Gözden kaçırmayın

İHH Çerkezköy’de temsilcilik ofisi açtıİHH Çerkezköy’de temsilcilik ofisi açtı


Behamo’nun Çerkezköy Şubesi’nde yaşanan milyonluk vurgunun mağdurları; Çerkezköy Haber, Marmara Haber, Trakya FM ve Radyo Haber ortak canlı yayınında yaşadıkları mağduriyeti Gazeteci Şaban Kardeş’e anlattı.   
HER GÜN YENİ BİR DOLANDIRICILIK OLAYI  Gündem Özel programına katılan 7 mağdur nasıl dolandırıldıklarını anlattı. Programın açılışında konuşan Gazeteci Şaban Kardeş şunları söyledi; “Çerkezköy'de hep diyoruz ya, gün geçmiyor ki yeni bir dolandırıcılık olayı olmasın. Maalesef yine, yeni bir dolandırıcılık dosyasıyla sizlerle birlikteyiz. Çerkezköy'de birçok insanın alışveriş yaptığı, senetle alışveriş yaptığı bir mağaza maalesef sayıları 70'i bulan mağdurları geride bıraktı ve mağdurları dolandıran mağaza yetkilisi mağdurlardan aldığı senet paralarıyla kayıplara karıştı ve önceki gün mağdurlar icra tehdidiyle baş başa kalınca soluğu mağazada aldılar. Mağazada yetkililer senetlerinin aylardır ödenmediğini söylediklerinde ise biz senetlerimizi, paralarımızı getirip Mehmet Akif Aydemir'e teslim ediyorduk, hatta onun bize verdiği IBAN’a atıyorduk dediler. İddialar bu yöndeydi fakat sayı her geçen gün arttı. 70'i geçen insanları temsilen öyle ki sosyal medyada bir grup oluşturdular. Şu anda stüdyomuzda 7 kişi, var ve onlardan olayın perde arkasını dinleyeceğiz. Kimisi 225 bin lira, kimisi 89 bin lira, kimisi 82 bin lira, kimisi 149 bin lira vererek kimi evlenmek için, kimi çocuğunu evlendireceği için mobilya aldılar, aldıklarını zannettiler daha doğrusu. Oysaki ortada ne alınan mobilya vardı ne de gelecek mobilya vardı.”   
7 KİŞİ YAŞADIKLARINI ANLATTI Gündem Özel’e katılan mağdurlar şu isimlerden oluştu. Fatih Kızıl, Yunus Melimez, Orhan Ölmez, Fuat Eraygan, Suat Kızıl, Mükremin İdev ve Enes Kılıç. Mağdurlardan Fatih Kızıl şunları söyledi; “Behamo’dan 225 TL’lik alışveriş yaptım. Bunu taksitler halinde ödedim. A’dan Z’ye tüm eşyalarımı buradan aldım. Aldığımız eşyalar bir türlü gelmedi. Evimiz o sıralar tadilattaydı, depolarında kalsın, tadilat bitince alırız dedik. Tadilat bitti ardından ürünlerimizi istediğimizde bir türlü gelmedi. Borcumuzu ödediğimiz halde bizi tekrar borçlu çıkardılar. Firma merkezi bizi arayarak icraya vereceklerini söyledi. Ürünlerimizi her istediğimizde Mehmet Akif Aydemir bize yalan üstüne yalan söyleyerek ürünlerimizi göndermedi.”   
‘DÜĞÜN TARİHİ YAKLAŞTIKÇA İŞİN ASLINI ÖĞRENDİK’ Yunus Melimez; “Ben de 5 ürün aldım ve düğün tarihimiz uzun olduğu için depolarında beklettik. Düğün tarihi yaklaşınca beyaz eşyalarımızı istedik biz. Gün verdik, bayramın bitiminde gelecek dedi. Yine gelmedi. Verdiği hiçbir günde ürünler gelmedi. Toplam borcumun da neredeyse tümümü ödedim. Biz taksitleri mağazada çalışan biri var onun IBAN’ına atıyoruz. Kendisini muhasebeci olarak tanıttı. Onun hesabına atıyorduk. Mehmet Akif Aydemir kendi hesabına da değil, başkasının hesabına attırıyordu parayı. Biz çalışan olduğunu bilmiyorduk. Orada yetkili sanıyorduk. Biz de mağdur olduğumuzu bu olaylar ortaya çıkınca anladık. Bir de almadığım eşyaların üzerine yaklaşık 9 bin lira faiz koymuşlar"   
‘ÜRÜNLERİ İADE ETMEK İSTEDİĞİMDE OLANLAR OLDU’ Aldığı ürünleri iade etmek istediği halde büyük mağduriyet yaşadığını kaydeden Orhan Ölmez de şunları kaydetti; “Ben de malzemeleri almadım. Hatta iade ettim. Ürünler istediğim ürünler olmadığı için onları iade ettim. Getirilen ürünler çünkü bozuktu. İade ettiğim ürünleri de iade edildi diye kendi sistemlerine işlememiş. Soruyorum bana diyorlar ki o malzemeyi aldık depoya koyduk. Halbuki yalan üstüne yalan. Ödediğim halde dönüp diyorlar ki, senetleriniz var ödememişsiniz size icraya vereceğiz. Ayrıca ödediğim paralar da ödenmemiş gözüküyor. Ardından mağaza gittiğimde Mehmet Akif Aydemir’in kaçtığını duyuyoruz. Mehmet Akif Aydemir benden iade olarak aldığı ürünleri stoklardan düşmemiş almış götürmüş başkasına satmış deniliyor.”   
‘BİZE KENDİSİNİ YETKİLİ DİYE TANITMIŞ’ Mağdur Fuat Eraygen; “Ben de buradan 49.000 TL’lik alışveriş yaptım. Bütün borçlarımı ödedim. Senetlerimi istediğimde bana dediler ki, senetlerin bir ay sonra gelecek. Aradan üç ay geçti senetlerim gelmedi. Senetlerimi bir türlü alamadım. Benim imzamı taklit ederek yeni senet düzenlemişler. Şu anda tüm borcumu ödediğim halde 49.000 TL borçlu gözüküyorum. Biz çalışan olduğunu bilmiyorduk. Bize kendisini yetkili diye tanıttı. Biz de inandık” dedi.   
‘BASİRETİMİZ BAĞLANDI’ Kardeşi için alışveriş yaptıktan sonra, mağduriyet üstüne mağduriyet yaşayan Suat Kızıl da şu sözlerle yaşadıklarını anlattı; “Ben de kardeşim Fatih Kızıl için eşya almak için anlaştık. Bana mağazamızın muhasebecisi Nurullah Demircan’ın IBAN’ına atmamı söylediler. Ben de yaklaşık 70 bin TL’yi bu hesap numarasına attım. Toplamda 130 bin TL’lik ödeme yaptım. Mehmet Akif Aydemir benden bir de borç para istedi. Bir de kredi kartımdan 90 bin TL’lik para çekti. Burada basiretim bağlandı. Kendisine kredi kartımı verdim benden bir de böyle para çekti. Ben ne zaman ki aldığım ürünler istedim benim borcumun olduğunu ve taksitlerimin ödenmediği söylendi. Şahsın hesabına attığımız için borcumuz ödenmedi gözüküyor. Bizi bir şekilde böyle ikna etti. Davacı ve şikayetçi oldum. Şu anda 59 bin TL’lik halen borçlu gözüküyorum. Bu adamın daha önceden de böyle dolandırıcılık işine karışmış bir isimmiş. Ürünlerimiz da halen depoda duruyor. Ürünleri istediğimizde bunlar ortaya çıktı.”
‘AİLECEK BİZİ DOLANDIRDI’ Kendisi, abisi ve babasının dolandırıldığını kaydeden Mükremin İdev, “Bunlarla yıllardır ailecek alışveriş yapıyorduk. Bize güven verdiler. Biz borcumuz bittiğini sanıyorduk bitmemiş. Abim için ürün almaya gittiğimde bana kefil senedi imzalatacaklarını söylediler. Fakat kefil senedinin altına başta senet de koymuşlar ben fark etmedim. Bu şekilde beni borçlu çıkardılar. 55 bin TL’lik borç gözüküyor. Aynı şekilde babamın ve abimin üzerine borç çıkartıyorlar. Müdür diye tanıtıyorlar ve Mehmet Akif Aydemir bir çalışanmış ve sigortasız çalıştırılıyormuş. Yaklaşık 4 yıldır bu şekilde çalışıyormuş. Planlı bir şekilde insanları dolandırmışlar. Mağaza yetkilileri ise Mehmet Akif Aydemir ile sorunumuzu çözmemiz gerektiğini söylüyorlar. Bizim her halükarda bu senetleri ödememiz gerektiğini söylüyorlar. Biz kurumsal diye buradan alışveriş yaptık. Mehmet Akif Aydemir’in kaçtığını öğreniyoruz.”
DEPREMZEDEYİ DE DOLANDIRMIŞ Deprem mağduru olan Enes Kılıç da; “Benim de 50 bin TL’lik borcum gözüküyor. Ben de koltuk takımı aldım. Taksitlerimi zamanında ödedim. Beni mağazadan aradılar ve borçlu olduğumu söylediler. Ben Kahramanmaraş’tan geldim depremzedeyim. Depremden kurtulduk geldik, burada evimizi kurmak istedik. Aldığım ürünlerin tüm taksitlerimi ödedim. Fakat yine borçlu gözüküyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık” şeklinde konuştu.  
FİRMANIN CEVAP HAKKI SAKLI Bu iddialar karşısında firmanın cevap hakkının saklı olduğunu belirten Gazeteci Şaban Kardeş; “Firmadan bu iddialarla ilgili gelecek cevaplara da yer vereceğiz. Gönderecekleri açıklamalara yer veririz. Belki firma da mağdur bunu biz bilemeyiz. Ama bir gerçek var, kendisini mağaza müdürü olarak tanıtan Mehmet Akif Aydemir tarafından sistematik olarak dolandırıldıklarını belirten mağdurlar var. Parasını ödedikleri ürünlerin gelmediği gibi üzerine bir de icrayla uğraşan kişiler var. Behamo mağazaları belki büyük bir firmadır. Belki bütün bu mağduriyetleri ortadan giderilecektir” dedi. Canlı yayında, vatandaşları senetle alışveriş konusunda da uyaran Gazeteci Şaban Kardeş, “Yaptığımız tüm alışverişlerde gönderdiğimiz paranın gerçekten firmanın hesabımı diye kontrol etmemiz gerekiyor. Aslında senetle alışveriş yapan firmalar konusunda da dikkat etmemiz gerekiyor. Nedense senetle ürün satan yerler o borç bittiğinde senetleri verme konusunda ağır davranıyorlar. Alışveriş yaptıktan sonra borcun bitmesiyle birlikte mutlaka senetler alınmalıdır” diye konuştu.   
Haber / Faik Onur KAYA