Gözden kaçırmayın

Büyükşehirden üreticilere 152 milyon TL’lik girdi maliyeti avantajıBüyükşehirden üreticilere 152 milyon TL’lik girdi maliyeti avantajı

Kırıkali Mahallesi’nde düzenlenen etkinliğe;  Kırıkali Mahallesi muhtarı ile çevre mahalle muhtarları, üreticiler ve teknik personel katıldı.

“SUYUMUZU İDARELİ KULLANMALIYIZ”

Hasat töreninde konuşma yapan İl Müdürü Oktay Öcal, “İl Müdürlüğümüz tarafından TAKE projesi kapsamında yüzde 75 hibeli yürütülen Silajlık Sorgum Üretimin Yaygınlaştırılması Projesinin çiftçi koşullarında sonuçlarını görmek, sorgum bitkisini üreticilerimize tanıtmak için bir araya geldik, sizlerin de bildiği gibi iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini son yıllarda çok yoğun olarak yaşadık-yaşıyoruz. Ancak, tarımda yeni yöntemlerle, yeni tekniklerle, kuraklığa dayanıklı yeni çeşitlerle ve dayanıklı türlerle yolumuza devam etmek, kuraklıkla mücadele ederek üretim yapmak zorundayız. Hayvan beslemenin olmazsa olmazı silajdır. Silaj yemleri hayvanlar tarafından iştahla tüketilen, sütte yağ oranını yükselten, kalitesi yüksek kaba yemlerimizdendir. Su bizim en öncelikli konularımız arasındadır, suyumuzu idareli kullanmalıyız” dedi.

VERİMLERDEN MEMNUNLAR

Öcal, “Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi kuraklıkla mücadele için diğer silajlık yemlere göre daha az su tüketen sorgum bitkisini sizlere tanıtmak, hayvan yetiştiricimizin kullanımına sunmak istedik. Bu projede amacımız, kurak, yarı kurak bölgelerde, sulamanın kısıtlı veya mümkün olmadığı alanlarda çok az su kullanarak aynı verimi alabileceğiniz, kuraklığa dayanıklı sorgum bitkisinin, mısıra alternatif olarak yetiştirilmesini sağlamak ve yem üretimine ekonomik anlamda destek olmaktır. Beklentimiz hayvan yetiştiricilerimizin silajlık sorgum ekilişlerine ilgi duymalarıdır. Bu yıl sorgum ekenlerden olumsuz bir eleştiri almadık ve verimlerden gayet memnun olduklarını görüyoruz, şimdiden bereketli olsun" şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLERE BİLGİLER VERİLDİ

Hasat sonrasında köy kahvesinde yetiştiricilere Tekirdağ Tarımsal Üretim Planları, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünlerinde uygulanacak yeni destekleme modeli hakkında bilgiler verildi. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Tekirdağ genelinde bu sezon 11 ilçede 3000 dekar alanda Silajlık Sorgum Projesi uygulandığını kaydeden yetkililer, “Proje kapsamında, hayvan beslenmesinde ikame bir yem kaynağı olarak zengin besin içeriğiyle gittikçe önem kazanan önemli bir buğdaygil bitkisi olan Silajlık Sorgumun bölgedeki üretim miktarının artırılması amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Haber  / Semih SARMA