeşil dönüşüm ile ilgili okullarında öğretmenleriyle birlikte yaptıkları çalışmalar da sergilendi.
Haber/Sevay SÖNMEZ
Yorumlar
Yorum Yap