Bu cihaz elektrikten yüzde 60 tasarruf sağlıyor

Şebeke elektriğinden yüzde 60 tasarruf sağlayan Şua Elektrik Tasarruf Cihazı’nın tanıtım mağazası Çorlu’da açıldı.

Çorlu 8.02.2024 13:33:00 0
Bu cihaz elektrikten yüzde 60 tasarruf sağlıyor

Gaziantep Üniversitesi Teknoloji Geliştirme bölgesindeki Teknopark’ta ACZ Enerji İnovasyon tarafından geliştirilen ve Sanayi Teknoloji Bakanlığınca onaylanmış, şebeke elektriğinden yüzde 60 tasarruf sağlayan Şua Elektrik Tasarruf Cihazı’nın tanıtım mağazası Çorlu’da açıldı. Dünyada eşi benzeri olmayan bir cihaz ürettiklerini kaydeden ACZ İnavasyon Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Edip Taş, “Bu cihazımız enerji üretiyor. Gaziantep Üniversitesinden bütün test aşamalarını geçirmiş, bakanlıktan proje bitirme belgesini almış bir sistemden bahsediyoruz. Bu cihazda tasarruf enerji de değil, faturada sağlanıyor” dedi. 

 

 

Çorlu Hatip Mahallesi Gündüz Sefa Sokağı Uysal-1 Sanayi Sitesi’nde gerçekleştirilen Aktur Enerji mağazasının açılışına Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan, ÇTSO Meclis üyesi Nilgün Zaimoğlu, ACZ İnovasyon Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Edip Taş, Aktur Enerji Genel Müdürü Hasan Ali Ümran Turhan, Genel Koordinatör Murat Aksu, Satış Pazarlama Yöneticisi Azmi Güler, Teknik Bölge Satış Yöneticisi Azmi Güler, IT Yöneticisi Tolga Kandil, Teknik Müdür Sedai Zehir, Aktur Enerji yetkilileri, ACZ  Enerji İnovasyon yetkilileri, fabrika yöneticileri ve davetliler katıldı. 

 

 

 

KULLANIM YÜZDE 40’A DÜŞÜYOR 

Aktur Enerji Genel Müdürü Hasan Ali Ümran Turhan cihazla ilgili yaptığı açıklamada, “ Şua Elektrik Tasarruf Cihazı, en büyük ihtiyacı ve en büyük maliyet unsuru “Enerji” olan kurum, tesis, işletme, fabrikalar için “yerinde” bir enerji üretme, enerji arttırma çözümü ve cihazıdır. Cihaz, uygulama alanının gerçek ihtiyacına göre yapılan bir cihaz olduğundan yapıldığı tesise özeldir. Uygulama alanında bağlı olduğu şebekeden aldığı enerji ile yüzde 60 oranında bir enerji üretip, şebekeden enerji kullanımını yüzde 40’a düşmektedir. Tabii olarak bu oran cihazın üretildiği Türkiye sınırları içinde geçerli bir orandır. Yurt dışında bu oranlar bağlayıcı değildir ve daha yüksek seviyelere çıkarılabilir. Cihaz, uygulama alanının bağlı olduğu şebekeden tesisin daha önce harcadığı enerjinin sadece yüzde 40’ı oranında enerji alıp, içerisinde kendi tasarımımız olan komponentler vasıtasıyla yüzde 60 oranında ilave enerji üretip ister monofaze ister trifaze olarak uygulama alanına regüle edilmiş bir enerji olarak besleme yapar. Bu işlev sebebiyle tesisler karbon izi bırakmayan regüle edilmiş temiz bir enerji kullanmakla beraber enerji faturalarında sağlanan yüzde 60’lık fiili bir tasarruf ile enerji giderleri ve ödemeleri doğrudan yüzde 40’a iner. Doğrudan yerinde bir enerji çözümü olduğundan tesis ve işletmelerin bağlı oldukları devletten veya enerji üreticisinden talep yüzde 60 oranında düştüğünden, devletler ve üreticilerin arz yükü de aynı oranda düşmektedir. Şu an enerji darboğazında olan devletler için bu hayati önemde denebilecek bir çözüm olmaktadır. Ayrıca bu kullanım yerinde gerçekleşen bir çözüm olduğundan devletleri ve enerji üreticilerini yeni devasa yatırımlar yapmak ve büyük bütçeler sarf etmek yükünden kurtarmaktadır. Alternatif enerji üretim çözümü gibi sunulan GES (Güneş Enerji Santralleri) veya RES (Rüzgar Enerji Santralleri) sistemlerine göre daha az maliyetli ve hızlı amortisman süreci olan Şua Elektrik Tasarruf sisteminin GES santralleri gibi onlarca hatta yüzlerce dönüm arazilere ve doğrudan güneşe ihtiyacı yoktur. RES sistemleri için lazım olan yüksek tepelere, yollara ve rüzgara bu sistemde ihtiyaç yoktur. Tabii olarak GES ve RES sistemleri gibi yüksek maliyetli ve riskli bakım, onarım ve takip külfetleri yoktur” dedi. 

 

 

EŞİ BENZERİ YOK 

Dünyada eşi benzeri olmayan bir cihaz ürettiklerini kaydeden ACZ İnavasyon Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Edip Taş, “ Cihazımızı bu topraklarda geliştirdik. Bu ilk adımımızda sizlerin şahit olması bizleri mutlu ediyor. Gerçekten güçlü bir ekibimiz var. Bu cihazımız enerji üretiyor. Kurulu sistem bir enerji üretim sistemidir. Yeni bir teknolojidir. Memleketimizde Gaziantep Üniversitesi Teknopark’ında bu proje üzerine 7 senedir arkadaşlarımız çalışıyordu. Bu projeyi tamamladılar. İlk kez burada geniş katılımla sahaya çıktık. Bilimsel anlamda Gaziantep Üniversitesi Akademisyenleri ve Bakanlık yetkilleri de projemizin arkasındadır. Gaziantep Üniversitesinden bütün test aşamalarını geçirmiş, bakanlıktan proje bitirme belgesini almış bir sistemden bahsediyoruz. Bu sistemin atığı yoktur ve tabiata da zararı yoktur. Çorlu’da tanıtımına başladığımız cihazımızı tüm sanayicilerimize ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu cihazda tasarruf enerji de değil, faturada sağlanıyor” dedi. 

 

 

ARGE ÇALIŞMASI YAPILDI 

Cihazın tanıtımını da katılımcılara yapan Taş, “ Acz İnovasyon ve Ar-Ge tarafından üretilen bir Enerji Tasarruf Cihazıdır. Şua Elektrik Tasarruf Cihazı ihtiyaç duyulan kurulu güce göre özel tasarlanan çevirici motor, alternatör, akü, sabitleyici ve düzenleyici özel elektronik devre, inverterler ve kontrol panosundan oluşmaktadır.  Sistemde kullanılan bütün cihazlar özel olarak modifiye edilmiştir. Uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonucu ince hesaplarla maksimum verim alınacak şekilde dizayn edilmiştir. İlk etapta üretilen 6.8 kva gücündeki prototip testleri başarıyla geçmiştir. Enerji tasarruf cihazımız; şebekeden çektiği güçle bünyesinde bulunan 0.75 kw’lık çevirici motoru döndürerek, aynı şaft üzerinde tam balansla bağlı olan alternatörümüze 500 rpm’de 3 kw’lık elektrik üretim imkanı sağlamaktadır. Üretilen bu elektrik alternatör voltaj regülatöründen sabitlenerek 33 amperlik iki adet jel aküyü şarj etmektedir. Aküden de özel olarak tasarladığımız akıllı dağıtıcıyla inverterlere ölçülü bir şekilde dağıtılarak 220V 50Hz olarak cihazların kullanımına temiz ve sabit bir şekilde sunmaktadır” diye konuştu. 

YÜZDE 60 ENERJİ TASARRUFU SAĞLAMAKTADIR

Taş, “ Şua Elektrik Tasarruf Cihazı Akü kullanılmasının temel sebebi, herhangi bir elektrik kesintisi sırasında bağlı güçlerin belli bir süre daha kesintiden zarar görmeden işlevine devam etmesini sağlamaktır. Alıcının talebine göre istenilirse akü sistemi çıkartılarak doğrudan alternatörden alınan enerji düzenlenerek inverterlere dağıtılabilmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi sistemimiz tamamen elektrik tasarrufu için tasarlanmış bir cihazdır. Örneğin; evlerde kullandığımız yüzde 60 enerji tasarruflu buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, klima vb. gibi cihazların yaptığı tasarrufu, kendisine bağlı olan bütün sistemlere kendi içerisinde uygulamaktadır. Ayrıca Şua Magic Power 5 kva’dan başlayarak 1000 kva’ya kadar tek parça kurulabilmektedir. Bunun yanı sıra 1000 kva üzerine bağlantılı şekilde sınırsız kva kurulabilmektedir. ACZ İnovasyon ve Ar-Ge Merkezi olarak ürettiğimiz prototipte yaptığımız uzun süreli testler ve ölçümler sonucunda Şua Elektrik Tasarruf Cihazımız mimum yüzde 60 enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bu ortalama 10 bin TL faturası olan bir iş yerine maksimum 4 bin TL fatura gelmesi demektir. 6.8 kva’lık prototipin tam yükle yapılan testlerinde Watmetreyle giriş-çıkış güçleri, dijital multimetreyle voltaj ve akım giriş-çıkış değerleri tek tek ölçülerek hesaplanmış ve hiçbir sıkıntı çıkmamıştır. Ayrıca cihazımızın çıkışı inverterden sağlandığı için şebekeden olan harmonikler dahi olmamakta 220V 50Hz sabit vermektedir.
Böylece hiçbir cihaza yada şebekeye zarar vermemektedir” dedi. 

Haber/Faik Onur KAYA 


0282 747 65 10