Gözden kaçırmayın

1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti


Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliğinde gerçekleştirilen programa Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Çerkezköy Tugay Komutanı Tank Kurmay Albay Erkan Bulut, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Muhammet Süleyman Rüzgar, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcıları Cengiz Memiş ve Gökay Keleşoğlu, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Salih Azbay, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, İçle Müftüsü İdris Çatmakaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, Türkiye-Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İş Birliği Cemiyeti Başkanı Rüşat Aydoğan, muhtarlar, UMAY Arama Kurtarma Derneği Başkanı Mustafa Tokgöz, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, gaziler, şehit aileleri ve vatandaşlar katıldı.

KIBRIS BİZİM EVLADIMIZ, KARDEŞİMİZ, YAVRU VATANIMIZ
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan program Fevzipaşa Cami İmam Hatibi İsmail Bütün’ün Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, “Kıbrıs; kanlı tarihin evladı, özgürlük kokan masum feryatların yükseldiği toprak. Yüzyıllar boyunca üzerinde egemenlik oyunları oynanan, büyük pazarlıkların yapıldığı Kıbrıs. Osmanlı’dan bu yana Türk kokan, kanla emekle sulanmış topraklar, bağrına bastığı binlerce şehitle vatan olmuş. Kıbrıs bizim evladımız, kardeşimiz, yavru vatanımız. Hangi ana yüreği dayanır yavrusunun yükselen feryatlarına? Uzatmaz mı ellerini onu kurtarmaya? İşte böyle yazıldı Kıbrıs şanlı tarihi. Asırlar boyu Türk'ün tokadını yemiş, onun toprağına, özgürlüğüne ve namusuna el uzatmış ta ki 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar.

Türkiye Cumhuriyeti ve yavru vatan Kıbrıs kurucu cumhurbaşkanı ile birlikte karar verilerek Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs Türk'ünü zulümden kurtarmak için yavru vatana çağırmıştır Mehmetçiğini. Binlerce Türk genci pırıltılı gözlerle yola çıkmıştır anavatanın dört bir yanından. Kimisi nereye gittiğini bilmeden, kimisi de bildiğine inanmadan, tarih tekerrür etti ve Türk askeri bir sayfa daha açtı. Tarihin tozlu raflarındaki kalın kitaplarında; anlatırken yaslı gözlerle sırtında taşıdığı silah arkadaşını, aynı kapta yemek yediği can yoldaşını. Aynı silaha el koyup yemin ettiği ama gözlerini kendi elleriyle kapattığı kan kardeşini, uykusuz ve susuz geçen onca günü ve sonunda kavuştukları zafer coşkusunu, Türklüğün gururunu, onurunu... Yıllar önce yolları Kıbrıs'ta kessen mağrur kahramanlarımızın hikayeleri bir kez daha Çerkezköy’de kendi söylemleriyle buluştu” diye konuştu.

ANILARINI ANLATTI
Kıbrıs Barış Harekatının üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını kaydeden Yarlıgan, “ Kıbrıs’ta yatan 498 şehidimizin ruhları şad olsun. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimize.

Vefat eden gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Hayata olan gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum” diye konuştu. Programda Kıbrıs Gazisi Hüseyin Özsoy, Kıbrıs Barış Harekatında yaşadıklarını anlatırken, Kıbrıs Gazisi Ahmet Galak ise ‘gazi’ şiirini okudu.

VENEDİKLİLERDEN ALDIK
Programa katılan Türkiye-Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İş Birliği Cemiyeti Başkanı Rüşat Aydoğan, “Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz ve Kıbrıs Türk Cumhuriyetimiz bize altın tepsilerde sunulan bir vatan toprağı değildir. Biz kanlarımızla, şehitlerimizle, kahraman gazilerimizle, kahraman ordumuzla, kahraman analarımızın dualarıyla buraları fethettik.

Biz Kıbrıs’ı Rumlardan, Yunanistan’dan almadık. Biz Kıbrıs’ın 1571 yılında Venediklilerden, Cenevizlilerden aldık. Osmanlı donanmaları Akdeniz’de Venedikliler ve Cenevizliler tarafından soyuluyordu, yakılıyordu, Osmanlı’nın mallarına el konuluyordu. Bu yüzden Osmanlı 1571 yılında karar kıldı ve Akdeniz’de Kıbrıs adasını fethetti. Fethedilince Anadolu’daki Türkler, Kıbrıs’a gönderildi, yerleştirildi” dedi.

KIBRIS ŞEHİTLERİMİZİN YURDU
“Biz Kıbrıs’ı Katoliklerden aldık” diyen Aydoğan, “ Bugün Rumlar ve Yunanistan Ortodoks. Kıbrıs’ın onlarla hiçbir ilgisi yoktur. 2. Abdülhamit zamanında Osmanlı’nın zor durumunda ana İngilizlere kiraya verilince maalesef o da oraya Rumları doldurdu. Vatanın tapusu da bizde, tamamen kılıç hakkımız. Kıbrıs şehitlerimizin yurdu. Her karış toprağında kahraman şehitlerimizin kanı var” dedi.

Aydoğan’ın konuşmasının ardından İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş tüm şehitler anısına dua etti. Program sonunda Çerkezköy Belediyesi tarafından katılımcılara Muharrem ayı dolayısıyla aşure ikramında bulunurken, günün anısına da protokol üyeleri hazırlanan pastayı birlikte kestiler.

Haber/Faik Onur KAYA