İş Yaşamında Kuşaklar

Alışkanlıklarımızın, hayata bakışımızın, felsefelerimizin ve her şeyden önemli Dünyanın ve İnsanlık âleminin karşı konulmaz bir şekilde değiştiğinin farkında mısınız?

İnsanların, kavramların ve değer yargılarının da değişmesiyle birlikte olaylara farklı açılardan bakış kendini daha da fazla göstermektedir.

Düşünebiliyor musunuz üç bin yıl önce başlayan bir insanlık tarihi, kaç nesil, kaç insan toplulukları, bir arada, yıllarca, nesilden nesile yaşadı ve yaşamaya da devam etmektedir.

Yeni nesil diye bir kavramın ortaya çıkması ve bu neslin hızlı bir şekilde değişim ve dönüşüm göstermesi eski kuşak ile yeni kuşak arasında çatışmalara sebep olmuştur.

Her nesil kendinden bir önceki nesli daha tutucu ve gerici bulurken, bir sonraki nesli ise sorumsuz ve saygısız bulmaktadır.

Geçmişten günümüze yaşanan toplumsal değişimler kuşaklar arasındaki bu ayrılığı daha belirgin hale getirmiş, maalesef eski değer yargılarımızın ve yaşam anlayışlarımızın değişmesine neden olmuştur.

Eski kuşak insanı değişime ve gelişime uyum sağlamakta zorlanırken, yeni nesil insanı değişime ve gelişime daha hızlı bir şekilde uyum sağlamaktadır.

Maalesef bütün bunların sonunda erişkinler ile gençler arasındaki farklılık büyüyerek kendini daha da belirgin bir şekilde göstermiştir.

Biraz açmak gerekirse kuşakları; 1946-1964 tarihleri arasında doğanlar Baby Boomers (BB), 1965-1979 tarihleri arasında doğanlar X, 1980-1999 yılları arası Y ve 2000-2021 yılları arası da Z kuşağı olarak adlandırılırlar.

Yani kuşaklar, Baby Boomer’lar, X, Y ve Z kuşağı olarak, doğum tarihlerine göre 4 gruba ayrılırlar.

En yaşlıları 63, en gençleri 9 yaşındadır. Her birinin kişilik özellikleri, beklentileri, yaşama olan bağlılıkları, hayatta kalış amaçları, içinde bulundukları koşullar, iş yapışları, tavırları, davranışları kısacası yoğurt yiyişleri birbirinden çok farklıdır.

Baby Boomer’lar çalıştığı işyerinde uzun yıllar çalışırken, Y Kuşağındaki bir kişinin 8-10’dan fazla iş değiştirebileceği öngörülür.

Henüz iş hayatına atılmamış olan Z kuşaklarında ise durumun nasıl olacağını zamanı gelince hep birlikte göreceğiz.

Bir sonraki yazımızda iş yaşamımızda bizlere çok faydası olabilecek bir konu olan kuşakları daha detaylı bir şekilde, hatta kuşak gruplarının içine girerek örneklerle tek tek ele almak üzere yeniden buluşmak ümidiyle sevgiyle ve esenle kalın…