Gözden kaçırmayın

1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar Meclis’te yaptığı basın toplantısında kanunlaşan vergi paketini eleştirdi. Avşar, vergi kanununda 21/b ile pazarlık usulü, adrese teslim adeta “ihalesiz” verilen işlere dair hiçbir şey olmadığını belirtti. Avşar, kamunun karadeliği olan yap-işlet-devret modeli ile hazine garantili kamu-özel-işbirliklerine getirilen göstermelik %5’lik vergi artışını ve vergi muafiyetine tabi tutulan büyük şirketlere değindi. Avşar; “Sayın Bakan, krizi bu kara delikler dururken emeklilik primiyle, asgari ücretliyle, esnafın vergisiyle, memurun servisiyle,  fotokopi kağıdıyla uğramakla çözemezsin, yanlış adrestesin” dedi.

 

TEDBİR SADECE VATANDAŞA YAPILIYOR

 

“Hazine ve Maliye Bakanı geldiğinden beri rasyonel politikalar dediğini, tasarruf dediğini, ekonominin çok kötü bir durumda olduğunu, bir enkaz devraldıklarını belirtiklerini ve toparlamaya yönelik girişimlerde bulunacaklarını sürekli ifade ettiğini”, söyleyen Avşar; “Ancak tasarruf tedbirlerinin vergi kanunun sadece biz vatandaşa yapıldığını görüyoruz. Hep vatandaştan tasarruf beklendi ve vatandaşa yüklendi.” şeklinde konuştu. Avşar, hükümetin birçok konuda para yok dediğini belirterek şöyle konuştu; “Hayvanları yaşatmaya para yok, emekliye para yok, vatandaşa ek vergi var, kamu çalışanına tasarruf tedbirleri uyguluyoruz, diyorlar. İyi diyorsunuz, hoş diyorsunuz da 21/b ile ihaleler verilmeye devam ediyor,  kamu özel iş birliklerinin ödemelerine diyecek yok, onlarla ilgili tek bir teklif bile yok. Takır takır artarak ödenmeye devam ediyor.”

 

RANT OLUŞTURMAK İÇİN YAPIYORLAR

 

Vergi kanunun içeriğini eleştiren Avşar 21/B pazarlık usulüne ve kamu özel işbirliklerine yönelik kayda değer bir düzenleme olmadığına değinen Avşar; “Kamu ihale kanunu delik deşik eden, yamalı bohçaya çeviren iktidarın, yandaşlarını memnun etmek, rant oluşturmak için kamuoyunda “21/b” olarak bilinen kanun bendinin nasıl çarpıttığını ve yine iktidarın aslında kanun koyucunun istisnai durumlarda uygulanmasına izin verdiği ve kamuoyunda “21/b” olarak bilinen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun pazarlık usulünü düzenleyen 21. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendini olağan bir uygulama haline nasıl getirdiğini konuşmalıyız.”, ifadelerine yer verdi. “İktidar, neredeyse ülkenin karadelikleri haline gelen bütün ihaleleri bu istisna hükmüne göre pazarlık usulüyle, adrese teslim “ihalesiz” dağıtmaktadır.” diyen Avşar; Peki, bu 21/ b nedir aslında?” diyerek açıklamalarda bulundu.

 

MUĞLAK İFADELERLE İŞİ GEÇİŞTİRİYORLAR

 

Avşar; “21/b’yi incelediğimizde kanun koyucu bu bendin iki kısım halinde, şöyle düzenlemiştir. Birinci kısım; ‘doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı, can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen haller…’Bu durumda pazarlık usulü istenilen 3 şirket çağrılıyor ve 1 şirkete ihale verilebiliyor.

 

İkinci kısım; ‘İdare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması…’ halidir.” diyen Avşar Buraya dikkatleri çekmek istediğini söyledi ve çok muğlak bir ifade olduğunu ve uygulamada de net olmadığını dile getirdi.

Bu ikinci kısımda bir netlik olmadığı için uygulamada çok ciddi sıkıntılar yaşandığını ve bu bentin suiistimal edilebildiğini söyleyen Avşar; “Bent kapsamında idare tarafından öngörülemeyen durumlar açıkça belirtmediği için yanlış yorumlar ve uygulamalara sebebiyet vermektedir.

İdarelerin, çoğu zaman kendi planlama ve zamanlama hatalarını bu bent kapsamında değerlendirerek pazarlık usulünü kullanması maddenin ruhuna aykırılık teşkil etmektedir”  şeklinde konuştu.

 

HER KÖŞEYE SARAY YAPIYORLAR

 

“Tespitlerine göre bu yöntemle son verilen ihale 12 Haziran tarihinde tasarruf tedbirlerini, kamu çalışanlarının maaşlarını, fotokopi kağıtlarını, emekliyi yumurta küfesine benzettiğimiz ‘paranın olmadığı gerekçesiyle veremedikleri bir zamanda Kıbrıs’ta 2 milyar liradan başlayıp 4.5 milyar liraya ihale edilen bir saray projesi olduğunu belirten Avşar; “Memleketin her köşesinde saray yapıldığı yetmiyormuş gibi birde Kıbrıs saray yapılıyor.”, dedi.

 

OKUL YAPMAYA PARA YOK DİYORLAR

 

Avşar; “Memura para yok, işçiye yok, Tekirdağ Çorlu’da bangır bangır bağırıyoruz diyoruz ki; ‘okul yok’ ama okul yapmaya para yok. Ergene zehir saçıyor. Çorlu’da yaşayan 350 bin vatandaşımız zehirleniyor. Burayı temizleyin diyoruz, buraya çözüm bulun diyoruz, oraya para yok, çiftçiye yok, esnafa yok. Ama iktidarın gündeminde saraya yandaşa her zaman para var. Bu da ekonomi yönetiminde tasarruf yönetiminde ne kadar ikiyüzlü olduklarını bir kez daha ortaya koyuyor.”, şeklinde ifadelere yer verdi. Konuyu özetleyen Avşar; “Kamu İhale Kanunu’nda 22 yılda yaklaşık 200 değişiklik yapılmış ve istisnalara isim verilmek için alfabe de artık harf kalmamıştır. Ama iktidara bu kanunu tartışalım, deliğin büyüğü burada dersek, mümkün değil kabul etmezler, siz getirin konuşalım dediğimizde işlerine gelmez, dinlemezler. Onlar dinleseler de, bir şey yapmak isteseler de onlarlık bir durum yok, emir büyük yerden” dedi.

 

VATANDAŞA YOK YANDAŞA ÇOK

 

Avşar; “Bakın vatandaşa ek vergi geldiği zaman Cengiz İnşaata 30 kez, Kolin İnşaata 36 kez, MAKYOL’a 24 kez, Kalyon’a 19 kez Limak’a 19 kez vergi muafiyeti verildi. Bu şirketlerin hiçbiri de neden muafiyet aldıklarına dair en ufak bir açıklama yapmadı. Birde yeni vergi paketinde alay eder gibi bunların vergi yüklerini %25’ten %30’a çıkardılar.” dedi.  “Milyarlık vergi aflarını Maliyeyle uzlaşma yoluyla bir kalemde sıfırlanırken, çok kazanan hiç vergi ödemezken emekliye 2500 TL bahşiş vererek sonuç alamaz” diyen Avşar; “Özetle değerli arkadaşlar, bu vergi paketi başta dediğim gibi çözüm değildir ve bir sonuç görmüyoruz. Paketin çoğu maddesinde vatandaşın sırtına ekstra yüktür. Vergi mi? Vatandaşa, tasarruf mu? Vatandaşın maaşından, asgari ücretliden tasarruf. Bu milletin parasını pulunu, taşını toprağını bu şirketlerin önüne seren çark kırmadıkça iktidardan ne gelirse gelsin hiçbir vatandaşa çözüm olamaz” şeklinde konuştu.

 

Haber / Gülay Yiğit SEZEN