Gözden kaçırmayın

BAL 9.grupta 14. hafta maçları oynanacakBAL 9.grupta 14. hafta maçları oynanacak

Sempozyumda açılış konuşması Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin tarafından yapıldı.

“TRAKYA’DAKİ EN BÜYÜK GÜÇ”

Ardından konuşan Vali Soytürk, “Bilindiği üzere balkanlar coğrafyası bir bütündür. Hem ekonomik, hem sosyal, hem kültürel anlamda ciddi bir etkileşim içerisindedir. Bu etkileşimi arttırmak, özellikle ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda ilişkilerimizi arttırmamız gerektiğine inanıyorum. Yakın bir tarihte Edirne'de balkan ülkeleriyle ilgili, balkanların davosu olarak nitelendirilebilecek bir ekonomik forum yapıldı. Balkan ülkelerinden yaklaşık 7 Bakan ya da Bakan Yardımcısı katıldı. Çok verimli ve samimi bir ortamda çalışmalar yapıldı. Bunu çok kıymetli buluyorum. Balkan ülkeleri arasındaki ekonomik ticaretin artması, hacminin büyümesi en büyük hedeflerimizden olmaktadır. Burada da Tekirdağ’a özel bir görev düşüyor. Çünkü; Trakya içerisinde ekonomik olarak en büyük il Tekirdağ’ımızdır. 14 OSB'si var, 3 tane endüstri bölgesi var, 3 bin 287 tane sanayi tescilli firması var, bu fabrikalarda çalışan 201 bin insanımız var ve geçen sene yaklaşık 12.5 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Bu hatırı sayılır bir ekonomik güç, Trakya’daki en büyük güç. Hem nüfus bakımından, hem ticari faaliyetler, hem ekonomik faaliyetler olarak Trakya’daki en büyük güç” dedi.

 

 

TÜRKİYE’NİN 1’İNCİ SIRASINDA

Soytürk, “3 limanımız var. Bu 3 limanımızdan bir tanesi konteyner elleçleme bakımından Türkiye'nin 1'inci sırasında. Bir limanımızda Ro-Ro seferlerimiz başladı. Dolayısı ile; hem ulaşım bakımından, hem ekonomik faaliyetler bakımdan, hem ticaret bakımından Tekirdağ önemli bir ekonomik üsttür ve Balkan ülkeleri ile ticaretin özellikle Tekirdağ üzerinden arttırılmasının öneminin altını çizmek isterim. Diğer taraftan, balkan ülkeleri arasındaki turizmin arttırılması gerekir. Biliyoruz ki; birçok Türk vatandaşımız gönülden bağlı olduğu için balkan ülkelerini ziyarete gidiyor. Kimisi köken itibari ile oralı, kimisinin gönülden bir bağı var. Türk vatandaşlarımız balkan ülkelerini geziyor. Bir taraftan da, balkan ülkelerinden Türkiye'ye gelenler, Tekirdağ'a gelenler var. Geçen sene 20 binin üzerinde Bulgar vatandaşı ilimizi ziyaret etti. Bu ziyaretlerin sayısının artmasını istiyoruz. Buna göre de turizmin alt yapısını genişletmek güçlendirmek istiyoruz ki daha çok turist alalım. Balkanlardan insanlar gelsinler, misafir edelim. Zaten sosyal doku bakımından bir yakınlık var, bu yakınlığı devam ettirelim. Bir taraftan da arkeolojik kazılarımız var. Bu arkeolojik kazılar balkanlardaki, balkanların tarihindeki önemli geçmişi yansıtacaktır. Buraların da ziyaret için önemi açıktır” şeklinde konuştu.

SUNUM YAPILDI

Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi 29. Dönem Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Kuzey Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge Ivanov sempozyum konusu ile ilgili konuşmalarını yaptı. 2 Oturum şeklinde gerçekleşecek olan sempozyumun 1’inci oturumunda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Pro. Dr. Halit Erenin oturum başkanlığında sırası ile; TÜBİTAK Yönetim Kurulu üyesi ve TÜBA asil üyesi Prof. Dr. Mehmet Bulut tarafından “Osmanlı Avrupa’sındaki Farklılıkları Güce Dönüştüren Bir Arada Yaşama Tecrübesini Yeniden Düşünmek” konulu sunum, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Emecen tarafından “Birlikte Yaşama Tecrübesi ve Balkanlar. Genel Bir Değerlendirme” konulu sunum, Sofya Üniversitesi Balkan ve Bizans Tarihi Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Ivan İlchev tarafından Bulgarlar ve Türkler: Algılar ve Yanlış Algılar” konulu sunum katılımcılara aktarıldı.

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN