Ancak, hizmet tespiti davası açısından 5 yıllık hak düşürücü dava açma süresi bulunmaktadır.
Sigortalılık ile ilgili belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları dönem, SGK tarafından tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını ispat için, hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurmaları gerekmektedir.
Ancak, işverenin çalıştırmış olduğu sigortalılara ait belgelerden birisinin dahi verilmiş olması halinde, artık hizmet tespit davası için öngörülen bir hak düşürücü süreden söz edilemez.
Eğer, belgelerden birisi işveren tarafından verilmişse, burada kurumun işçinin çalışmasından haberdar olduğu ve artık hizmet tespiti davası için hak düşürücü sürenin varlığından söz edilemez.
Çalışılan yerin şirket olması ve bu şirketin kapanması durumunda da hizmet tespit davası açabilmeniz için önce kapanan bu şirketin yeniden canlandırılması anlamına gelen ihya davası açmanız gerekecektir.
Şirketin, ticaret sicilinden terkin edilmiş olduğunun anlaşılması durumunda şirketin ihyasının sağlanarak şirkete kayyum atanması ve daha sonra hizmet tespit davasına devam edilmesi gerekecektir.
Ancak, gerçek kişi yanında çalışmış iseniz, bu açıdan böyle bir ihya davası açmaya gerek bulunmamaktadır.
Hizmet tespitine ilişkin davalar, kamu düzenine ilişkin olduğu kabul edildiği için zorunlu arabuluculuğa tabi değildir.
Arabulucuya başvurmadan direkt dava açılabilmektedir.
Yorumlar