Gözden kaçırmayın

1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti

50. Yıl Harf İnkılabı Anıtı önünde düzenlenen törene Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Tekirdağ Milletvekilleri Mestan Özcan, Çiğdem Koncagül, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Uğurlu, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Yazıcı, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Ak Parti İl Başkanı Ali Gümüş, MHP İl Başkanı Süleyman Fethi Şirin ve basın mensupları katıldı.

PROGRAM ÇELENK SUNUMUYLA BAŞLADI

Kutlama programı, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Uğurlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Yazıcı’nın 50. Yıl Harf İnkılabı Anıtı’na çelenk sunması ile başladı. Ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile devam etti. Sonrasında Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Programın devamında şiir okundu ve Halk Oyunları Ekibi bir gösteri sahneledi. Halk oyunu gösterisinin akabinde Tekirdağ Valiliği destekleri ile hazırlanan 23 Ağustos 1928 Harf İnkılabı anısına bastırılan hatıra posta pulları ile “24 Ağustos 1928 tarihli Milliyet Gazetesi” ve “Mustafa Kemal Atatürk ve Tekirdağ” kitapçığı Vali Soytürk ve protokol üyelerine takdim edildi.

 

TEKİRDAĞ HARF İNKİLABI ANITININ TARİHÇESİ

Tekirdağ Harf İnkılabı Anıtı, Cumhuriyetimizin 50. Yılı etkinlikleri kapsamında, 26 Ekim 1973 tarihinde saat 13.30'da görkemli bir açılış ile gerçekleştirilmiştir. 50. Yıl Harf İnkılabı Anıtı, Süleymanpaşa'da bulunmakta ve Tekirdağ'da bulunan en önemli anıt eserlerin başında gelmektedir. 50. Yıl Harf İnkılabı Anıtını, Yüksek Heykeltraş ve Öğretmen Şemsettin Subaşı yapmıştır.

“BÜYÜK GAZİ’YE MÂLİK OLAN TÜRKLER BAHTİYARDIRLAR.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Tekirdağ’ı Ziyareti ve Harf İnkılabı’nın Uygulanmasının 96. Yıl Dönümü etkinlikleri öncesi Tekirdağ Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda şu görüşlere yer verildi: “Büyük Gazi’ye Mâlik olan Türkler bahtiyardırlar.” Bu cümle 23 Ağustos 1928 yılında Gazi Mustafa Kemal’in Tekirdağ ziyaretinde kara tahtaya yazılmıştı. 1 Kasım 1928’de “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” henüz çıkmadan önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’nda ders ve konferanslar verdirmişti. Daha sonra Ağustos ve Eylül ayları içinde yeni Türk harflerinin ne kadar kolay öğrenildiğini göstermek ve bu harfleri öğretme için ilk denemeleri yapmak amacıyla yurt gezilerine çıkmıştı.

 

İLK ZİYARET TEKİRDAĞ’A

Önce Tekirdağ, Bursa, Çanakkale, Eceabat ve Gelibolu’ya gidecek oradan Sinop, Samsun ve Amasya yoluyla Turhal, Tokat, Sivas, Şarkışla ve Kayseri şehirlerini dolaşıp Ankara’ya dönecekti. Gazi’nin ilk durağı Tekirdağ olmuştu. Onun Tekirdağ’a gelişini öğrenen halk iskeleye toplanmıştı. 23 Ağustos 1928’de kente varan Gazi, bu kalabalıktan geçerek Hükûmet Konağı’na gitmiş, Vilayet Genel Meclisi Salonu’ndaki bir grup ziyaretçinin yanına geçmişti. Atatürk, orada bulunanlara, yeni Türk yazısını biliyor musunuz, bilmiyor musunuz, diye sormuş, halkın arasından “öğrendik, öğreniyoruz” sesleri yükselmiş ve böylece ilk yazı denemeleri gerçekleşmişti. Türk alfabesinin ilk kez Tekirdağ’da uygulandığı bu gün, yani 23 Ağustos, her yıl Tekirdağlılar tarafından Atatürk’ün Tekirdağ’ı Ziyareti ve Harf İnkılabının Uygulamasının Yıl Dönümü olarak kutlanmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen uygulamalı ders ve konferansların ardından ağustos ve eylül ayları içinde yeni Türk harflerini öğretmek ve halkın benimseme düzeyini incelemek amacıyla yurt gezilerine çıkmıştı. İlk durağı Tekirdağ’dı. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)”

 

 

Haber / Şaban KARDEŞ