Kadın işçi evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde evlilik nedeniyle fesih hakkını kullanarak işyerinden derhal ayrılabilir ve kıdem tazminatını alabilir. Analık ödeneğinden yararlanabilmek için ise son 1 yıl içinde 90 gün primin ödenmiş olması ve kadın işçinin analık iznine ayrıldığı tarihte sigortalılığının devam etmesi gerekir.
Analık ödeneği alırken iş sözleşmesi herhangi bir nedenle sona eren kadın işçinin analık ödeneği 10 gün sonra kesilir.
HEM DOĞUM PARASI, HEM DE TAZMİNAT ALMAK MÜMKÜN MÜ?
Örneğin, şu anda hamile olan ve evleneli daha 1 yıl olmayan bayan işçi, hem tazminat parasını hem de doğum parasını alabilir mi? Kişi, beklenen doğum tarihinden 8 hafta önce analık iznine ayrılabilir, doğumdan önce 8, doğumdan sonra da 8 hafta analık ödeneği alabilir. Eğer, 16 haftalık analık izninin sonunda hala evlilik tarihinden itibaren 1 yıl dolmamışsa sorun yok. Analık ödeneğini tam süreyle aldıktan sonra, tazminatını da alarak işten ayrılabilir.
1 yıllık süre, işçi analık iznine ayrılmadan önce ya da analık iznindeyken sona ererse ne olur?
Birinci durum üzerinden gidelim. Eğer, 1 yıllık süre, hamileliğin 32. haftasından, yani analık iznine ayrılabileceği tarihten önce doluyorsa, okurumuzun evlilik nedeniyle fesih hakkını kullandıktan sonra yeniden sigortalı başka bir işe girmesi ve sigortalılığı yeniden başladıktan sonra analık iznine ayrılması gerekiyor.
Eğer, 1 yıllık süre, analık izninde olduğu sırada doluyorsa, kişinin, evlilik nedeniyle fesih yaptıktan sonraki 10 gün içinde yeniden sigortalı bir işe girmesi, yani analık izninde olduğu sırada iş değişikliği yapması ve bu değişikliğin muhakkak 10 gün içinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, analık izninde olduğu sırada evlilik nedeniyle işten ayrılırsa 10 gün daha analık ödeneği alabilir ve 10 günün sonunda analık ödeneği kesilir.
Yorumlar