Gözden kaçırmayın

Esra Yüksel Çorlu Kent Konseyi Başkanı seçildiEsra Yüksel Çorlu Kent Konseyi Başkanı seçildi

Çorlu Belediyesi’nin enerji tasarrufu hedefleri doğrultusunda başlattığı LED aydınlatma dönüşümü hızla devam ediyor.

“UZUN ÖMRÜ VE DÜŞÜK BAKIM MALİYETİYLE DE ÖN PLANA ÇIKIYOR”

Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bağlı parkların yüzde 67’sinde, belediye hizmet binalarının ise yüzde 80’inde LED aydınlatma sistemine geçildiğini kaydeden yetkililer, “Geleneksel aydınlatmalara göre yüzde 65’e varan enerji tasarrufu sağlayan LED teknolojisi, aynı zamanda uzun ömrü ve düşük bakım maliyetiyle de ön plana çıkıyor” dedi.

OTOPARKLAR GÜNEŞLE AYDINLANIYOR

Belediyenin çevre dostu projeleri arasında, Alipaşa Mahallesi Kılıç Ali Paşa Caddesi üzerinde bulunan Atakent Kapalı Pazar Yeri Açık Otoparkı’nın elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılayan yenilikçi uygulamanın da yer aldığını kaydeden yetkililer, “9 bin metrekarelik otopark alanına yerleştirilen 10 adet yeni nesil güneş panelli aydınlatma direği, hem çevreci hem de ekonomik bir çözüm sunuyor. Ayrıca Sarılar Mahallesi’nde bulunan 8 Temmuz Anıtı’nın aydınlatma sistemi de güneş panelleriyle donatılarak enerji verimliliğine katkı sağlandı” ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ İLE YÜZME HAVUZUNDA YÜZDE 50 ENERJİ TASARRUFU

Yetkililer, “Çorlu Belediyesi’nin çevreci projeleri arasında yer alan bir diğer çalışma ise Mustafa Kemal Atatürk Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu’nun otoparkında kurulan güneş enerji santrali. Merkezi Proje Yönetim Ajansı iş birliğiyle gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Çorlu Belediyesi’nde Küçük Ölçekli Yenilenebilir Enerji Uygulaması ve Enerji Dönüşümü Hibe Projesi” kapsamında hayata geçirilen Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinde kurulum çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 8 bin yüzücünün yararlandığı ve yılda ortalama 32 bin kişinin ziyaret ettiği Mustafa Kemal Atatürk Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu’nda 88 kWp kapasiteli güneş enerji sistemiyle yılda 15 bin kWh elektrik enerjisi üretilmesi bekleniyor. Bu sistem tam kapasiteyle çalıştığında yılda toplam 115 MWh enerji üretilecek ve Çorlu’nun enerji tüketimine önemli bir katkı sağlanacak. Tesisin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sinin bu projeden karşılanarak yarı yarıya tasarruf edilmesi planlanıyor. Projenin çevresel etkileri de dikkat çekiyor. Yıllık 107.2 ton karbon emisyonu azaltımı hedefleniyor. Bu oran, karbon ayak izinin küçültülmesi ve temiz enerji kullanımının artırılması açısından önemli bir başarı olarak öne çıkıyor” diye konuştu.

ÇEVREYE VE GELECEĞE KATKI

Çorlu Belediyesi’nin hayata geçirdiği bu projelerin etkisinin rakamlara da yansıdığını dile getiren yetkililer, “Yıllık yaklaşık 20.000 kWh enerji tasarrufu sağlanırken 54 ton karbon salınımı engelleniyor. Bu rakam, 2.702 ağacın yıllık karbon emilimine eş değer. Aynı zamanda, doğal gaz bazında yıllık 24.192 metreküp, kömür bazında ise 134,4 ton fosil yakıt tüketiminin önüne geçiliyor” şeklinde konuştu.

“ÖNEMLİ ADIMLAR ATIYORUZ”

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, "Bu projelerle yalnızca enerji tasarrufu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Çorlu’muzu çevre dostu bir kent hâline getirmek için önemli adımlar atıyoruz. Daha yeşil, daha yaşanabilir bir Çorlu hayalimizi adım adım gerçeğe dönüştürüyoruz. Kentimizi sadece bugünün değil, yarının Çorlulularına da en iyi şekilde emanet etmek istiyoruz. Bu nedenle çevreye duyarlı projeler geliştirerek doğal kaynaklarımızı koruma ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme çabasındayız. Her bir çalışmamız, geleceğe bırakacağımız bir izdir” dedi.

Haber / Semih SARMA