Gözden kaçırmayın

1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti1911 Çerkezköyspor’un gençleri Kapaklıspor’u mağlup etti

Çerkezköy Kaymakamlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, “2024-2025 eğitim ve öğretim yılı açılmadan önce eğitim yatırımlarıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek istedik” dedi. 2023-2024 yılı eğitim ve öğretim yılı ile alakalı bilgiler veren Çerkezköy Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, “2023-2024 eğitim ve öğretim yılında resmi ve özel okul sayımız toplam 152’tir. Çerkezköy’de resmi ve özel okullarda toplam 48 bin 24 öğrenci, 2 bin 539 ise öğretmenimiz vardı” dedi.

YÜZDE 10’LUK DİLİME YÜZDE 10 ÖĞRENCİMİZ GİRDİ

Danışmaz, “LGS sınavında yüzde 10’luk dilime yüzde 10’luk öğrencilerimiz girdi. Gerçekten başarılı bir dönem geçirdik. 2023’te bu oran yüzde 6.5’tu. Türkiye geneli yüzde 1’lik dilimde beş öğrencimiz, yüzde beşlik dilimde 67 öğrencimiz, yüzde onluk dilimde ise 175 öğrencimiz başarı gösterdi. 67 öğrencimiz Fen Lisesine, 56 öğrencimiz Yetenek Sınavı ile Spor Lisesi ve Güzel Sanatlar Lisesine, 656 öğrencimiz merkezi sınavla Anadolu Lisesi ve Anadolu Meslek Lisesine yerleşmiştir. YSK sınavında ise 23 öğrencimiz Tıp Fakültesi’ne, 17 öğrencimiz Diş Hekimliği Fakültesine, 16 öğrencimiz Hukuk Fakültesine, 9 öğrencimiz Eczacılık Fakültesine, 30 öğrencimiz Eğitim Fakültesine, 99 öğrencimiz Mühendislik Fakültesine, 10 öğrencimiz İlahiyat Fakültesine, 31 öğrencimiz Sağlık Bilimleri Fakültesine, 49 öğrencimiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine, 375 öğrencimiz ise Diğer Fakültelere yerleşti” dedi.

İL BİRİNCİSİ OLDUK

2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılında sanat, spor ve akademik yarışma platformlarında da birçok başarılara imza attıklarını kaydeden Danışmaz, “Derece ile başarı gösteren sayıca 400 civarında olan tüm öğrencilerimiz sene sonu gerçekleştirilen Çerkezköy’ün Yıldızları Ödül Töreni’nde başarıları tebrik edilerek madalya ile ödüllendirilmiştir. Ulusal platformda dört öğrencimiz Türkiye birinciliği, 9 öğrencimiz Türkiye ikinciliği, 8 öğrencimiz ise Türkiye üçüncülüğü elde etmiştir. 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında Eğitimde İyi Örnekler Projesinde 1 ulusal birincilik, 11 projede de il birinciliği elde ederek yılsonunda il birincisi olduk” dedi.

EĞİTİM YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR

İlçede devam eden yatırımlarla alakalı ilgili bilgi veren Kaymakam Nazmi Günlü, “Özellikli 6 Şubat depreminden sonra kamu binalarındaki deprem güvenirliği testlerinde yoğunluk yaşadık. Bu yoğunluk neticesinde de tabii bizim gerek yapım yılı gerekse yapım tekniği açısından yetersiz olan okullarımızı da can ve mal güvenliğini sağlamak için boşalttık. Bu durumda boşalttığımız, tahliye ettiğimiz, yıktığımız, güçlendirme programını aldığımız 250'nin üzerinde dersliğimiz oldu. Hacı Fahri Zümbül İmam Hatip Lisesini tamamladık, Cumhuriyet Ortaokulu, Atatürk İlkokulu ve Veliköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde güçlendirme yapıldı. Şuanda 11 tane okul inşaatımız var. Bu inşaatlarla birlikte 224 derslik, 4 atölye ve bir spor salonu yapacağız. Bir kısmı başladı ve bir kısmı ile ilgili de hazırlıklar devam ediyor” dedi.

EN GEÇ KASIM AYINA YETİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Kaymakam Günlü, “Amberdere bölgesinde yapılan 32 derslikli meslek lisesinde 3 tane çok büyük çok donanımlı atölyesi var. Bu okulumuzda geçici kabul aşamasına çok yakınız. Önümüzdeki ayın yani Eylül'ün 15'i gibi ortalarında yüklenici firma geçici kabul dilekçesini verecek. Bu okulumuzu Eylül sonunda sanıyorum teslim aşamasına gelecek. İkinci döneme kalmadan faaliyete geçirmek hedefimiz. En kötü ihtimal Kasım'daki bir haftalık tatilde açmayı hedefliyoruz. Şu anda bu okulda okuması gereken öğrencilerimiz de başka okullarda, başka okulların binalarında ikili öğretimde ders yapıyorlar. Bir de meslek lisesi olması dolayısıyla sıkıntımız var. Atölyenin haricinde ders saatleri uzun. Dolayısıyla giriş çıkış saatlerinde de sıkıntı yaşıyoruz. Bunun bir an önce bitmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Yüklenici firma da gayret gösteriyor” dedi.

YAPIMI DEVAM EDEN OKULLARLA İLGİLİ BİLGİ VERDİ

8 derslikli Veliköy Anaokulunun ince işlerinin devam ettiğini kaydeden Kaymakam Günlü, Kasım ayında bu okulu da yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. 12 derslikli Kızılpınar Atatürk İlkokulunu da ikinci döneme yetiştireceklerini kaydeden Günlü, “Burada 12 derslikli anaokulu projesi vardı.

Çünkü arsaya bizim ilkokul projelerimizi sığmadığı için anaokul projesi uygulandı. Ama şu anda acil ihtiyaç. Bunu ilkokul olarak hizmete açacağız” dedi. 24 derslikli Mehmet Akif Ersoy İlkokulunda çalışmaların devam ettiğini ifade eden Günlü, “Bu okulumuzda da bodrum ve zemin bitti. Birinci katın kolonları dikildi. Hızla devam ediyor. Büyük ihtimalle okulumuz gelecek yıla hazır olacak. 24 derslikli Kızılpınar Ortaokulu’nu da gelecek yıla bitirmeyi hedefliyoruz. Tepe Ortaokulunda çalışmalar hızla gidiyor. Bu bölgede önemli ihtiyacı karşılayacak 24 derslikli okulumuzu da gelecek yıla hazır edeceğiz. 24 derslikli Cumhuriyet Mahallesi İlkokulumuzun inşaatına 10 gün önce başlandı. Gelecek yıl eğitim ve öğretim yılına yetiştirmeyi hedefliyoruz. Çünkü Cumhuriyet Mahallemiz ciddi nüfus alan bir bölgedir” dedi.

DOSYASI HAZIR

Kaymakam Günlü, “Kızılpınar okullar bölgesinde hayırseverimizin yapacağı bir okulumuz var. Biz hayırseverle ilk protokolümüzü yaptığımızda orayı bir ortaokul olarak düşünmüştük. Fakat sonra sağ olsun onlar da tekrar bize anlayış gösterdiler. Biz o ortaokul protokolünde bir değişiklik yaptık. O okulumuzu Meslek Lisesine çevirdik. Kızılpınar’da bir meslek lisemiz var. Bu meslek lisesini bitirdiğimizde okulun bölümlerini oraya taşıyıp o okulu da ilkokul ya da ortaokul olarak değerlendirmek istiyoruz. Gerçekten çok güzel bir proje oldu. Yani atölyeleriyle, yemekhanesiyle, açık spor alanlarıyla, bahçede bir amfi tiyatrosu ile çok nitelikli bir proje çıktı. O projeyle ilgili bütün onay safhası bitti. Şu anda ruhsata müracaat edilecek şekilde dosyası hazır. Hayırseverlerimiz yapacak olan inşaat firmalarından teklifleri topluyorlar. En geç on gün içinde neticelendiğinde müteahhitleriyle sözleşme yaptıklarında orada da kazı işlemine başlayacağınız bir sıkıntı gözükmüyor.

BU ORANI ARTIRACAĞIZ

Kaymakam Günlü, “Tepe bölgesinde küçük bir arsamız var. Oraya dört derslikli bir anaokulu yapmak üzere burada iş insanımız Tahsin Aras ile anlaşmıştık. Onun da proje tadilatları, benzeri şeyleri tamamlandı. Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun görüldü. Evraklarının önemli bir kısmı belediyeye teslim edildi. Belediyeye resmi ruhsat müracaatımızı yapıyoruz. Orada da zaten hayırseverimizin kendisi inşaatçı olduğu için onun iş takvimine göre oraya da başlayacaklar. Eski Halit Narin Mesleki Lisesinin bulunduğu alanda 24 derslikli meslek lisesi, yanında bir spor salonu ve bir kimya atölyesi inşaatına da inşallah yıl içerisinde başlamış olacağız. Bizim buradaki hem artan öğrenci sayısı, hem deprem güvenliği sebebiyle boşalttığımız, yıktığımız, tahliye ettiğimiz okullardan üstümüze kalan derslik açığı, hem artan öğrenci sayılarının her sene getirdiği yükün yanında hedeflediğimiz bir şey daha var. Burada mesleki eğitimde biraz daha kapasiteyi artırmamız gerekiyor. Bizim normalde liselerimizde baktığımız zaman yüzde 36-37 gibi öğrencilerimizin meslek lisesine giden öğrencilerimizin toplam öğrencileri oranı var. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hedefleri de Avrupa birliği standartlarına da baktığımızda çok düşüğüz. Bu oranı da biraz arttıracağız. Şu anda da bu anlamda baktığımız zaman bir tane 32 derslikli, iki tane de 24 derslik meslek lisesi de eğitim öğretimin hizmetine kavuşmuş olacak. İnşallah önümüzdeki seneye de gelecek programlarla beraber daha da iyi duruma geleceğiz. Ayrıca Meslek Eğitim Merkezinin bitişiğinde yıkılan bloğun yerine bir 24 derslikli ilkokulumuzun ihalesi yapıldı ve sözleşmesi imzalandı. Yer teslimi tutanağı düzenlendi ve müteahhittin şantiyesinin kurmasını bekliyoruz” dedi.

YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILINA HAZIRIZ

Mevcut okullarda eğitim-öğretim yılı öncesi onarım, badana, boya ve temizlik işlerinin yapıldığını ifade eden Kaymakam Günlü, “ Destek veren herkese teşekkür ediyorum. Hatta bazı okullarımızda böyle basit boya badana değil, bayağı ciddi büyük onarım şeklinde bir tadilat yapıldı. Yeni eğitim ve öğretim yılına eksiksiz başlayacağız. Öğretmen atamalarımızda sıkıntımız yok. 200’ün üzerinde ilçemize öğretmen atandı. Daha önce sizlerle paylaştık. Okullarımızın çoğunda idareci arkadaşlarımız vekaleten görev yapıyordu. Bir iki okulumuz hariç asaleten atamalarımız yapıldı. İdareci kadrolarımızda şu anda bir sıkıntı gözükmüyor. İki tane okulumuz kaldı. Onlar da bugün yarın ataması yapılır. Yani eğitim, öğretim yılına hazırız” dedi.

KAYIT PARASI ALINAMAZ

Okullarda kayıt öncesi alınan paralarla ilgili soru üzerine konuşan Kaymakam Günlü, ”Böyle bir mecburiyet yoktur. Bunu bakanlığımız da açıkladı. Evet okullarımızda gönül esasına dayanan bir bağış bir şey olduğu takdirde de oluşturulmuş bir Okul Aile Birliği var. Bunun bir bütçesi var. Onların da eğitim, öğretimi okullarımıza çok ciddi katkıları var. Bu anlamda oraya destek olunmasına da biz müteşekkiriz. İyidir ama bir zorlama bir şey söz konusu olmaz. Böyle bir şey bize intikal ettiğinde gereğini yapıyoruz. Bundan sonrasını da yaparız” dedi.

BU YIL SORUN YAŞAMAYACAĞIZ

Okullar bölgesi ile ilgili toplu taşıma konusundaki çalışmaların sürdüğünü kaydeden Günlü, “Bununla alakalı geçtiğimiz günlerde toplantı yapıldı. Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl özellikle Ambardere bölgesindeki okullara gidiş dönüşte öğrencilerimiz toplu taşımada sorun yaşadılar. Veliköy-Kızılpınar’dan gelen öğrencilerimizin sorunlarını kısa sürede çözdük. Tepe bölgesinden gelen öğrencilerimiz ile ilgili tek araçla Ambardere'ye gitmesiyle ilgili güzergah değişikliği tekliflerini arkadaşlarımız yaptılar. UKOME çalışıyor ve sıkıntı gözükmüyor. Ama henüz kararı bize gelmedi, onu bekliyoruz. Bu yıl inşallah sorun yaşamayacağız” dedi.

GEÇTİĞİMİZ YIL İKİLİ EĞİTİM ORANIMIZ YÜZDE 38

“Çerkezköy’de ikili eğitim yapan okullar var mı ?” sorusuna cevap veren Kaymakam Günlü, ”Geçtiğimiz dönemde de vardı bu dönemde de olacak. Geçen sene tekli eğitim yayıp bu sene ikiliye geçen okullarımız da var. Kasım ayına kadar bitecek okullarımızla birlikte tekli eğitime dönecek okullarımız da var. Bizim en önemli sıkıntımız ise liselerdir. İlkokul ve ortaokulu kendi içerisinde sabahçı ve öğlenci yapabiliyorsunuz. Ama liselerde ders saati fazla. Onun için iki liseyi bir arada sabahçı öğrenci yapamıyorsunuz. Yani birisinin beş dersi var, birisinin on dersi var. Hem sabah hem öğlen on dersli iki okulu koydunuz muydu? Geçen sene hesap ettiğimde ben en erken sokup işte ders saatlerini kısaltıp yönetmeliğin izin verdiği kadar teneffüs saatlerini minimuma düşürdüğünüzde 22.45'den önce öğrenci çıkamıyordu. Dolayısıyla bir liseyi bir okulun binasına alıp onunla sabahçı öğrenci yapacağınızda ya ilkokul ya ortaokulla yapmak zorundasınız. Ambardere’de 32 derslikli okulumuz bittiğinde büyük bir rahatlama olacak. Geçen yıl ikili eğitim oranı yüzde 38’di. Bu sene okullarımızın bitmesiyle birlikte rahatlama olacak ve oranlarda düşecek. Önümüzdeki senede bu rakamlara göre bizim normal şartlarda tamamen normal eğitime geçmiş olmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

Haber / Faik Onur KAYA