Gözden kaçırmayın

Cumhuriyet Bayramı ve Çerkezköy’ün kurtuluşu coşkuyla kutlanacakCumhuriyet Bayramı ve Çerkezköy’ün kurtuluşu coşkuyla kutlanacak

Çerkezköy Özcan Sokak No:5’teki yeni dernek binası önünde düzenlenen açılışa Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Belediye Başkan Yardımcıları Yunus Erçin, Gökay Keleşoğlu, Cengiz Memiş, ÇYDD Genel Başkanı Ayşe Yüksel, STK temsilcileri, ÇYDD Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Soyak, dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA IŞIK OLDU

ÇYDD Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Sokak programda konuşma gerçekleştirerek, “ Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin köklü tarihi 1989 yılında Prof.Dr. Türkan Saylan’ın öncülüğünde başladı. Türkiye’ni çağdaş,laik, demokratik ve bilimsel temellere dayalı bir eğitim anlayışıyla toplumu aydınlatma misyonu üstlenen Saylan ve arkadaşları eğitimde fırsat eşitliğini sağlamayı amaçlayarak bu önemli sivil toplum kuruluşunu hayata geçirdi. Özellikle kız çocuklarının eğitimine önem veren bu hareket, zamanla Türkiye’nin dört bir yanına yayılan bir ışık oldu. Yüzbinlerce öğrenciye ulaşarak onların hayatında köklü değişikler yarattı” dedi. Türkan Saylan’ın büyük özverisi ve vizyonu bugün ÇYDD ilkleriyle hala yaşamaya devam ettiğini ifade eden Soyak, “ Bugün burada ÇYDD Çerkezköy Şubesinin 29.yıl dönümü ve ilk kez kendi mülküne sahip olmanın gururunu kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bu kilometre taşı, derneğimizin kurucularının, gönüllülerinin bugüne kadar gösterdiği çabanın azmin ve inancın bir sembolüdür. Bu bina sadece bir mülk değil, aynı zamanda yıllardır süren eğitim mücadelesinin ve çağdaş Türkiye idealinin somut örneğidir. Bugün açılışını yaptığımız bu yer ÇYDD’nin topluma katkı sağlayacağı projelerin merkezi olacak, eğitimden kadın haklarına, çevre bilincine kadar geniş bir yelpazede çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.

 

BİR MERKEZ OLACAKTIR

Soyak, “ ÇYDD’nin Çerkezköy Şubesinin 29 yıllık yolculuğu, kurucularımızın cesur adımları ve Türkiye’nin çağdaşlaşma mücadelesindeki azmi sayesinde mümkün olmuştur. Prof. Dr. Türkan Saylan ve onunla bu yola baş koyan arkadaşları, her zaman daha aydınlık bir Türkiye için çalışmayı ilke edindiler. Bu yolda hiç durmadan, karalılıkla, ilerlerken Türkiye’nin her köşesindeki çocuklara ve gençlere dokundular. Bugün sahip olduğumuz bu mülk, işte bu çabaların bir ödüle ve aynı zamanda daha büyük sorumlulukların başlangıcıdır. Bu bina yalnızca bir çalışma ofisi değil, aynı zamanda gençlerin umutlarını ve hayallerini inşa edecekleri bir merkez olacaktır. ÇYDD olarak bu yeni başlangıçla birlikte eğitimde fırsat eşitliğini sağlama yolundaki çalışmalarımızda daha da güçlendireceğiz” diye konuştu.

TEŞEKKÜR ETTİ

Soyak, “ Gençlere eğitim bursları sağlamaya, onları desteklemeye ve ülkemizin çağdaş geleceğine katı sunacak projeler yürütmeye devam edeceğiz. Bugüne kadar yüzlerce öğrenciye sunduğumuz burslarla onların geleceğine ışık tuttuk, şimdi bu binada bu ışığı daha fazla gence ulaştırmak için var gücümüzle çalışacağız.  Çalışmalarımız da bu merkezde hayat bulacak. ÇYDD’nin misyonu, yalnızca eğitimi desteklemek değil, toplumu her yönüyle aydınlatmaktır. Bu binada bunun için daha büyük adımlar atacağız. Bizler Türkan Saylan’ın mirasını geleceğe taşırken onun bize öğrettiği karanlık ve azimle yolumuza devam edeceğiz. Açılışını yaptığımız bina yeni projelerin, yeni umutların ve daha aydınlık bir Türkiye’nin inşa edileceği bir yuva olacaktır. Bu özel günümüzde başta Çerkezköy Belediye Başkanımız Vahap Akay’a, Belediye Başkan Yardımcılarımıza, Genel Başkanımız Prof.Dr. Ayşe Yüksel’e, maddi ve manevi destek veren bağışçılarımıza, üyelerimize, gönüllülerimize, velilerimize ve öğrencilerimize, bu mülkü almak için fedakarca maddi destek veren dostlarımıza teşekkürü borç biliyoruz. Hep birlikte ÇYDD olarak aydınlık geleceği inşa etmeye devam edeceğimize söz veriyoruz” dedi.

ÇAĞDAŞ YAŞAMIN MEŞALESİNİN 29.YILDÖNÜMÜNDEYİZ

Soyak’ın ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “ Bugün çağdaş Yaşamın meşalesinin 29. Yıldönümündeyiz. 29 yılık bir meşaleyi, böylesine güzel bir bina ile, yeni bir mekan ile buluşturan, emeği geçen başta Nigar Başkanım olmak üzere Şube Başkanımıza, yöneticilerimize gönülden teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Bugün bu güzel birliktelik, burada gördüğümüz bu güzel fotoğraf kolay bir araya gelmedi. Burada bu güzel emeği ilmek ilmek dokuyan, bıkmadan, usanmadan bu ulvi vazifeyi üzerine alan sevgili Nigar Başkanımın emekleri sayesinde bu güzel fotoğraf oldu. Katılan herkese, emek veren herkese, bu güzel fotoğrafı oluşturan, ortaya çıkaran Nigar Başkanıma ve yöneticilerine gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

RAHMETLE ANIYORUZ

Akay, “ Yaşadığımız süreç 29 yıllık çağdaş yaşam meşalesinin ne kadar önemli olduğunu, bugünlerde 101. Yılı’nı kutlayacağımız Büyük Türkiye Cumhuriyeti için yakılan bu meşalenin, bugünlere taşınan bu meşalenin ne kadar önemli olduğunu, ne kadar kıymetli olduğunu bizlere her an hatırlatıyor.

29 yıl evvel bu Derneği kuran Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin Kurucu Genel Başkanı Sayın Türkan Saylan hanımefendiyi rahmetle anıyoruz. Bu derneği kurarken, bu meşaleyi bugünlere getirmeye çalışıp, çabalarken ne bedeller yaşadı. O bedelleri geçmişte arkasında kutlayanlar, bugün aynı kurucuların terör diye suçlandıkları günleri yaşıyoruz. 29 yıl evvel bu dernek kurulduğunda, Cumhuriyet meşalesi yanmaya başlandığında Kurucu Genel Başkanı terörist muamelesi yapanlar bugün yurtdışında, buralara gelemeyerek aynı kaderi yaşıyorlar. Türkan Saylan hanımefendinin yaktığı bu güzel meşaleyi bugünlere taşıyan herkesten Allah razı olsun” dedi.

HEPİMİZİN BOYNUNUN BORCUDUR

Akay, “ 2014 yılında göreve geldik. Göreve geldiğimizde Çerkezköy Belediyesi’ne ait bir alan bugünkü adı ile FETÖ Terör örgütüne tahsis edilmişti. Göreve geldikten sonra biz teröristler tarafından terörist muamelesi gördürülen Türkan Saylan hanımefendinin adını o tahsis edilen alanı geri alarak adını Türkan Saylan Eğitim ve Kültür Merkezi alanı haline getirdik. Şimdi tabelasında Prof. Dr. Türkan Saylan Eğitim ve Kültür Merkezi yazan alanda Cumhuriyetin meşalesini taşıyan çocuklarımıza eğitim vermenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. O meşaleyi yarınlara taşımak, daha ileriye götürmek hepimizin boynunun borcudur. Çerkezköy Belediyesi 2014 yılında üstlendiği bu vazifeyi aynı azim ve kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir. Cumhuriyetimizin 101’nci yılını kutlayacağımız bu günlerde bu meşaleye ortak olan, bu meşaleye bir adım atan, bu meşaleye emek koyan herkese teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum. Cumhuriyetimizin 101’nci yılı kutlu olsun. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal’in yaktığı meşaleyi bıkmadan, usanmadan yarınlara taşıyacağız. Bıkmadan, usanmadan mücadelemizi sürdüreceğiz ve ay yıldızlı Türk Bayrağımızın altında, aynı coğrafyada barış ve kardeşlik içerisinde yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

AYDINLIK YÜZLERİN ARTMASINA VESİLE OLDU

Programda konuşan Tekirdağ Barosu Başkanı Egemen Gürcün, “ Üyesi olmaktan her zaman gurur duyduğum ÇYDD Çerkezköy Şubesinin yeni hizmet binasının açılmasının onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Büyük emeklerle ve zorluklarla bugünlere geldiler. Derneğimizin çeşitli kademelerinde görev alarak derneğin bugünlere gelmesinde destekte bulunmaya çalıştık. Derneğin bugünlere gelmesinde emeği geçen eski başkanlardan Nigar Başkan’a kadar herkese teşekkür ediyorum. Onların bize şevk vermesi bugünün aydınlık Cumhuriyetinin, aydınlık yüzlerinin artmasına vesile oldu. Bizler bugün bulunduğumuz yerlerden Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bulunan yavrularımıza, kadınlarımıza, adalet arayışındaki kişilere, toplumun kırılgan gruplarına her zaman destek oluyoruz” dedi.

CUMHURİYETİ HER ZAMAN KORUYACAĞIZ

Gürcün, “ Çağdaş Yaşam bir çağdaş yaşam topluluğunu yaratmak üzere kurulan, toplumu ve bireyi Cumhuriyetin kurucu değerlerine ve onun niteliklerinden ayrılmayacak şekilde yetiştirmeye çalışan, kırılgan grupların çocuklarına el uzatan çok kıymetli bir dernek ve platformdur. Her zaman elimizin üstünde tutmalı, her yerde yaşatmalıyız. Bizler daha önce bedel ödemiş olan rahmetli başkanımıza, bu bedeli yaşatanları asla unutmayacağız. Bugün içinden geçtiğimiz günlerde cumhuriyet rejimini tartışmaya açanlar ve terör belası ile ülkemize kuşatmaya çalışanlar şunu bilsinler. Çerkezköy’de bulunan Cumhuriyetin aynılık yüzleri asla buna izin vermeyeceğiz. Yurdumuzun, milletimizin, bölünmez bütünlüğünü ve Cumhuriyetimizi her zaman koruyacağız” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Ayşe Yüksel, “ Yolumuz hep aydınlık olsun. ÇYDD 35 yıldır 19 şubesi 7 temsilciliği ile Türkiye’nin dört bir yanında kurucularının kuruluş amacı doğrultusunda yoluna devam ediyor. Bu derneğin oluşması için sizin yürekten gönüllü olması gerekiyor. Bizler Türkiye’nin bir çok yerinde bu gönüllü üyelere sahibiz. Hedef kitlemiz olması gerekiyor. ÇYDD 35 yıldır bilimsel, laik, çağdaş, kamusal eğitimin peşinde koşuyor. Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk bize laik eğitimi bırakmışken, biz ondan nasıl vazgeçeriz. Bu desteklerin devam etmesi için destekçilerin de olması gerekiyor. Burada Çerkezköy’deki bağışçılarımızın desteği ile dernek binamızın satın alınması çok önemlidir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

107 BİN 117 KIZIMIZA BURS VERDİK

35 yıldır ÇYDD’de gönüllü bir nefer olarak çalıştığını ifade eden Yüksel, “ 2010 yılında Çerkezköy Şubemizin o dönemki başkanı Rahbet Erol ile tanışmış, eğitim projesinde beraber olmuştuk. Çerkezköy’deki çalışmalarınıza tanık olmuştum. Bugüne kadar ortaokul ve lisede burs verdiğimiz 107 bin 117 kızımız oldu. Rahmetli Genel Başkanımız Türkan Saylan’ın 100 bin hedefini de geçtik. O gün burs verilen öğrencilerin her biri içinde yetiştikleri çağdaş yaşam kültürü ile hayatlarını sürdürüyorlar. Günümüz itibariyle 65 bin üniversite mezunu yetiştirdik. Bu yetiştirdiğimiz öğrencilerimizin 45 bini ise kadındır. Daha çok çalışmamız ve daha fazla emek vermemiz gerekiyor. Ülkemiz zor günlerden geçiyor. Geçtiğimiz günlerde TÜSAŞ’a yapılan saldırıyı kınıyorum. Şehit olanlara da Allahtan rahmet diliyorum. Cumhuriyetimizin 101’inci yaşını hep birlikte kutlayacağız. Cumhuriyet sonsuza kadar yaşayacaktır. Çerkezköy Şubemizde 29 yaşındadır. Bugün onların sevincine ortak oluyoruz. Binanın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

AÇILIŞI YAPILDI

 Konuşmaların ardından ÇYDD Çerkezköy Şubesi’nin yeni binasına kavuşmasındaki desteklerinden dolayı ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel tarafından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a, ve özverili çalışmalarından dolayı ÇYDD Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Soyak’a teşekkür plaketleri takdim edildi. ÇYDD Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Soyak da açılışa katılımından dolayı ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel’e çiçek takdim etti. ÇYDD Çerkezköy Şube Binası’nın açılış kurdelesi kesilmesinin ardından tören sona erdi.   

Haber/Faik Onur KAYA