Gözden kaçırmayın

1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti

Roman vatandaşların sorunlarını çözmek için geçtiğimiz yıl, İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Roman Koordinasyon Merkezi çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda Tekirdağ’da da merkez bağlı olarak çalışan saha koordinatörleri atandı. Tekirdağ’da 8 ayrı ilçede gerçekleştirilen atamalar çerçevesinde; Tekirdağ Valiliği tarafından Çerkezköy Roman Saha Koordinatörü olarak Okan Sevgi atandı.

 

ONAYI KAYMAKAM GÜNLÜ’DEN ALDI

 

Atanma tebliğini Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü’den alan Çerkezköy Roman Saha Koordinatörü 42 yaşındaki Okan Sevgi, uzun yıllar Çerkezköy Romanlar ve Müzisyenler Dernek Başkanlığını da yapmıştı. Çerkezköy’de ilk defa Roman Saha Koordinatörü atandığını dile getiren Sevgi şunları söyledi; “Roman toplumu olarak sorunlarımız ortak. Biz de bu ortak sorunları, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortaklaşa çözmek için gayret içinde olacağız. Erken yaşta okulu terk etme, yoksulluk, çalışma becerilerinde yetersizlik, istihdam problemleri, sosyal dışlanma, ayrımcılık gibi yaşadığımız güçlükler birbirine bağlı. Son yıllarda sorunların çözümüyle ilgili ciddi aşama kaydedildi. Biz de bu sorunları tamamen ortadan kaldırmak için kurumlarımızla koordineli olarak çalışacağız. Sahada etkin çalışacağız, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli çalışıp Romanların sorunlarını aktarıp çözüm yolları arayacağız. Çerkezköy’de ilk defa Saha Koordinatörü atanıyor. Bu da Çerkezköy için ve bölgede yaşayan Romanlar için çok önemli bir konu.”

 

 

 

ROMAN GENÇLERİ ARTIK HER YERDE

 

Roman gençlerin artık eğitimde, siyasette, ticarette, sanatta ve daha birçok alanda kendilerine rol model olacak büyükleri olduğunu kaydeden Sevgi; “Mahallesinden büyüklerinin bir şeyler başardığını görmek Roman gençliğini motive ediyor. Gençler toplumumuzun diğer kesimleri gibi çalıştığında başarılı olabileceğine inanmaya başladı. Bu, Roman toplumunun geleceği açısından çok önemli” dedi. Artık Roman gençliği içinden akademide, siyasette, bürokraside, sanatta ve nitelikli iş kollarında görev alan bir nesil yetiştiğini anlatan Sevgi, "Bu gençler aslında sadece kendilerine iyi bir hayat sağlamıyorlar. Roman gençleri onların başarılarını gördükçe geleceğe daha da ümitle bakıyor. Ailelerin de çocuklarının geleceğine dair planları bu çerçevede şekilleniyor. Okullaşma oranı yükselirken, okulu erken yaşta terk etme gitgide azalıyor. Okullaşmanın yükselmesi toplumsal birlikteliğin güçlenmesi açısından da önemli" ifadesini kullandı.

 

 

SORUNLARIMIZ BİR BİR ÇÖZÜLÜYOR

 

Sevgi, Roman toplumunun eğitim, sağlık, istihdam ve barınma alanlarındaki sorunlarının büyük oranda çözüme kavuştuğunu aktararak, “Devlet kurumları ile Roman toplumu arasındaki işbirliği ve koordinasyonun günden güne arttığını dile getirdi. Son yıllarda hem vekil listelerinde hem de bakanlıklarda Romanların yer alması, siyasetin çözmesi gereken sorunların birincil ağızdan duyulması ve tartışılması açısından çok önemli dönemeç oldu. Hem iktidar hem de ana muhalefet partilerinde Roman milletvekillerinin olması umut verici” dedi.

 

 

DAHA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ

 

Roman toplumunun sorunlarının yüzyılı aşkın süredir devam ederek kronikleştiğini ve birden çözülüp pozitif yönlü toplumsal değişimin sağlanmasının kolay olmadığını vurgulayan Sevgi, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Daha çok çalışmalıyız ama geldiğimiz aşama gerçekten ümit verici ve bizleri motive ediyor. Sivil toplum kuruluşlarımız da her geçen gün kapasitelerini geliştiriyor ve daha nitelikli işlere, projelere imza atıyor. Artık daha hızlı organizasyon becerisine de sahibiz. Strateji belgesi ve Roman Koordinasyon Merkezi ile toplumun refah seviyesinde ve hayat standartlarında önemli oranda iyileşme olacağına inanıyorum. Pilot illerde İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösterecek vali koordinatörleri ve saha koordinatörlerimizin de Roman toplumuna ilişkin hedeflenen pozitif yönlü değişimde büyük rol oynayacağını düşünüyorum."

 

Haber / Şaban KARDEŞ