Gözden kaçırmayın
Malkaraspor Pınarçaspor'u beş golle geçtiCHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak partisinin Tekirdağ İl Başkanlığı’nda gerçekleştirdiği basın toplantısında, mevcut yönetimin Türkiye ekonomisini “faiz sebep” politikalarıyla bile isteye şarampole devirdiğini, “Üç Y: Yolsuzluklarla, Yasaklarla ve Yoksullukla” mücadele diyerek gelen Hükümetin, her alanda “Tek Y'ye: Yıkıma” dönüştüğünü ifade etti.
MİLLET İŞSİZLİK İLE HAYAT PAHALILIĞI ARASINDA EZİLDİ
İzlenen hatalı politikaların Türkiye'yi dünya enflasyon liginde ilk 6, dünya gıda enflasyonu liginde ise ilk 5 ülkeden biri haline getirdiğini ifade eden Öztrak, işsiz sayısının 11 milyonun üzerine çıkarak dünya üzerinde 111 ülkenin nüfusunu geride bıraktığını, böylece milletin işsizlik ile hayat pahalılığı arasında ezildiğini kaydetti. Ekonomide yaşanan sıkıntılardan Tekirdağ’ın çok daha fazla etkilendiğini belirten Öztrak, 2022 ve 2023 yıllarında Tekirdağ’da milli gelir artışının Türkiye’nin de çok gerisinde kaldığına dikkat çekti.
TEKİRDAĞ’DA TARIM SEKTÖRÜ BİR YILDA YÜZDE 35 DARALDI
CHP’li Öztrak, yaptığı sunumda 2023’te Tekirdağ’da tarımsal GSYH’nın yüzde 35 daraldığına, Tekirdağ’ın bu dönemde Bayburt’la birlikte tarımsal GSYH’sı en fazla gerileyen iki ilden biri olduğunu ifade etti. Öztrak sunumunda ayrıca, çiftçiye Tarım Kanunu gereği “GSYH’nın en az yüzde 1’i” olarak ödenmesi gereken tarımsal desteğin yıllardır yarısından da azının ödendiğini, ödenmeyen destekler nedeniyle Hükümetin Türkiye genelinde 2007'den bu yana çiftçiye 103 milyar dolar borcunun biriktiğini belirtti. Öztrak’ın yaptığı sunumda dikkat çeken bir diğer husus ise Tekirdağ’da gelir dağılımı ve yoksullukla ilgili verilerdeki kötüye gidiş oldu. Buna göre Tekirdağ, 2023 yılında kişi başına gelir sıralamasında ilk 3 il arasından düştü. Aynı dönemde Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’den oluşan TR21 istatistiki bölgesinde yoksulluk oranı yüzde 20’nin üzerine çıktı; bu bölgede yaşayan her beş kişiden biri yoksullukla karşı karşıya kaldı. Son 3 yılda resmi verilere göre gelir dağılımında adaletsizlik Türkiye’de düşerken, Tekirdağ’ın içinde bulunduğu bölgede giderek arttı. Tekirdağ ekonomisindeki kötüye gidişi artık TÜİK verileriyle bile gizlenemez hale geldi.
TAKİBE DÜŞME ORANI TÜRKİYE’NİN ÜZERİNE ÇIKTI
Öztrak, “ Yine son 3 yılda Tekirdağlıların bankalara olan bireysel kredi, bireysel kredi kartı ve kredili mevduat hesabı borcu toplamı iki kattan fazla artışla 55 milyar liraya dayanırken, ilde bankacılık sektörünün takipteki alacakları 1 milyar TL’den 2,5 milyar TL’ye fırladı. Bankalara olan borçların takibe düşme oranı 2022’de Türkiye ortalamasının altındayken, 2024’ün üçüncü çeyreği itibariyle üzerine çıktı. Tekirdağ’ın verileri alarm verirken, Hükümet bunları duymadı. Uzun yıllardır, en çok vergi veren ilk 10 il arasında olan Tekirdağ, 2023’te de bunun karşılığını alamadı. Bu dönemde her bir Tekirdağlı 43 bin 747 lira vergi öderken, karşılığında Tekirdağ kişi başına merkezi bütçeden sadece 1.075 lira yatırım alabildi; Tekirdağlıların ödedikleri her 100 liralık vergi karşılığında alabildikleri yatırım 2 lira 46 kuruşta kaldı. Bu oranla Tekirdağ, 81 il arasında 79. Sırada yer aldı. Öztrak, sunumunda Tekirdağ’ın tarım, sanayi ve hizmetler sektöründe yaşadığı temel sorunlara da yer verdi. Tarımda kuraklık ve sulama altyapısının yetersizliği, genç nüfusun köylerde durmaması, yanlış kimyasal kullanımı ve toprakta tuzlanma; sanayide plansızlık, nitelikli işgücü eksikliği, altyapı yetersizliği, Ergene havzasıyla özdeşleşen çevre sorunları ve depreme hazırlıksız yapılar; hizmetlerde ise kurumsallaşma eksikleri, teorik ve pratik eğitimde entegrasyon ve pandemi sonrası istihdamda azalış eğiliminin sürmesi öne çıkan sorunlar oldu. İlde eğitim ve sağlık alanında yaşanan sorunları okul-öğretmen sayıları ile hastane-hekim sayılarındaki yetersizleri de sayılarla ortaya koyan Öztrak, artan kanser vakalarına karşı Onkoloji Hastanesi ihtiyacı ve Türkiye ortalamasının üstünde artan suç sayılarına da dikkat çekti.
TEKİRDAĞ’IN KAYBEDECEK ZAMANI KALMADI
Öztrak, Tekirdağ’ın bir röntgenini çektiğini ama göstergelerdeki hızlı bozulmanın ayrıntılı bir MR’a ihtiyaç olduğunu da ortaya koyduğunu kaydetti. Öztrak“Tüm bu meselelerin üstesinden gelmek için paydaşlara kulak vererek, il ve bölge özelinde herkesin elinin taşın altında olduğu mevcutlardan daha farklı bir Strateji ve Plana ihtiyaç var” diyerek Tekirdağ’ın kaybedecek zamanı kalmadığını, gereken adımların acilen atılması gerektiğini vurguladı.
Haber/Şaban KARDEŞ
Yorumlar
Yorum Yap