Gözden kaçırmayın

Yeni yılı meydanda kutladılarYeni yılı meydanda kutladılar

Merkezi Proje Yönetim Ajansı iş birliğiyle gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Çorlu Belediyesi’nde Küçük Ölçekli Yenilenebilir Enerji Uygulaması ve Enerji Dönüşümü Hibe Projesi” kapsamında hayata geçirilen Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinde kurulum aşamasına geçildi.

CARPORT MODELİ YÜZME HAVUZUNDA HAYATA GEÇİYOR

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, projenin yürütüldüğü Mustafa Kemal Atatürk Yarı Olimpik Yüzme Havuzu otopark alanında incelemelerde bulunarak ekiplerden bilgi aldı ve bu önemli projeyi yakından takip etti. GES sisteminin, Çorlu Belediyesi Mustafa Kemal Atatürk Yarı Olimpik Yüzme Havuzu otopark alanında “Carport” modeli ile kurulduğunu kaydeden yetkililer, “Bu sistem, yalnızca güneş enerjisi üretmekle kalmayıp aynı zamanda yüzme havuzu alanına estetik bir yapı kazandıracak. Carport modeli sayesinde güneş panelleri hem enerji üretecek hem de araçlar için bir gölgelik işlevi görecek. Sistem entegrasyonu kapsamında ayrıca havuzdaki tüm aydınlatmalar LED sistemi ile değişecek ve enerji tasarrufu sağlanacak” dedi.

PROJE İLE YILLIK 115 MWH ENERJİ ÜRETİLECEK

Yaklaşık 8 bin yüzücünün yararlandığı ve yılda ortalama 32 bin kişinin ziyaret ettiği Mustafa Kemal Atatürk Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu’nda 88 kWp kapasiteli güneş enerji sistemiyle yılda 15 bin kWh elektrik enerjisi üretilmesi beklendiğini dile getiren yetkililer, “Bu sistem tam kapasiteyle çalıştığında yılda toplam 115 MWh enerji üretilecek ve Çorlu’nun enerji tüketimine önemli bir katkı sağlanacak. Projenin çevresel etkileri de dikkat çekiyor. Yıllık 107.2 ton karbon emisyonu azaltımı hedefleniyor. Bu oran, karbon ayak izinin küçültülmesi ve temiz enerji kullanımının artırılması açısından önemli bir başarı olarak öne çıkıyor” şeklinde konuştu.

ENERJİ İHTİYACINA ÖNEMLİ KATKI SUNACAK

Çorlu Belediyesi’nin, 2023 yılında sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanarak çevreye duyarlı ve sürdürülebilir enerji politikalarını hayata geçirme hedefi ile çalışmalarına devam edeceğini de dile getiren yetkililer, “Çevre dostu GES sistemi ile entegre Carport modeli de kurulum çalışmaları tamamlandığında sistem tam kapasiteyle devreye alınacak ve yüzme havuzunun enerji ihtiyacına önemli bir katkı sunacak” dedi.

“GELECEĞE TEMİZ BİR MİRAS BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, sahadaki incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada, " Avrupa Birliği destekli hibe projesiyle yenilenebilir enerji alanındaki kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyuyoruz. Çorlu Belediyesi olarak yalnızca ekonomik kazanımlar elde etmekle kalmayıp çevresel sürdürülebilirliğe de öncelik veriyoruz. Bu proje sayesinde hem enerji maliyetlerimizi düşüreceğiz hem de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakacağız” dedi.

“KARBON EMİSYONLARINI AZALTACAĞIZ”

Sarıkurt, “Carport modelini tercih ederek yüzme havuzumuzun alanına işlevsellik ve estetik kazandırıyoruz. Bu proje yalnızca bir enerji üretim tesisi değil, aynı zamanda sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızın bir göstergesidir. Küçük ölçekli yenilenebilir enerji uygulamaları, çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomik kalkınma açısından büyük potansiyele sahip. 2023 yılında sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planını hayata geçirmiştik. 2030 yılına kadar şehrimizde oluşan karbon emisyonunu yüzde 40 azaltma taahhüdümüzü planımız doğrultusunda yapacağımız projelerle gerçekleştireceğiz. Bu proje ile hem yenilenebilir enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanacağız hem de çevre dostu bir yaklaşım sergileyerek karbon emisyonlarını azaltacağız. Çorlu’muzu temiz enerjiyle daha aydınlık bir geleceğe taşımayı amaçlıyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve Çorlu'muzu daha yaşanabilir bir kent hâline getirmek için çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN