Gözden kaçırmayın

1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti


Cuma günü saat 11.00’de tüm il ve ilçe başkanlıklarında eş zamanlı açıklama yapıldı.
Çerkezköy’de İlçe Teşkilatında basın açıklaması düzenlendi.   
“BİR ÇIKIŞ YOLU YOK”  
Eğitim maratonuna ilişkin basın açıklamasını CHP Çerkezköy İlçe Sekreteri Nurcan Karacan okudu.
Açıklamada, “Eğitimi konuşmak için ne 24 saat ne de 48 saat yeterli değil. 
Çünkü eğitim sistemimiz maalesef bugün ne çağdaş, ne laik, ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip.
Eğitimin bileşenleri olan; öğrenciler, öğretmenler, veliler, yöneticiler, hizmetliler, sendikalar, STK’lar ve niceleri, eğitimin birçok farklı başlığından ve okul ortamında yaşananlardan, eksikliklerden muzdarip durumda.
Bir çıkış yolu yok, nereye giderseniz gidin ülkemizin en dertli ve en eksik alanı eğitim” denildi.  
“EĞİTİM BALTALANIYOR”
Gün geçtikçe eğitim alanındaki dertlerin, sorunların, eksiklikler hatta yanlışlıkların devam etmeye, ettirilmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada, “AK Parti iktidarı, bilerek ve isteyerek, kasti bir biçimde ülkemizde eğitimi baltalıyor.
Liyakatsiz atamalarla, eğitim sistemimizin niteliği yerle bir edilmiştir.
Eğitim dinselleştirilmiş, piyasalaştırılmıştır.
Köy okulları ve yatılı okullar kapatılmış, çocuklarımız kilometrelerce uzaklardaki okullara, taşımalı eğitime mecbur edilmiştir.
Deprem bölgelerindeki çocuklarımız hala birleştirilmiş okullarda eğitim görmeye, 20 metrekarelik konteynerlerde ailecek yaşamaya devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.  
“BİLİMSEL VERİLERLE KARŞI ÇIKIYORUZ”  
Eğitim yatırımlarına ayrılan bütçenin her geçen yıl düşürüldüğü, bunun karşılığında iktidarın, ÇEDES projesiyle çocuklara camide bowling oynatma, maket mezarlarda ağıt yaktırma gibi pedagojik olmayan işler yaptırdığı dile getirilen açıklamada, “İktidar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli gibi çağdışı ve laiklik karşıtı uygulamalar ile uğraşmakta, gerçek sorun ve sıkıntıları görmezden gelmektedir.
Sayın Milli Eğitim Bakanı’nın iddialarının aksine, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline bilimsel verilerle karşı çıkmaktayız.
Çünkü bu program; ihtiyaç analizi yapılmadan hazırlanmıştır, eğitim programları geliştirme ilkelerine ve akademik etik kurallarına uygun değildir.
Programın tartışılması için yeterli süre verilmemiş, geri dönüşler için doğru araçlar tanımlanmamıştır” ifadeleri kullanıldı.    
“SON DERECE KÖTÜ BİR ÖRNEK”  
Program çerçevesinde hazırlanacak ders içerikleri ve materyallerinin geliştirilmesi için yeterli süre verilmediği ve programın gerekli pilot çalışmalar yapılmadan uygulamaya konmak istendiğine dikkat çekilen açıklamada, “Ayrıca bu program, kamu yönetiminde ilke, ciddiyet ve israfı önleme açısından son derece kötü bir örnektir!
İktidarın, kindar ve dindar nesil yetiştirme idealiyle başlattığı bu süreç, makbul ve itaatkar nesil yetiştirme istemiyle sürdürülmektedir.
Bunun karşısında partimiz, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli için Danıştay’a iptal ve yürütmeyi durdurma davası açmıştır” denildi.  
“ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILDI”  
Açıklamada, “2002 yılında 68 bin olan atanmamış öğretmen sayısının AK Parti iktidarında 1 milyona yükseltildi.
Öğretmenler okullarda şiddet görüyor, öldürülüyor, yoksulluk sınırının altında maaşlarla; ücretli, sözleşmeli, aday öğretmen, öğretmen, uzman, başöğretmen unvanlarıyla aynı dersi veren ama farklı maaş alan 6 farklı öğretmen yaratıldı, öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırıldı.
Öğretmenlik Mesleği Kanunu gibi, hiçbir paydaşla görüşülmeden sunulan kanun teklifleri ile öğretmenlerin hakları hiçe sayılmış, diplomaları geçersiz sayılarak adaylık statüsüne düşürülmek istenmiştir.
Böylece eğitim fakültelerinin işlevi ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır” denildi.  
“MÜLAKATLAR BİR SEÇİM VAADİ OLARAK KALDI”  
Mülakatların bir seçim vaadi olarak kaldığı dile getirilen açıklamada, “Şimdiki Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından ‘mülakat gibi mülakat yapacağız’ söylemiyle devam ettirilmektedir.
Mülakat, yüksek standardı olan bir ölçme aracı değildir.
Ama iktidar kendi söyleminin aksine bundan vazgeçmeyerek, öğretmenlerimizi kendi amaçları doğrultusunda elemeye devam etmek istemektedir” ifadelerine yer verildi.  
“BİNLERCE ÖĞRETMEN MAĞDUR EDİLİYOR” 
Mülakatla, Milli Eğitim Akademisi ile kendi istediği dışında tek bir öğretmenin bile çalışmasına imkan tanımak istemeyen iktidarın, özel sektörde çalışan öğretmenlerin taban maaş hakkını görmezden gelerek bugün binlerce öğretmeni mağdur etmeye devam ettiği ifade edilen açıklamada, “2022 KPSS sonuçları ile ek atama sözü verilen öğretmenlerin ataması yapılmamıştır.
Engelli öğretmen atamaları yetersizdir.
Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlikle öğretmenlerimizin emekleri sömürülmeye devam etmektedir” denildi.  
“ÜNİVERSİTELER TEK TİPLEŞTİRİLDİ”  
Açıklamada, “KHK uygulamaları ile üniversitelerin demokratik işleyişine son verildi.
Özgür düşüncenin ve bilimsel üretimin yerleri olması gereken üniversiteler tek tipleştirildi.
Üniversiteliler için yurt sorunu bir barınamama sorununa dönüştü.
Yoksulluk gençlerin üniversiteyi kazansa bile gidememesine sebep oldu.
Yüksek Öğretim Kalite Kurulu’na göre 2015 ile 2022 arasında 2,3 milyon üniversite öğrencisi okulu bırakmak zorunda kaldı” ifadelerine yer verildi.  
“MESEM’LER İLE ÇOCUKLAR İŞ ÖĞRENEN DEĞİL, İŞ GÖREN KİŞİLER HALİNE GETİRİLDİ”  
MESEM’ler ile çocukların iş öğrenen değil, iş gören kişiler haline getirildiği belirtilen açıklamada, “Çocuklarımız 4 gün işe 1 gün okula denerek okullardan uzaklaştırılmış, üzerine bir de yasal olmayan şekilde okul saati dışında ve hafta sonlarında ağır işlerde çalıştırılmıştır.
Çocuklarımız buralarda uğradıkları iş kazalarında yaralanmaya ve ölmeye devam etmektedir.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin araştırmasına göre ise 2013-2022 yılları arasında toplamda 616 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir.
Son bir yılda MESEM’lerde 336 öğrenci çıraklık yaptırılırken iş kazası geçirmiş, 9 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir” ifadeleri kullanıldı.  
“ÇOCUKLARIMIZI VE GENÇLERİMİZİ AK PARTİ’NİN KARANLIĞINA TESLİM ETMEYECEĞİZ” 
Açıklamada “22 yıllık AK Parti iktidarının eğitim sistemimizde yarattığı tahribatı gerek sokaklarda gerek Meclis’te gerek yargı yoluyla, olduğumuz her yerde dile getirmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak, eğitim mücadelemiz dün ve bugün olduğu gibi yarın da devam edecektir.
Çocuklarımızı ve gençlerimizi AK Parti’nin karanlığına teslim etmeyeceğiz.
Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.’
Laik, bilimsel, nitelikli, demokratik, kapsayıcı ve kamusal eğitim haktır” ifadelerine yer verildi.
 Haber / Sevay SÖNMEZ