Gözden kaçırmayın

Yüceer, mahalle muhtarları ile bir araya geldiYüceer, mahalle muhtarları ile bir araya geldi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tekirdağ'da gerçekleştirilen 'Türkiye'nin Huzuru' asayiş toplantısına katıldı. Bakan Yerlikaya kentte ilk olarak Tekirdağ Valisi Recep Soytürk'ü makamında ziyaret etti. Valilik ziyaretinin ardından Bakan Ali Yerlikaya, kentteki bir otelde, kolluk kuvvetleri temsilcileriyle gerçekleştirilen asayiş toplantısına katıldı. Toplantıda Yerlikaya'ya, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakcı, Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş, Sahil Güvenlik Komutanı Koramiral Ahmet Kendir, Tekirdağ Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Tekirdağ Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ahmet Çetin, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mestan Özcan, Gökhan Diktaş ve Çiğdem Koncagül de eşlik etti. 

TEKİRDAĞ’I ÖZLEMİŞİM

Bakan Yerlikaya’nın Valilik Şeref Defteri’ni imzalamasının ardından Vali Soytürk, Tekirdağ’daki çalışmalar hakkında Bakan Yerlikaya’ya brifing verdi. Brifingin ardından Türkiye’nin Huzuru toplantısına katılan Yerlikaya, yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından basın açıklaması yaptı. Yerlikaya, “ Bugün Marmara’nın incisi olan Tekirdağ’dayız. Burayı özlemişiz. Burada valilik dönemimizde Tekirdağ’da hemşerilerimizle birlikte gerçekten şehrimize hizmet ettik. Bugün İçişleri Bakanı olarak bu güzel şehrimizde bütün karargahındaki Jandarma Genel komutanımız, Emniyet Genel Müdürümüz, Sahil Güvenlik Komutanımız, Göç İdaresi Başkanımız ve valimizin koordinasyonunda buradaki emniyet, jandarma, sahil güvenlikteki tüm arkadaşlarımız, vekillerimiz hep beraber 4 saati aşkın bir zamanda şehrimizin başta asayiş olmak üzere güvenlik ve huzura ait tüm meselelerini masaya yatırdık, değerlendirdik, istişare ettik” diye konuştu.

 

 

GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR

Yerlikaya, “ Son dönemlerde kamuoyunda asayiş olaylarının artığı gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Tekirdağ’ın asayiş verilerini inceledik. Ciddi oranda düşüşler olduğunu gördük. Türkiye’nin 2024 yılının ilk 9 ayının asayiş verilerini 2023 yılının ilk 9 ayıyla karşılaştırdığımızda asayiş olaylarında hem kişilere karşı hem de mal varlığına karşı işlenen suçlarda düşüşler var. Kişilere karşı işlenen suçlarda Türkiye genelinde yılın ilk 9 ayını geçen yılla kıyasladığımız zaman 10 önemli suçta yüzde 4, mal varlığına karşı işlenen suçlarda 9 önemli suçta yaklaşık yüzde 30 oranında olayda düşüş var. Konut dokunulmazlığı ihlalinde yüzde 22, kasten öldürmede yüzde 11, kişi hürriyetinden yoksun kılmada yüzde 10, cinsel tacizde yüzde 8, çocuğun cinsel istismarında yüzde 5, kasten yaralamada yüzde 2,5, cinsel saldırıda yüzde 1,8 olay sayısı azalmıştır. Bunların ortalaması yüzde 4 civarındadır. Kişilere karşı işlenen suçların aydınlatma oranı yüzde 96’lardan yüzde 98’e çıkmıştır. Mal varlığına karşı 9 önemli suçta olay sayısında yüzde 30 düşüş olduğunu söylemiştim. Örnek veriyorum, oto hırsızlık yüzde 60, kapkaç yüzde 58, yankesicilik yüzde 54, motosiklet hırsızlığı yüzde 53, oto hırsızlığı yüzde 49, evden hırsızlık yüzde 47, iş yerinden ya da kurumdan hırsızlık yüzde 38, gasp yüzde 20 ve dolandırıcılık gibi sanal ortamlarda da özellikle halkımıza karşı ciddi bir tehdit oluşturan bu suç yüzde 5 oranında düşmüştür. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda Türkiye genelinde ortalama yüzde 30 düşüş var dedim ya, 5 hırsızlık türünde evden hırsızlık, otodan hırsızlık, oto hırsızlığı iş yerinden ve kurumdan yapılan hırsızlık ve motosiklet hırsızlığı 5 türde geçen seneye nispetle bu yıl 9 ayda yüzde 48 düşüş var. Bu istatistikler ortadayken, rakamlar bunu gösterirken şiddetin çoğaldığı, asayişle ilgili sıkıntının arttığı gerçeği yansıtmamaktadır. Tamamen negatif algı çalışması yapılıyor” dedi.

 

DOĞRUYU HİÇBİR ŞEKİLDE YANSITMAZ

‘Biz gerçekleri söylemeye ısrarla ve samimiyetle söylemeye devam edeceğiz’ diyen Bakan Yerlikaya, “ İçişleri ailesi olarak Türkiye’nin huzuru için çalışan kahraman polisimiz, jandarmamız, sahil güvenliğimize haksızlık yapılmasına da müsaade etmiyoruz. Onlar 7/24 cansiperane kara vatanda, deniz vatanda, siber vatanda vatandaşlarımızın, aziz milletimizin huzur ve güvenliği için çalışıyorlar, çalışmaya da hep birlikte devam edeceğiz. Boş algı çalışmaları gerçeği, doğruyu hiçbir şekilde yansıtmaz. Az önce Türkiye genelinde kişilere karşı suçlarda yaklaşık yüzde 4 olay sayısı düştü dedik ya bu oran Tekirdağ’da yüzde 13,6. Yakalama yani aydınlatma oranı Türkiye ortalamasıyla aynı yüzde 98. Burada önemli bir başarı söz konusu arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Yine mal varlığına karşı işlenen suçlarda Tekirdağ olay sayısını düşürmede Türkiye ortalamasının az gerisinde. Ama aydınlatma oranında yüzde 82,4” diye konuştu.

969 RUHSATSIZ SİLAH YAKALANDI

İçişleri Bakanlığı olarak suç olaylarını önlemek, yakalamak, adalete teslim etmek 3 önemli görevlerinin olduğunu kaydeden Yerlikaya, “ Hem suç oranlarını düşürmeyle, önlemeyle ilgili rakamlarımızı hem Türkiye hem Tekirdağ olarak paylaştım ve aynı zamanda da bunların yakalanma oranlarını da verdik. Ama şimdi başka bir şey söylüyorum. Adalete teslim etmeyle ilgili Tekirdağ’da 1 Ocak - 30 Eylül arasında, yani yılın ilk 9 ayında toplam 2 bin 236 hapis yakalaması yaptı bizim güvenlik birimlerimiz. Bunun bin 284’ünü emniyet, 952’sini jandarmamız yaptı. Hırsızlıktan 402, yağmadan gasptan 74, cinsel suçtan 58, dolandırıcılıktan 157, narkotikten 296. Toplamda 2 bin 236 hapis yakalamayı gerçekleştirdiler. Şu anda sisteme UYAP’tan ilk düşen hapis yakalamada Türkiye’nin en yüksek oranını gördüm burada, yüzde 87. Arkadaşlarımı tekrar tebrik ediyorum. Ayrıca ruhsatsız silahla ilgili mücadelemiz de devam ediyor. Ekiplerimiz 969 silah yakaladı ve bin 180 kişiye de işlem yapılmıştır. Yakın zaman içerisinde İçişleri Bakanlığımız Gazi Meclisimize bir torba kanun tasarısını arz edecek. O tasarının içerisinde ruhsatsız silah taşımayla ilgili cezanın caydırıcılığıyla ilgili bir tasarımız var. İnşallah Gazi Meclisimizin takdirleriyle bu yasalaştığı zaman bu ruhsatsız silah taşımayla ilgili olan vatandaşların kendilerine çeki düzen vereceklerini şimdiden söylemek istiyorum” dedi.

 

 

439 ZEHİR TACİRİ TUTUKLANDI

Şehir eşkıyalarıyla ilgili Tekirdağ emniyetinin ve jandarmasının 31 operasyon gerçekleştirdiğini ifade eden Yerlikaya,” Operasyonlarda 215 gözaltı, 66 tutuklu, 47 adli kontrol kararı var. 11 organize suç örgütü de çökertildi ve adalete teslim edildi. Terörle, pkk/kck’yla ilgili ilgili 54 operasyon yapıldı, 80 gözaltı, 13 tutuklu, 28 adli kontrol kararı var. 3 terörist de etkisiz hale getirildi. Fetö ile ilgili 21 operasyon yapıldı, 15 tutuklu, 25 adli kontrol kararı verildi. Deaş’la ilgili 16 operasyon yapıldı, 2 tutuklu, 8 adli kontrol kararı verilirken, sol terör örgütleriyle ilgili 6 operasyon yapıldı, 7 gözaltı, 5 adli kontrol kararı verildi. Uyuşturucu ile de mücadelemiz kararlıkla devam ediyor. Zehir tacirleriyle ilgili 1 Ocak - 30 Eylül tarihleri arasında kilogram cinsinden olanlarda toplam 96 kilogram uyuşturucu, adet cinsinden olanlarda toplam 218 bin 265 adet uyuşturucu, 2 bin 639 kök ele geçirilmiş ve yapılan 600 operasyonda 3 bin 487 gözaltı 439 tutuklu olurken, 202 adli kontrol kararı verilmiştir” dedi.

NEFESİNİ KESİP ADALETE TESLİM ETMEKTE KARARLIYIZ

Göreve geldikleri 4 Haziran 2023’ten itibaren tüm şehirlerde düzensiz göçle mücadele ettiklerini kaydeden Yerlikaya, “Tekirdağ’da yasal kalış hakkı olan yabancı sayısı 19 bin 396. 12 bin 162 geçici koruma yani Suriyeliler, 6 bin 501 ikamet izni, 733 uluslararası koruma. Bizim düzensiz göçle ilgili en çok odaklandığımız göçmen kaçakçılığı organizatörleriydi. Onlara 106 operasyon yaptık. 38 tutuklu, 21 adli kontrol. Cezaevinden bir ay sonra çıkacak olan göçmen kaçakçılığı organizatörler de dahil olmak üzere, onlara buradan seslenmek istiyoruz. Bu işi yapmayın. Çünkü valimizin, baş savcımızın koordinasyonunda güvenlik birimlerimiz düzensiz göçe teşne olan göçmen kaçakçılığı organizatörlerinin nefesini kesip adalete teslim etmekte kararlı” diye konuştu.

DÜZENSİZ GÖÇMENLERİ SINIR DIŞI ETTİK

Yerlikaya, “Tekirdağ’da iki mobil güç noktası aracı var. Bugüne kadar ekiplerimiz bin 183 düzensiz göçmen yakalamıştır. Ayrıca işlemleri tamamlanan 47 düzensiz göçmen sınır dışı edilmiştir. Mobil göç araçlarımız umuma açık yerlerde şok sorgulamalar yapıyorlar. Bugüne kadar 13 bin 280 yabancının kimlik kontrolü ve parmak izi sorgulamalarını yapmışlar. 42 düzensiz göçmen olduğunu tespit etmişler. Türkiye genelinde 270 aracımız çalışıyor. 19 Temmuz 2023’te başlayan bu araçlarımız bugüne Türkiye genelinde 1 milyon 768 bin yabancıya kimlik sorgusu yaptı. Bu kontrollerde 144 bin düzensiz göçmen tespit edildi. Ve biz sokaklarımızda, caddelerimizde, mahallelerimizde hem gelen ihbarlar, o ihbarların olduğu yerlerde şok uygulamalar yaparak bu düzensiz göçle ilgili kimlik kontrol uygulamalarımızı devam ettireceğiz” dedi.

ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR

Kaçakçılıkla ilgili çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Yerlikaya,” Tekirdağ’da 313 operasyon yapıldı. Bu operasyonlarda bir kişi tutuklandı, 12 adli kontrol kararı verildi. Akaryakıt, alkollü içki, sigara ve makaron olmak üzere çeşitli miktarlarda kaçak ürün ele geçirilerek 52 milyon 89 bin liralık vergi kaybı önlenmiştir. Siber ile ilgili de çalışmalar sürüyor. Tekirdağ emniyet ve jandarma olarak 492 suç unsuru tespit edilen hesap/şahıs var. Terörle iktisatlı tespit edilen 194 hesap/şahsa 32 gözaltı, 5 tutuklu var. Bilişim, ödeme, yasa dışı bahisle ilgili 24 operasyon gerçekleştirildi. 35 kişi gözaltına alındı. Çevrimiçi çocuk istismarıyla ilgili 15 operasyon yapılırken, 23 gözaltı ve 2 tutuklu bulunuyor” dedi.

SUÇ İŞLENMESİNİ ÖNLEYECEĞİZ

Altınova ve Aydoğdu Mahallelerinde iki yeni polis merkezini yaptıklarını, var olan 13 polis merkezini de artırmakta kararlı olduklarını kaydeden Yerlikaya, “ Emniyet ve jandarmamıza yeni hizmet araçları geldi. Bizim yapmaya çalıştığımız şey şu, suç işlenmesini önlemektir. Biz istiyoruz ki uyuşturucu, terörle mücadele, kişilere ve mal varlığına karşı tüm suç türlerinde önleyicilikle ilgili bir önceki aydan, bir önceki dönemden daha iyi olmak üzere bütün kolluğumuz cansiperane çalışırken, biz sizlerden de kadına şiddetle ilgili KADES uygulamamızı, UYUMA aplikasyonumuzu kullanmanızı veya 112’yi aramanızı bekliyoruz. Bunların hepsi kayıtlı ve bunların her biriyle öyle bir güç kazanıyoruz ki hem hız yapıyoruz hem suçun önlenmesi, eğer suç işlendiyse onun bir an önce aydınlatılması, adalete teslim etmek bizim için daha etkin oluyor. Tüm vatandaşlarımızın güvenlik birimlerine olan güvenlerinin tam olduğunu biliyorum. Gelin ekranlarda gördüğümüz zaman üzüldüğümüz o suçların yaşanmamasıyla ilgili hep bizimle kalın. KADES, UYUMA, 112. Bizi arayın. Ve göreceksiniz ki o noktada arkadaşlarımızın var olan bu önleme ile ilgili güçlerini, başarılarını çok daha hızlı, hep birlikte çok daha yukarıya çekeceğiz” dedi.

Haber / Şaban KARDEŞ