Gözden kaçırmayın

Gezici Kent Lokantası bu hafta Kapaklı’daGezici Kent Lokantası bu hafta Kapaklı’da


Olağanüstü Meclis Toplantısının açılışında konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Daha önce araç alımıyla ilgili meclisten bir kredi onayı almıştık. Bu kredinin kullanımıyla ilgili geri dönüşleri alınca araçların alımının hızlandırılması amacıyla meclisimizi olağanüstü davet ettik. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“SU İLE İLGİLİ CİDDİ SORUNLAR YAŞIYORUZ” Çok anormal sıcaklığın olduğu bu dönemde Kapaklı’da suyla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Çetin konuşmasını şu sözlerle sürdürdü, “Maalesef mevcut kuyularımız ihtiyacı karşılamıyor. Karşılamadığı gibi de kalite olarak da istediğimiz seviyede değil. TESKİ ile bu konuda çok yoğun mesai harcıyoruz. Masanın öbür tarafını da bilerek, görerek mantıklı ve kalıcı çözüm üretmeye gayret ediyoruz. Bizim yaklaşık 4 yıl önce DSİ kanalıyla başlatılmış olan Ayvacık Barajı isale hattıyla ilgili süreç bu yılın sonunda inşallah tamamlanacak ve Kapaklı’ya ciddi oranda, tahminen yüzde 30-40 ihtiyacı karşılayacak bir suyu Ayvacık Barajı’ndan ilçemize takviye etmiş olacağız. Bu aşamada bugün yine TESKİ’nin yetkilileriyle bir aradaydık. Saray’a giderken Yuvam’ı geçtikten sonra sağ tarafta içme suyunun arıtılmasıyla ilgili bir yapıyı DSİ bitirmek üzere. Su buraya geldikten sonra şehrin içerisindeki su depolarına aktarım işleri var. Bu anlamda da TESKİ’nin ilçe içerisinde kazı yaparak bu suların mahalleler arasındaki su depolarına aktarım işini yapacağı bir hat çekecek.

‘İLÇE İÇİNDE YENİDEN KAZI OLACAK’ Yaklaşık 5 kilometre ile 6 kilometre arasında değişen bu hattın maalesef ilçemizin içinde yeniden kazı yaparak ilgili depolara ulaşması gerekiyor. Sabah bu konuyla ilgili görüşmelerimiz oldu. Belki bazı yerlerde TESKİ yeniden revize edecek hatların yerini. Biz bu süreçten minimum hasarla geçmek istiyoruz. Hasardan kastım yapılmış yolların tekrar kazılmasını istemiyoruz, bunu ekstra bir maliyet ve kayıp olarak gördüğümüz için. Bu süreç yılbaşına kadar sürer diye tahmin ediyorum. Çünkü projenin ihaleye çıkıp yapılması ve tamamlanması yılbaşını bulur. İnşallah 2025 yılından itibaren Kapaklı’da nispeten daha kaliteli suyla vatandaşımızı buluşturacağız. Suyun kalitesi önemli ama bir de debisi önemli. Yaz aylarında su tüketimi artınca özellikle hafta sonları ikinci kattan sonra su çıkmıyor. Bu konu da çok fazla konuşuluyor. Sebebi kuyuların su talebini karşılamaması. Bu baraj bizi biraz rahatlatacak ama yoğun göçümüz devam ediyor. Nüfusumuz arttığı müddetçe de yeni kaynaklara ihtiyacımız var. Bu konuda DSİ ile görüşmelerimiz, temaslarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Barajların kazandırılmasıyla ilgili temaslarımız var.”

“ÇALIŞMALAR ASKIYA ALINDI” Çetin, “3 yıl önce gündeme gelmişti. Çerkezköy OSB kendi su ihtiyacını karşılamak için Küçükyoncalı’da bir baraj inşaatı yapacaktı. Bu alan bir sit alanı olarak belirlendi ve maalesef çalışma askıya alındı. İki yıldır burada kazılar yapılıyor. Arkeolojik çalışmalar yapılıyor. Buranın tarihi bir değeri var mı diye. Diliyorum ki çok kısa zamanda buradan da bir netice alınırsa bir baraj da oraya yapılacak. Normal şartlarda su OSB için kullanılacak ama bir protokol yapılmıştı. Bu protokole karşılık Kapaklı ilçemiz de hatırı sayılır bir suyu almış olacak. Bölgemizde su ciddi bir konu, maalesef mağduriyet yaşıyoruz” dedi.

“YOL ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK” Yıkılan eski Karaağaç Sağlık Ocağı’nın yerine Aile Sağlık Merkezi yapımıyla ilgili ihalenin yapıldığını söyleyen Çetin, “Müteahhide yer teslimi yapıldı. Ve burada kazılara başladı. Bu kazı esnasında çok eskiden yapılmış bir su hattı binanın altından geçiyormuş. Kazı yapılırken orada bir patlak oluştu ve bu patlak da Karaağaç’ta 2-3 gündür ciddi bir sıkıntıya sebebiyet verdi. Maalesef bazen böyle olumsuzluklar yaşanıyor ilçemizde. İnşallah bunları biran önce bertaraf edip hizmetlerimiz hem büyükşehir hem TESKİ hem devlet yatırımları olarak devam edecek. Bizler de TESKİ ile yaptığımız görüşme neticesinde, yeni kazılacak alanlar, güzergahlar belirlendikten sonra Fen İşleri Müdürlüğümüzce asfaltlama çalışmalarına başlayacağız. Kazı yapılmayacak yerlere öncelik vereceğiz. Beton yol çalışmalarımız, kilit taşı çalışmalarımız devam ediyor. Asfalt yol çalışmalarımızla da ilçemizin yollarının konforunu artırmaya çalışacağız” diye konuştu.

“HİZMETE ÇOK İHTİYACIMIZ VAR” Kapaklı’nın hizmete aç bir yer olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Eğer samimiysek ilçemize hizmet etmeye el birliğiyle Kapaklı’nın sorunlarını hep birlikte bu mecliste tartışarak çözeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile yaptığımız görüşmelerde ‘Mevcut projeleriniz varsa getirin, büyükşehirin imkanlarıyla hayata geçirelim’ dedi. Sağ olsun. Birkaç tanesi hem bu meclisten hem büyükşehir meclisinde geçirdik. Bu hafta içerisinde tekrar kendisiyle görüşeceğim. Birkaç tane daha projemiz var. Gerçekten ilçeye değer katacak projeler. Bunların da büyükşehir eliyle yapılması için temaslarımız devam edecek” dedi.

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ Çetin’in konuşmasının ardından, Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Meclis üyelerinin eksiksiz katıldığı toplantıda ilk olarak Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından sunulan “Belediye Hizmetlerinde Kullanılmak üzere Araç ve İş Makinesi Alımı” konulu yazı görüşüldü.

“BÜYÜK BİR ORANDA TASARRUF YAPMIŞ OLACAĞIZ” Konuyla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Yaptığımız girişimler neticesinde kredinin kullanımıyla ilgili bize geri dönüşler oldu. Zaman kaybetmek istemedik. Gerekli onayı alıp bu araç alımlarını yağalım ve tasarruf yapalım istiyoruz. Şu anda kullanabileceğimiz kredi ile 37 aracı satın alıyoruz. Temizlik İşleri ve Destek Hizmetleri araç kiralama hakkediş toplamı bugün itibariyle aylık 16 milyon lira, yıllık 192 milyon lira. Araç kiralamanın bize yıllık 192 milyon lira maliyeti var. Bizim alacağımız krediyle beraber taksitlerimiz aylık yaklaşık 4.9 milyon lira olacak. Yıllık 59 milyon lira taksitimiz olacak. Kalan araçların kiralama bedeli de 1.5 milyon lira civarında olacak. Satın aldığımız araçların yakıt, bakım, onarım ve sigorta maliyetleri ayda 2 milyon liraya tekabül edecek. Totalde biz aylık 7.6 milyon lira tasarruf elde etmiş olacağız. Yıllık da 91 milyon tasarrufumuz olacak. Taksitler bittiğinde de bu araçlar bizim öz malımız olacak. KDV dahil 120 milyon liralık araç alacağız. KDV’den muaf olacağımız için 100 milyon liralık kredi kullanacağız” dedi.

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ Gündem maddesinin Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilmesinin ardından Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından sunulan “Ödenek Aktarımı” yazının görüşülmesine geçildi. Ödenek aktarımı talebi de Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Toplantıya verilen 15 dakikalık arada ara komisyon toplantısı yapılırken, toplantının ikinci birleşiminde komisyon raporları görüşüldü. Belediye Hizmetlerinde Kullanılmak üzere Araç ve İş Makinesi Alımının uygun olduğu yönünde oy çokluğu ile alınan komisyon kararı, mecliste de oy çokluğu ile kabul edildi. CHP grubu ve Yeniden Refah Partisi grubu ret oyu kullandı. Gündem maddesinin görüşülmesi sırasında Belediye Başkanı Mustafa Çetin ile Yeniden Refah Partisi Meclis Üyesi Ercan Üçel arasında karşılıklı tartışma da yaşandı. Ödenek Aktarımı talebi de komisyon raporu doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi.

Haber / Gülay Yiğit SEZEN