Gözden kaçırmayın

1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşıoğlu Trakya’da yaklaşan ayçiçeği hasadı öncesinde meclise “Ayçiçeği Üreticilerinin Sorunlarının Tespiti ve Üretimin Teşviki” için araştırma önergesi verdi. Önergesi üzerine söz alan Hamşıoğlu, Cumhurbaşkanına, Tarım ve Orman Bakanı’na hemen her ortamda gıda güvenliği ile ilgili endişelerini aktardıklarını ifade etti. İYİ Partili vekil, çiftçinin beklentilerini karşılayacak desteklerin verilmesini, alım fiyatlarının çiftçinin yüzünü güldürecek seviyelerde açıklanmasını, çözüm önerileri  olarak sıraladı.

 

‘BAĞIMSIZLIK İÇİN OLMASI GEREKENLER’

Bir ülkenin bağımsızlığından söz edebilmek için üretiminin olması gerektiğini vurgulayan Hamşıoğlu, “Açlıkla, yokluk ve kıtlıkla sınanan ülkelerin, “efendi”si, ambarın anahtarı kimde ise sahiden de odur; kendi ambarı bulunmayan bir ülkenin bağımsızlığından söz edebilme imkanı yoktur” dedi. Türkiye’de alternatif ürün bulunmasına rağmen ayçiçeğinin %80 oranında tercih edilmesinin “temel gıda / ihtiyaç” statüsünde bulunduğunun göstergesi niteliğinde olduğunu belirten Hamşıoğlu, ayçiçeğinin sadece yağ olarak değil, aynı zamanda küspesi ile birlikte, hayvan besiciliğinde de bol proteinli kritik bir ürün olduğunun altını çizdi.

 

‘MİLYARLARCA DOLAR ÖDENİYOR’

“Çiftçinin üretimi bıraktığı, köyün terk edildiği hiçbir senaryo Türkiye’nin hayrına değildir, üreticimize kazanacağının garantisini vermeliyiz” diyen ve 2023 yılında, ülkemizin ayçiçeği tohumu, yağı ve küspesinin ithalatına milyarlarca dolar ödediğini hatırlatan Hamşıoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın yağlık ayçiçeği tohumunda %27 yerine %12, ham ayçiçeği yağında ise %36 yerine %22 gümrük vergisi alınmasına dair kararına atıfta bulunarak, “Tek başına bu tablo bile üretimi arttırmanın bizim için bir mecburiyet olduğunun belgesidir” diye vurguladı.

 

SADECE DESTEK VERMEKLE OLMAZ

İYİ Partili Vekil, üreticiye kazancının maliyetinin altında kalmayacağı garantisi verilerek, ayçiçeği, buğday gibi tüm stratejik ürünlerde çiftçiyi üretime teşvik etmek zorunda olduklarını belirtti. Hamşıoğlu, “Ayçiçeği ithal edilirken vazgeçilen gelir kalemleri, yurtdışına giden milyarlarca dolar düşünüldüğünde, çiftçiye nefes aldıracak bir alım fiyatı açıklamak,  gübre, mazot desteği vermek, ne kadar ilave bir yük getirebilir?” sorusuna ek olarak çiftçinin üretimi bıraktığı, köyün terk edildiği hiçbir senaryo, Türkiye’nin hayrına değildir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Haber / Sevay SÖNMEZ