Gözden kaçırmayın

1911 Çerkezköyspor’un gençlerinden farklı galibiyet1911 Çerkezköyspor’un gençlerinden farklı galibiyet

Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli Toplantısı’na katılmak ve bir dizi ziyaret için Tekirdağ’a gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı beraberindeki heyetle birlikte, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk’ü makamında ziyaret etti.

 

 

VALİLİK ŞEREF DEFTERİ’Nİ İMZALADI

Bakan Yardımcısı Bağcı, Valilik Şeref Defteri’ni imzalamasının ardından Vali Soytürk ile ilimiz tarımı hakkında bir süre görüştü. Kendilerini Tekirdağ’da ve Valilikte ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Vali Soytürk, ziyaretleri için Bakan Yardımcısı Bağcı’ya teşekkür etti. Ziyarette Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal ve AK Parti İl Başkanı Ali Gümüş de yer aldı.

“ÜRETİMİN VE ÜRETİCİNİN YÜZYILI”

Özellikle iklim değişikliği, nüfus artışları, doğal afetler, göç, gıda milliyetçiliği, jeopolitik riskler ve daha birçok olağanüstü gelişmeler dolayısıyla daha çok önem kazanan tarımsal üretimin, ülkemizde planlı, programlı ve öngörülebilir şekilde uygulanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Türkiye Yüzyılını tam anlamıyla “Üretimin ve Üreticinin Yüzyılı” haline getirecek “Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli”yle ilgili toplantı Tekirdağ’da yapıldı.

 

 

ÜRETİCİLER VE ÇİFTÇİLER DE KATILDI

Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Tekirdağ Valisi Recep Soytürk’ün yanı sıra Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, Tekirdağ Milletvekili Gökhan Diktaş, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız, Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, Bağcılık Araştırma Enstitü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, AK Parti İl Başkanı Ali Gümüş, STK Temsilcileri, çiftçiler ve üreticiler katıldı.

BİLGİLER VERİLDİ

Toplantıda Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız bir sunum yaparak Bağcı Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli hakkında bilgiler verdi.

 

TÜRKİYE’DE BAŞLICA ŞEHİRLERDEN

Ardından konuşan Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, “Tekirdağ ilimiz tarım bakımından Türkiye’de örnek illerden bir tanesidir. Hem geniş bir alanı var hem ekilen ürünler bakımından Türkiye’de başlıca şehirlerdendir. Ayçiçeği bakımından Türkiye’de ilk sıradayız. Buğday bakımından ise Konya ve Urfa’dan sonra 3. sıradayız. Bunlar zaman zaman değişiklik arz edebiliyor ama genel sıralama böyle. Topraklarımız oldukça verimli, ürün başına aldığımız buğday miktarı bir çok ilden daha fazla. Bununla birlikte çiftçimiz teknolojiyi yakından takip eder. Şehrimizde teknolojik tarımsal aletlerin üretimi oldukça yaygın. Hem Trakya çiftçisine hem dünyaya da ihracat yapan bir tarım makine sektörümüz var. Bu toplantının hem şehrimize hem ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

“SU STRESİ ALTINDA OLAN BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ”

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, Türkiye’nin su stresi altında olan bir ülke olduğunu dile getirerek, “Ülkemizin diğer bir sıkıntısı su kaynakları. Su olmayınca tarımın sürdürülebilirliği mümkün değil. Türkiye’nin etrafına baktığımızda, denizlerle çevrili ama bu bir yanılsama olabilir. Çünkü su stresi altında olan bir ülkede yaşıyoruz. Bu aslında bütün Akdeniz’de olan ülkelerde aynı. Eğer biz bununla ilgili gerekli tedbirleri almazsak, su kıtlığı çeken bir ülke konumuna geleceğiz” ifadelerini kullandı.

“NEYİN NEREDE VE NE KADAR ÜRETİLECEĞİNİ PLANLAYACAĞIZ”

Bağcı, son 20 yılda yapılan barajlar ve sulama tesislerinin bu konuda önemli adımlar olduğunu belirtti. Ancak, bu tür yatırımların sıklaştırılması gerektiğini ifade edip tarımsal sulama ve hayvancılığın planlanması gerektiğini söyleyen Bağcı, “Bu Akdeniz’de olan ülkelerde de böyle. Buradaki amacımız arazilerin etkin kullanımı. Arazilerin etkin kullanımı içerisinde hem verimlilik hem de hangi arazide neyin daha iyi yetişebileceği var. Arazilerin etkin kullanımı, suyun etkin kullanımı ve üretim planlamasının hepsini birlikte hareket eden bir unsur olarak görüyoruz. Biz artık neyin nerede ve ne kadar üretileceğini planlayacağız. Bunu sadece bitkisel olarak düşünmeyelim. Bu hayvansalda da böyle. Bir besi veya süt işletmesinin nerede olması lazım? Bir kanatlı işletmesinin nerede olması lazım? Tarım, hayvancılık ve su ürünlerini içermekte. Tarımsal üretim planlamasında bizim yaklaşımımız daha çok yönlendirici, öngörülebilir, seçici, katılımcı, suyu ve toprağı merkeze alan bir planlama. Sürece öyle başladık" şeklinde konuştu.

KATILIMCILARIN SORULARI YANITLANDI

Bakan Yardımcısı Bağcı ayrıca, üretim planlaması ve arazilerin etkin kullanımının su kaynaklarının korunmasında kilit rol oynadığını belirterek; tarım, hayvancılık ve su ürünleri alanında yönlendirici ve sürdürülebilir bir planlama yapılmasının önemine değindi. Toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

 

Haber / Faik Onur KAYA